Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri

Bebekler, hastalıklara karşı en savunmasız olan insan grubudur. Bağışıklık sistemi ve çevresel faktörler nedeniyle her türlü alerjik reaksiyondan da kısa sürede etkilenebilirler. Bebek sahibi olan ebeveynler bu durumda oldukça endişelenebilmektedir. Bebeklerde besin alerjisi sık olarak karşılaştığımız bir alerji türüdür. Peki, bebeklerde besin alerjisi belirtileri nelerdir?

Henüz yeni dünyaya geldikleri için hangi besin maddelerine hassasiyetleri olduğunu bilemeyebiliriz. Bu durumda onları olabildiğince iyi takip etmemiz gerekmektedir. Gerektiği noktada besinden emin olunsa bile o besin kesilmemeli ve mutlaka doktor hekim ziyaret edilmelidir. Bebeklerde besin alerjisi belirtileri oldukça basit bir şekilde fark edilmektedir. Yapmanız gereken bir bebekte bu semptomları gördüğünüzde bir doktora gitmek olacaktır. Bu sayede bebeğin büyüme ve gelişme sürecine herhangi olumsuz bir müdahalede bulunmamış olacaksınız.

Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri

Belirtiler, kendisini kolayca belli etmektedir. Çevresinde olan yetişkinlerin bebeği dikkatli bir şekilde gözlemlemesi yeterli olacaktır. Bebeklerde besin alerjisi belirtilerini aşağıda listeliyoruz:

  • Nefes Darlığı: Bebeğin nefes alamadığını düşünüyorsanız bu oldukça önemli bir durumdur. Bebek, aldığı nefesin kendisine yetmediğini düşündüğünde panikleyebilir. Bebeği olabildiğince sakinleştirmelisiniz.
  • Hırıltılı Solunum: Bebek bir anda hırıltılı nefes alıp vermeye başlamaktadır. Bu son derece önemli bir semptomdur.
  • Yutkunmada Güçlük: Bebekler sık sık salya akıttığı ya da kustuğu için bu semptomu fark etmeyebilirsiniz. Bebeklerde besin alerjisi kendisini yutkunma güçlüğü olarak gösterebilmektedir. Eğer bebek, sık sık salya çıkartıyor ya da hiç yutkunmuyorsa bu oldukça önemli bir sorundur.
  • Ses Kısıklığı Ya Da Konuşma Zorluğu: Her bebeğin ses tonu birbirinden farklıdır. Ancak bir bebeğin ses tonu olması gerektiğinden çok daha kısık geliyorsa o durumda bu önemli bir uyarıcıdır. Buna ek olarak, bebek konuşmada büyük bir güçlük yaşayabilir. Çıkardığı sesleri çıkartmak konusunda isteksiz ya da başarısız olabilmektedir. Bu durumlarda telaşa kapılmadan bebeği en yakındaki sağlık kuruluşuna götürmelisiniz.
  • Boğazda ve Yüzde Görülen Şişlikler: Bebeklerde besin alerjisi belirtileri bebeğin yüzünde, dudağında, dilinde ve boğazında kendisini gösteren şişkinliklerdir. Dil şişkinliği diğer şişkinliklerden çok daha önemlidir. Çünkü bebeğin nefes alışverişini doğrudan kısıtlamaktadır.
  • Soğuk veya Mavi Cilt Rengi: Bebekte gözlemlenebilecek bir diğer farklılık bebeğin cilt rengidir. Cildinde herhangi bir mavileşme varsa ya da yüzü olması gerekenden daha soğuksa bu önemli bir belirtidir. Özellikle cilt renginde değişiklik olan bebekler zaman kaybetmeden doktora götürülmelidir.

