Çinko eksikliği yaşıyorsanız muhakkak içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Çinko, günlük yaşantımızda sıklıkla karşılaştığımız mineral çeşitlerinden biridir. Sık tükettiğimiz yiyeceklerin içerisinde de bol miktarda çinko yer almaktadır. İnorganik bir maddedir, bu yüzden vücut kendisi üretmez. Olabildiğince çinko içerikli besin tüketerek bizim kendi vücudumuza almamız gerekmektedir. Enfeksiyona karşı savaşmak, hücre yenilenmesini sağlamak, yaraların iyileşmesine katkıda bulunmak ve DNA sentezi görevi görmek çinkonun görevleri arasındadır. Besinlerin yapısına kofaktör olarak katılmaktadır. Vücudun ürettiği bir bileşen olmadığı için eksik alınması tüm bu işlevleri sekteye uğratmaktadır. Sadece çinko tüketilmemesi değil aynı zamanda bazı hastalıklar da çinko eksikliğine sebep olmaktadır. Çinkonun vücut için düzenleyici ve yenileyici birçok faydası vardır. Bu yüzden çinko eksikliği olan kişilerin dışarıdan mineral takviyesi yapması gerekmektedir.

Çinko Eksikliği Nedir?

Çinko Eksikliği Belirtileri

Yetişkin bireylerin gün içerisinde alması gereken çinko miktarı yaklaşık olarak 15 ila yirmi miligram arasında değişiklik göstermektedir. Bu değişiklik; cinsiyete, hamilelik durumuna, hastalıklara ve yaş grubuna göre belirlenmektedir.

Gün içerisinde yediğimiz içtiğimiz pek çok besinde çinko vardır. Bu yüzden dengeli ve düzenli bir beslenme programına sahipseniz dışarıdan çinko desteği almanıza gerek kalmaz. Fakat besinlerden temin edemediğinizde mineral destek ilaçları ya da takviyelerini alabilirsiniz. Bir süre boyunca günlük almanız gereken çinko değerini almamanız eksikliği ortaya çıkartmaktadır.

Çinko vücutta depolanmaz. Diğer mineraller gibi vücut içerisinde tutulmaz. Kullanılır ve fazlası vücuttan dışarı atılmaktadır. Gün içerisinde alınması gereken çinko miktarı diğer minerallere kıyasla oldukça azdır. Bu yüzden eksikliği daha hızlı tepki göstermektedir.

Çinkonun Faydaları Nelerdir?

Vücutta bulunan bağışıklık sistemini destekleyen en önemli minerallerden biridir. Aşağıdaki maddeler bu mineralin faydalarıdır.

  • Vücudun aldığı yaraların hücre bölünmesini hızlandırması ile daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Hem tat alma hem de koku alma işlevinin vücutta yerine getirilebilmesi işlevini görmektedir.
  • Üreme yeteneğinin bozulmadan korunmasını sağlamaktadır.
  • Cinsel sağlık konusunda olumlu etkiler göstermektedir.
  • Tırnak ve saç gibi keratin içerikli yapıların hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlamaktadır.
  • İnsanlarda büyüme ve gelişmenin aktif şekilde devam ettirmektedir.

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Birkaç gün üst üste yetersiz çinko almanız çinko eksikliği belirtileri yaşamanıza sebebiyet verecektir. Bu belirtiler başlangıçta daha küçük seviyelerde olacaktır. Daha sonrasında bu eksiklik devam ediyorsa belirtiler de git gide artacaktır. Bu yüzden bu belirtiler kendini gösterir göstermez vücudunuza çinko takviyesi yapmanız gerekmektedir. Belirtiler aşağıdaki gibidir.

  • Saç dökülmesi: Saçınız normalden fazla dökülüyorsa bu bir sinyaldir.
  • Sık soğuk algınlığı: Çinko bağışıklık sisteminin en büyük destekleyicisidir. Bu yüzden çinko eksikliği olan kişilerin bağışıklıkları düşük olduğu için soğuk algınlığı yaşama olasılıkları yüksektir.
  • Ağız ve etrafında deri dökülmesi: Deri çinko eksikliği sebebiyle pul pul dökülmektedir.
  • Yara iyileşmelerinde gecikme: Hücre bölünmesi yeterince hızlı olmadığı için yaralar geç iyileşmektedir.
  • Saç ve tırnak uzamalarında yavaşlama: Keratin içerikli yerlerde uzama yavaşlaması görülmektedir. Bunun yanında, uzama sağlıklı olmaz.
  • Kilo kaybı: Ne kadar düzenli beslenirseniz beslenin çinko eksikliği varsa kilo kaybı yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.
  • Odaklanma güçlüğü: Odakta bozukluklar yaşamak bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Sürekli uyku hali: Halsizlik, her yerde uyuma isteği oluşmaktadır.
  • Kısırlık: Çinko eksikliği spermleri ve cinsel diğer durumları desteklemektedir. Bu nedenle eksikliğinde cinsel aktivite bozukluğu ve kısırlık gözlemlenmektedir.
  • Büyüme yavaşlaması: Çocuklar büyüme ve gelişme döneminde çinkoyu mutlaka gerektiği kadar almalıdır. Aksi durumda büyümelerinde ve gelişmelerinde yavaşlama olacaktır.
  • Tat ve koku kaybı: Tat ve koku kaybının en büyük sebeplerinden biri çinko eksikliğidir. Çinko duyularımızın aktif şekilde hareket etmesini sağlamaktadır. Koku alma, tatma ya da duyma gibi eylemlerde katkısı büyüktür. Bu nedenle çinko eksikliği tat ve koku kaybı yaşatabilmektedir.

Çinko Eksikliği Neden Olur?

Çinko, vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli minerallerden biridir. Vücutta destekleyici ve düzenleyici bir mineraldir. Adını bildiğimiz yaygın minerallere kıyasla çok daha az kullanılması bir günlük çinko ihtiyacımızı karşılamaktadır. Gün içerisinde alacağımız 15- 20 mg çinko normal şartlardaki bir yetişkin için son derece idealdir. Sağlık durumuna göre alınması gereken çinko miktarı değişmektedir.

Bu mineralin en büyük nedeni beslenmeden kaynaklanan sorunlardır. İdeal bir beslenme programına sahip değilseniz bu mineralin eksikliği kaçınılmazdır. Kırmızı et, beyaz et, deniz mamulleri, yumurta, tahıl, mantar, kuruyemiş, süt ve süt ürünleri çinko açısından oldukça zengindir. Bu ürünleri tüketmeniz halinde vücudunuz gerekli minerali alacaktır.

Çinko içerikli besinleri her gün mutlaka tüketmeniz gerekir. Vücudunuza uzun süre çinko almadığınız takdirde bazı olumsuz durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Çinko Eksikliği Nasıl Giderilir?

Çinko eksikliği son derece rahatsız edici etkiler ortaya çıkarmaktadır. Peki, çinko eksikliği nasıl giderilir? Bu konuda yapılması gereken öncelikli şey beslenme programınızı düzenlemeniz olacaktır. Sonrasında bir süre çinko takviyesi alabilirsiniz. İlaç şeklinde alınan bu takviyeleri doktor kontrolünde almanız çok daha iyi olacaktır. Vücuda yeteri kadar alınan çinko sayesinde zinde hissedeceksiniz.