Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun tutulması boyun kaslarında gerginlik hissettirerek boyun hareketlerini kısıtlayan ağrılı bir rahatsızlıktır. Her yaş grubunda görülen ve yaygın olarak karşımıza çıkan bu rahatsızlık, günlük hareketlerimizi kısıtlayarak ağrı ve acı çekmemize neden olmaktadır. Bu rahatsızlık genellikle sabah uyanınca ortaya çıkmaktadır. Boynun tutulması ile vücutta rotasyon hareketleri zorlaşır ve boyunda şiddetli ağrılar meydana gelmektedir. Boyun tutulması beraberinde kollar ve omuzlarda ağrıları da beraberinde getirmektedir.

Covid-19 pandemisi ile uzaktan çalışma hayatımıza girdi. Sonraki süreçte de devam etti. Bu durum da beraberinde birçok rahatsızlığı getirdi. Bunların başında ise boyun rahatsızlıkları gelmektedir. Hatta bu rahatsızlık kimi zaman dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır.

Ağrılı bir rahatsızlık olan boyun tutulması, masa başında çalışma sürelerinin artması ve rahatsız oturuş pozisyonları sonucu meydana gelmiştir. Tabi ki de tek neden bu değildir. Peki, boynun tutulmasının sebepleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Boyun Tutulması Neden Olur?

Sabah uyandığımız andan itibaren başımızı hareket ettirmemiz ile baş ve omuzlarda hissettiğimiz ağrı veya acı olarak nitelendirilen boyun tutulmasına birçok şey neden olmaktadır. Bunların başında gün içerisindeki hareketlerin yetersizliği, duruş bozukluğu, yanlış pozisyonda uyuma veya ani hareketler gelmektedir. Bunun yanında çalışma ortamında hareketsiz durmak, bilgisayar ve televizyon gibi teknolojik aletlerle vakit geçirmek de vardır. Ayrıca, stres gibi birçok neden de boyun tutulmasına sebep olmaktadır. Levator scapula; boynun servikal omurgasını, boynun yanında ve arkasında olan omuz bölgesi ile birleştirmektedir. Bundan kaynaklı olarak bu sinirlerde meydana gelen sorunlar da boynun tutulmasına sebep olmaktadır.

Karıncalanma, baş ağrısı, şiddetli boyun ağrısı gibi belirtileri olan bu rahatsızlık; hareket etmeyi zorlaştırır ve yaşam kalitesini etkiler.

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Her rahatsızlıkta olduğu gibi hayat kalitesini etkilen bu rahatsızlıkta da öncelikle bir uzmana danışmakta fayda vardır. Ancak bunun yanı sıra evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle de boyun tutulmasından kurtulabilirsiniz. Bunların en başında ise sıcak havlu terapisi gelmektedir. Kaynatılmış suyun buharıyla ısıtılan havluları tutulma olan bölgeye belirli aralıklarla temas edilmesi bölge rahatlatacaktır. Kaslarda oluşan bu rahatlama da kişinin hareket etmesini kolaylaştıracaktır.

Bir diğer yöntem ise bitkisel yağlardan destek almaktır. Çoğu rahatsızlıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da bitki özlü yağlar vücudu rahatlatacaktır. Bu yağlar ile tutulma olan bölgeye masaj yapmanız kasların gevşemesine yardımcı olacaktır. Gevşeyen kaslar da kasılmayı sonlandırarak kişinin hareket kısıtlamasını özgürleştirecektir.

Tüm bunlar yaşanmadan önce, asıl dikkat edilmesi gerekense bu rahatsızlık ortaya çıkmadan önlem almaktır. Boyun tutulmasına sebep olan nedenlerin başında gelen yanlış yastık seçimi bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Bu yüzden bireyler yatarken kullandıkları yastıkları doğru seçmelidir. Aynı zamanda uyku pozisyonlarında kafa kısımlarının rahat olmasına özen göstermelidir.

Bunların haricinde boyun tutulmasının şiddetine göre doktorlar çeşitli kas gevşetici ilaçlar reçeteleyebilmektedir. Eğer tutulma çok ciddi, şiddetli ve sık tekrarlıyorsa altta yatan nedenlere bağlı olarak doktorlar başka tedavi yöntemleri de uygulamaktadır. Bunların başında ise fizik tedavi gelmektedir. Fizik tedavi uzmanları, boyun güçlendirici egzersizler yaparak ağrıların hafiflemesine yardımcı olmaktadırlar.

Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) adı verilen yöntem ile de ağrılı bölge tedavi edilmektedir. Boyun yakınına yerleştirilen küçük elektrotlarla beraber ağrı hafifletilmektedir.

Kısa süreli immobilizasyon yöntemi ile de boynu destekleyen yumuşak bir boyunlukla kısa süreli boyun desteği sağlanabilmektedir. Steroid enjeksiyonları ile de kasları uyuşturan kortikosteroid ilaçlar, doktorlar tarafından enjekte edilebilmektedir.

Boyun Tutulması Ne Zaman Geçer?

Hareket etme durumunu zorlaştıran boyun tutulması yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Boyun tutulması yaşan bireylerde ağrılar bazen hafif olabilirken bazen de çok şiddetli olmaktadır. Boyun tutulması da bir çeşit kas burkulmasıdır. Bundan dolayı normal bir kas yaralanması sırasında uygulanan tedaviler burada da işe yaramaktadır. Bu rahatsızlığın geçme süresi ise tedavi sürecine ve kişiden kişiye değişmektedir. Bir çeşit kas burkulması olan boyun tutulması genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer ancak boyun tutulmanız bir haftadan uzun sürüyorsa bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu aynı şekilde, sık sık yaşadığınız durumsa yine bir doktora görünmenizde fayda vardır.

Boyun Tutulması Egzersizleri Nelerdir?

İnsanların günlük yaşamını etkileyen ağrılı bir rahatsızlık olan boyun tutulmalarını evde geçirmek mümkündür. Evde yapabileceğiniz birkaç basit yöntem ile boyun ağrılarınızdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz.

Boyun tutulması egzersizleri, boynun gerginliğini rahatlatmak, hareket yeteneğini yeniden kazandırmak için yapılan bazı basit egzersizlerdir. Esneme ve germe hareketlerinden oluşan bu egzersizlerin her 3- 4 saatte bir tekrarlanması tutulma olan kasları rahatlatacaktır. Aynı zamanda kişiyi tutulma durumundan kısa süre kurtaracaktır. Bu egzersizleri yapmadan önce doktorunuza veya uzman kişiye danışmayı da ihmal etmeyin.

Boyun tutulması egzersizleri;

  • Rahat bir koltukta düz bir şekilde oturun.
  • Yavaşça başınızı öne ve arkaya olacak şekilde en az 15- 20 kez sallayın.
  • Başınızı her iki tarafa da eşit sayıda olacak şekilde sola ve sağa doğru sallayın.
  • Kaslarınızın gevşediğini hissedin. Kaslarınızın gevşediğini hissettiğiniz anda başınızı tamamen sağa ve sonra sola çevirmeye başlayın. Ağrı olabileceği için bunu yavaş bir şekilde yapmanızda fayda vardır.
  • Bu egzersizi en az yirmi kez tekrarlayın ve sonrasında başınızı dinlendirin.

Tüm bu yapılanlara rağmen geçmeyen veya sık tekrarlayan ağrı durumunda bir hekime müracaat edilmesi gerektiğini unutmayın.