Bu Belirtilere Ek Olarak;

  • Sersemlik Hissi: Her ebeveyn bebeğinin nasıl davrandığını bilir. Bir bebek normalde olduğundan çok daha sersemlemiş gibi davranıyorsa besin alerjisi belirtisi gösteriyor olma ihtimali vardır.
  • Mide Bulantısı ve Kusma: Bebekler fazla yediklerinde ya da aktif bir gün geçirdiklerinde kusabilirler. Ancak kusma besin alerjisi için de bir belirtidir. Bu yüzden midesi sürekli bulanan ve normalden fazla kusan ya da herhangi bir sebep olmadan kusan bebekler hastaneye götürülmelidir.
  • İshal: Bebeklerde ishalin de bir belirti olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Normalden Hızlı Ya Da Yavaş Kalp Atışı: Bir bebek dinlenme halindeyken kalp atışı sabittir. Olması gerekenden hızlı ya da olması gerekenden yavaş atan bir kalp varsa derhal sağlık kuruluşlarından destek almalısınız.
  • Bilinç Kaybı: Bu durum bebeğin yaşayabileceği en büyük belirtilerden bir tanesidir. Aniden gelişen bayılma ya da bilinç kaybı durumlarında ebeveynler bebeklerini olabildiğince hızlı şekilde sağlık kuruluşlarına götürmelidir.

Tüm bunlar bebeklerde besin alerjisi belirtileridir.

Bebeklerde Besin Alerjisi Ne Kadar Sürede Belli Olur?

Bebekler için her türden besin alerji yapabilmektedir. Daha önce alerjisi olmasa da her besin bebekler için alerjik olmaya yatkındır. Peki, besin alerjisi nasıl anlaşılır? Ya da ne kadar sürede anlaşılır? Besin alerjisi, genellikle bebeğin o besini yemesinden sonra iki saat içerisinde ortaya çıkmaktadır. Fakat bazı durumlarda bu süre değişiklik göstermektedir. Örneğin yediği besin iki veya üç gün sonra da alerji gösterebilir, bir hafta sonra da. İlk iki saat içerisinde ortaya çıkan belirtilere sahip alerjiler daha ciddidir ve mutlaka doktor desteği alınmalıdır.

Bebeklerde En Çok Ne Alerji Yapar?

Bebeklerde En Çok Ne Alerji Yapar?

Bebekler genellikle ek gıda dönemine geçtiklerinde alerjik semptomlar göstermektedirler. Bunun da nedeni alerjiye en çok sebep olabilecek süt, yumurta, kuruyemiş ve buğday içerikli besinlerle bu dönemlerde tanışmalarıdır. Bağışıklık sistemleri yetişkin bireylerinki kadar sağlam değildir. Bu yüzden ebeveynleri gösterdikleri semptomları yakından takip etmelidir.

Süt ve süt ürünlerine alerjisi olan bebeğe verilecek tedavi ile baklagillere alerjisi olan bebeğe verilecek tedavi aynı değildir. Bu yüzden doktor kontrolü son derece önemlidir. Sekiz ana kategoriden içerik fazlaca alerjiye sebep olabilir. Bunlar: süt ve süt ürünleri, tahıllar, tatlandırıcılar, bazı yağlar, baklagiller, kuruyemişler ve çekirdekler, yumurta ve patlıcangiller olarak sıralayabiliriz. Bu besinleri bebeğinize vermeden önce içeriğine dikkat etmelisiniz. Gerekmesi durumunda bebeğinize alerji testi de yaptırabilirsiniz.

Bebeklerde Besin Alerjisi Nasıl Geçer?

Bebeklerde Besin Alerjisi Nasıl Geçer?

Bebeklerde besin alerjisi nasıl geçer? sorusunun birden fazla cevabı var. Öncelikle bebeğin neye alerjisinin olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu konuda doktor tarafından bazı testler yapılmaktadır. Daha sonrasında bebeğin alerjisi olan maddeler bebeğin beslenme programından çıkartılmalıdır. Eliminasyon diyeti olarak isimlendirdiğimiz bu diyette bebek içerisinde o maddenin olduğu herhangi bir besini kesinlikle tüketmemelidir. Bu süreç, kısa süreli bir süreç değildir.

Alerji genellikle hastaların hayatları boyunca baş etmesi gereken bir rahatsızlık türüdür. Fakat bazı alerjiler zamanla kaybolabilmektedir. Örneğin inek sütüne alerjisi olan bebekler iki ya da üç yaşlarına geldiklerinde bu alerjik özelliklerini kaybetmektedirler. Yine de her ihtimale karşı doktor gözetiminde bir diyet programına uymak gerekmektedir.

Bu yazıda sizlere bebeklerde besin alerjisi belirtileri hakkında bilgiler verdik. Bu bilgiler ışığında çocuğunuzu gözlemleyebilirsiniz.