antienflamatuar-hangi-besinlerde-var

Antienflamatuar ödemi ve iltihaplanmayı önleyen tedavilerde kullanılan ilaçların genel ismidir. Doktorlar tarafından hastaların durumlarına özel olarak reçete edilir. Birden fazla antienflamatuar bulunmaktadır. Tüm bu ilaçlar, doktorların koyduğu teşhise bağlı olarak reçete edilmektedir.

Antienflamatuar Ne Demek?

Antienflamatuar ne demek?’ diye soruyorsanız bunun en basit cevabı ödem ve iltihaplanma durumlarını önleyen ya da bu sorunları çözen etken maddeleridir. Doktora şişme, hassasiyet, sürekli ağrı ya da yüksek ateş şikayetlerinde bulunursanız durumunuza uygun antienflamatuar içerikli ilacı reçete edeceklerdir. Genellikle ödem ve bulanık görme semptomlarında verilen kortizon isimli ilaç da bir antienflamatuardır. Bunun dışında yaygın olarak kullanılan aspirin ve ibuprofen yapıları itibariyle bu ilaç grupları içerisinde listeleniyorlar. Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkileri bulunuyor.

İltihap, insan vücudunun fiziksel, kimyasal veya biyolojik olan saldırılara karşı savunma mekanizmasıdır. Pek çok iltihap çeşidi olduğunu biliyoruz. Bunların tedavisinde kullanılan ilaç çeşidi olan antienflamatur ilaçlar da bir o kadar çeşitlidir. Her iltihap tipi ve ödem tipi için ilaç çeşidi vardır. Aynı zamanda bu ilaçların etki mekanizması da birbirinden oldukça farklıdır. Yani her ilaç birbirinden farklı semptomlarla ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda da yapılması gereken en önemli şey doktor kontrolüdür. Yaşadığınız iltihap ya da ödem gibi problemler için semptomları farklılık gösteren bu ilaç grubunu bireysel olarak tercih etmemelisiniz. Aksi halde istenmeyen sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz ya da umduğunuz etkiyi ilaçtan göremeyebilirsiniz.

antienflamatuar-ilaclar-ne-icin-kullanilir

Antienflamatuar Beslenmek Nedir?

Enflamasyon ile mücadele etmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey sekiz enflamatuvar besini yemek listenizden çıkarmak olacaktır. Bunun için antienflamatuar beslenme rejimine geçmeniz gerekiyor. Peki, antienflamatuvar beslenmek nedir? Bu beslenme tarzının amacı, kişinin bedenini sağlıklı bir beden şekline dönüştürmektir. Bu beslenme şeklinde; karbonhidrat- yağ- protein dengesini sağlayarak beslenmek gerekir. Aynı zamanda yeteri kadar lif, vitamin ve su da almak gereklidir.

Antienflamatuar Hangi Besinlerde Var?

Hangi besinlerde antienflamatuar varmış görelim.

  • Tahıllar: Gluten içerikli tahılların listenizde olmaması gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak gluten içermese bile tahılların tamamını yemekten uzak durmalısınız. Enflamasyon gösteren bireyler genellikle bunun tahıllardan olduğunu bilmeyebilir. Fakat, tahıllar bazen insan vücudu için olumlu sonuçlar doğurmaz. Buna ek olarak, şeker de zararlıdır. Şekerin zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat tahılın kimi zaman insan için zararlı olduğu gerçeğini kabullenmiyoruz. Bir dilim ekmek yemek iki sofra şekerine denk glisemik almanıza sebep oluyor. Bu da tüm tahıl ürünlerinin glisemik açısından ne kadar zengin olduğunu gösteriyor. Yani, neredeyse bir şeker kadar zararlıdır. Tahılların risk faktörü oluşturmasının bir diğer sebebi ise vücutta yağ olarak depolanmasıdır. Yaygın olarak kullandığımız buğday ürünleri genellikle işlenmiştir. Buğdayın tohumunu ve saflığını kaybettiği işlemlerden sonra yiyeceklerini yemek de sağlık açısından faydalı değildir. Fark etmeseniz dahi tahıllara alerjiniz olabilir. Diyet süresince bu gibi bir alerjiniz var mı bunu da test etmiş olacaksınız.
  • Süt ve Süt Ürünleri: Laktoz ve kazein içeren süt ve süt ürünlerine karşı alerjik olabilirsiniz. Bu alerjiyi belki de beslenme programınızdan çıkarmadığınız için farkında değilsiniz. Hayvansal süt, krema, ayran, yoğurt ya da tereyağı gibi besinleri bu süreçte ikinci gün diyet programınızdan çıkarmanız gerekmektedir.
  • Tatlandırıcılar: Tatlandırıcılar içerik olarak karbonhidrat ve şekerdir. Bu nedenle sağlık açısından yemeniz doğru değildir. Pekmez, şeker, aromalı şuruplar, meyve içecekleri ve buna benzer tüm tatlandırıcıları üçüncü gün diyetten çıkartmalısınız.
  • Bazı Yağlar: Mısır, soya, ayçiçeği, sebze yağları, kanola ve trans yağlarıyla da vedalaşmanız gerekiyor.
  • Baklagiller: Baklagillerin bazılarımız için sindirimi oldukça zordur. Bu nedenle listeden çıkartmanız gerekiyor.
  • Kuruyemiş ve Çekirdekler: Tüm kuruyemişleri ve çekirdekleri hayatınızdan çıkartmalısınız.
  • Yumurta: Yumurtaya hassas olma ihtimaliniz olduğu için onu da çıkartmanız gerekiyor.
  • Patlıcangiller: Domates, biber, patates gibi patlıcangiller grubuna ait besinleri çıkartmalısınız.

Bu besinlerde antienflamatuar  bulunmaktadır. Doğal yollarla vücudunuzda oluşacak ödem ve iltihabı önlemeye çalışabilirsiniz.

Antienflamatuar İlaçlar Ne İçin Kullanılır?

Bu ilaçları ödem ve iltihap gibi sorunlarınızı çözmekte kullanabilirsiniz. Bu ilaçların ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi özellikleri de vardır. Tabi ki yine de ilaçları bilinçsiz bir şekilde kullanmak yerine, şikayetinize göre uzman bir hekime görünmelisiniz. Daha sonrasında gerekli testler ile doktorunuz size bir reçete yazacaktır. Düzenli ilaç kullanımı ve dengeli beslenme sonrasında semptomlarınız ortadan kalkacaktır.