çocuklarda ateş

Yetişkinlerde ya da çocuklarda ateş yüksek vücut ısısına denir. Fakat bu yüksek vücut ısısı semptom özeliği taşımaktadır. Kendi başına bir hastalık değildir. Ateşe sebep olan ana faktör viral bir enfeksiyon ya da bakteridir. Genellikle bulaşıcı nitelikte bir saldırıya vücudun doğal tepkisinin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak diğer enflamatuar süreçler veya hematolojik sistem de buna neden olabilir.

Çocuklarda ateş, yetişkinlere nazaran daha sık görülmektedir. Bebek ya da çocuklarda çıkan ateş çoğunlukla viral enfeksiyona bağlı gelişim gösterir. Viral enfeksiyona bağlı olarak gelişim gösteren ateş, ek bir tedaviye gerek kalmaksızın kendiliğinden geçmektedir. Fakat çocuklarda ateş bazı durumlarda spesifik ve yoğun tedavi gerektiren bakterilerin neden olduğu daha ciddi bir enfeksiyonun da işareti olabilir.

çocuklarda ateş

Çocuklarda Ateşe Sebep Olan Faktörler

Çocuklarda ateş sık görülmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda görülen ateş, genellikle soğuk algınlığı tarzında gelişim gösterir. Çoğunlukla reçeteli bir tedaviye gereksinim duymaksızın kendiliğinden geçer. Fakat çocuklarda ateşe sebep olan faktörler her zaman basit bir sebebe bağlı olmayabilir. Çocuklarda ateş bir semptom olarak çok ciddi hastalıkların da habercisi niteliğindedir. Örneğin; çocuklarda görülen mesane enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu ya da böbrek enfeksiyonlarının en büyük belirtisi ateştir. Nadir olarak görülse de çocuk ya da bebeklerde görülen ateş, sepsis ya da menenjit gibi ciddi hastalıkların belirtisi de olabilmektedir.

Ateş sadece enfeksiyon sonucu değil belirli bir durumun belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Örneğin, bazı kan ve otoimmün bozukluklar ateşe neden olur. Bu gibi durumlarda çocuktaki ateş, enfeksiyonla ilişkili olandan daha uzun sürer. Ayrıca çocuklardaki ateşin geçme süresi, ateşe sebep olan faktörlere göre değişiklik gösterir. Bu sebeple ortalama bir iyileşme süresi vermek doğru olmayacaktır. Son olarak aşıların yan etkisi olarak da ateş görülebilir.  

çocuklarda ateş

Çocuklarda Ateş Nasıl Ölçülür?

Çocuğunuzun ya da bebeğinizin ateşinin olduğu basit bir şekilde anlaşılır. Ateş ölçümü için kulak, cam ya da dijital termometrelerden yardım alabilirsiniz. Rektal termometrelerin yanı sıra oral termometreler de vücut sıcaklığının doğru bir şekilde ölçümü için idealdir. Doktorlar, genellikle bebeklerin ateşinin rektal termometre ile ölçülmesini önerir. Günümüzde cıva termometreleri pek tercih edilmemektedir. Bunun en büyük sebebi cıva termometrelerinin kırılma ihtimali ve kırıldığı takdirde cıvanın çocuğunuzun vücuduna girerek zarar verebilecek bileşenlere sahip olmasıdır.

Çocuğunuzun ateşini ölçerken termometreyi koltuk altına yerleştirmek daha kolay olacaktır. Fakat koltuk altı bölgesi daha serin olduğundan dolayı doğruluk oranı ağızdan ölçüme göre daha düşüktür. Ateş ölçümü yaparken bu detaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Koltuk altı ölçümü için termometreyi çocuğunuzun direkt tenine temas edecek şekilde koltuk altına yerleştirin. Kollarını nazik bir şekilde göğsüne doğru birleştirdikten sonra 2-3 dakika bekleyin. Ateşin ağızdan ölçülmesi yönteminde ise termometreyi çocuğunuzun dilinin altına koyun ve aynı şekilde 2 ya da 3 dakika bekleyin. Çocuklarda ateş ölçümü bu iki yöntem sayesinde kolay bir şekilde yapılmaktadır.

çocuklarda ateş

Çocuklarda Ateş Belirtileri Nelerdir?

Ortalama yetişkin bir birey ya da çocuklarda olması gereken ideal vücut sıcaklığı 37 derecedir. 37 °C’nin biraz üstü ve altı sıcaklık değerleri olarak normal sayılır. Fakat 39,4° ve daha üstü sıcaklıklar yüksek ateş kategorisine girer. Uzun süre geçmediği takdirde acil müdahale gerektirir.

Ateşe neyin sebep olduğuna bağlı olarak çocuklarda ateş belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Titreme
  • Terleme
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Baş ağrısı
  • İştah kaybı
  • Dehidrasyon

6 ay ila 5 yaşındaki çocuklarda görülen yüksek ateş nöbetler halinde olabilir. Ateş nöbeti geçiren çocukların büyük bir kısmı nöbet geçirilen tarihten itibaren 12 ay içinde tekrar nöbet geçirmektedir. Bu sebeple çocuğu ateş nöbeti geçiren ebeveynlerin daha temkinli davranması ve anormal bir durumla karşılaştıkları takdirde derhal doktora gitmeleri önerilmektedir.

çocuklarda ateş

Çocuklarda Ateş Nöbetleri

Çocuklarda ateş nöbetleri sık sık görülebilir. Bu nöbetlerin anne ve babada büyük korku yaratacağı da aşikardır. Nöbetler belirli zaman aralıklarında tekrarlanır ya da sadece bir kereye mahsus yaşanır. Fakat her iki durumda da her ihtimale karşı doktorunuza başvurmanız gerekir.

Çocukta ateş nöbeti kasılmalar şeklinde gerçekleşir. Bu kasılmalar 10 dakikayı bulabilir ve bu süreçte çocuğun hareket yeteneği büyük ölçüde kısıtlanır. Bazı nöbetlerde çocuk, vücudunun hiçbir bölgesini hareket dahi ettiremez ve konuşamaz. Bu kasılmaların büyük çoğunluğu 5 ya da 10 dakika sonra son bulur. Çocuk eski haline geri döner ve herhangi bir kalıcı hasar oluşmaz.

Eğer çocuğunuzun nöbet geçirdiğini anlarsanız hemen doktora başvurmalısınız. Nadir olsa da menenjit gibi ciddi hastalıklar bu şekilde baş gösterir. Ayrıca ateşli nöbetler ile epilepsi arasında neden sonuç ilişkisi olduğu kanıtlanmamıştır. Epilepsi geçiren kişilerde nöbetlere yatkınlık olabilir.

çocuklarda ateş

Çocuklarda Ateş Tedavisi

Çocuğunuzun beş gün ve daha fazla süredir ateşi düşmüyor ise acilen doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuz ilgili test ve tahlilleri yaptıktan sonra tam teşhisi koyacak ve ona uygun bir tedavi süreci belirleyecektir. Bu süreçte doktorunuzun söylediklerini ve önerdiklerini titiz bir şekilde uygulamak tedavi sürecinin başarılı sonuçlanması için önemlidir. Ciddi rahatsızlıklar mevcut ise o alanda uzman bir doktora görünmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Çocuklarda yüksek ateş tedavisi sürecinde yapılan yanlışlardan biri de bilinçsiz bir şekilde arka arkaya ve birden fazla verilen ilaç takviyesidir. Bu gibi yanlış yöntemlerden uzak durun.

çocuklarda ateş

Evde Çocuğun Ateşi Nasıl Düşürülür?

Çocuklarda görülen ateş; virüs ya da enfeksiyonlara bağlı olarak gelişim gösterir. Vücut sıcaklığı yükselen çocuğa ilk müdahale ise evde ebeveyneler tarafından yapılmalıdır. Çünkü çocuklarda ateş çoğu zaman kendiliğinden geçmemektedir. Peki, çocuğun ateşi evde nasıl düşürülür? Aşağıdaki adımları izleyerek evde çocuğunuzun ateşini düşürebilirsiniz:

  • Öncelikle bulunduğunuz oda çok sıcak olmamalıdır. Ve çocuğunuzu soyarak üzerinde olabildiğince az kıyafet ile kalmasını sağlamalısınız.
  • Yüksek ateşe bağlı olarak üşüme ve titreme görülür. Eğer çocuğunuzda böyle bir belirti gözlemliyor iseniz üzerini ince bir örtü ile örtmeniz gerekir.
  • Çocuğunuzun kollarına, bacaklarına, göğsüne, alnına ve koltuk altı bölgelerine soğuk kompresler yerleştirmek süreci hızlandıracaktır.
  • Ateşin bir başka belirtisi ise susuzluktur. Susuzluğun giderilmesi için çocuğunuza sık aralıklarla ılık su içermeniz susuzluğun giderilmesini sağlayacaktır.
  • Sıcaklık 38 dereceniz üzerinde ise ateş düşürücü uygulanmalıdır.
  • Ateş düşürücü ilaçlar yarım saat geçtikten sonra maksimum etki sağlamaktadır. Bu yüzden farklı bir ilaç almadan önce mutlaka beklemeniz gerekecektir.
  • Ateş düşürücü ilacın sonunda çocuğunuzun ateşi hala ideal seviyeye düşmüyor ise ılık su ile banyo yaptırabilirsiniz.

çocuklarda ateş

Ateş Düşürücü Besinler Nelerdir?

Çocuklarda görülen ateşin genellikle 2 ya da 3 gün içerisinde kendiliğinden geçtiğinden bahsetmiştik. Daha kısa süren ateş rahatsızlığında evde uygulayabileceğiniz yöntemler vardır. Bunlara ek olarak ateş düşürücü besinlerden de faydalanabilirsiniz. Bu besinler ateşin ideal sıcaklığa düşmesini sağlarken bağışıklık sisteminin güçlenmesi de yardımcı olacaktır.

  • Yeşil çay
  • Kuruyemişler
  • Zerdeçal
  • Zencefil
  • Ihlamur

Gibi besinler ateş konusunda size yardımcı olacaktır. Bu tavsiyeler ateşi günlerce sürmemiş ve çok yüksek ateşe sahip olmayan çocuklar içindir. Çocuklarda ateş sürekli gözlem altında olmalıdır. Duruma göre bir doktordan yardım alabilirsiniz.