cocuklarda-goz-capaklanmasi-4

Göz çapaklanması sıklıkla yaşanılan bir durumdur. Çocuklarda göz çapaklanması birçok nedenden kaynaklanır. Enfeksiyonlar başta olmak üzere bakteriler ve beraberinde gözyaşı kanalı tıkanıklığı gibi durumlardan dolayı çapaklanma oluşur. Yeni doğan bebeklerde dahi göz iltihabı gibi durumlardan dolayı bu sorunun oluştuğu gözlemlenir. Bu durum özellikle bebeklerde mutlaka ciddiye alınmalıdır. Özellikle yeni doğan bir bebekte ilk 3 ay içerisinde oldukça fazla çapaklanma sorunu ile karşılaşılır. Bunun temel nedeni ise gözyaşı kanalları üzerinde bulunan tıkanıklıklardır. Gözyaşı tıkanıklığının yanı sıra göz travması ve göze cisim kaçması gibi durumlar da çocuklarda göz çapaklanması nedenleri arasında yerini alır.

Göz içerisinde meydana gelen enfeksiyon durumu karşısında sarı veya yeşil çapaklanmalar meydana gelebilir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda enfeksiyon gibi durumlar bulunuyor ise detaylı bir şekilde muayene olması ve beraberinde hızlı bir tedavi gerekir. Çünkü çocukların gözünde meydana gelen enfeksiyonlar yetişkin insanlara oranla daha hızlı bir şekilde yayılır. Bu da daha büyük problemlere yol açar. Tedavi edilmeyen göz enfeksiyonları, sorunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere sinüzit gibi pek çok hastalığın davetçisi olur.

cocuklarda-goz-capaklanmasi-belirtileri

Çocuklarda Göz Çapaklanması Belirtileri

Sıklıkla çocuklarda göz çapaklanması sorunu meydana gelirken aynı zamanda bu sorun kendini bazı belirtilerle gösterir. Göz çapaklanmasının en büyük belirtisi sarı veya yeşil renkte oluşan akıntıdır. Ancak bu duruma ek olarak kirpiklerin birbirine yapışması, göz altlarında kızarıklık oluşumu ve beraberinde göz üzerinde sulanma gibi durumlar da çapaklanma rahatsızlığını işaret eder. Bebekler üzerinde genellikle gözyaşı kanalı tıkanıklığı dolayısıyla oluşan bir durum olsa da bu rahatsızlığın başka nedenleri de vardır. Bu nedenler ise şu şekildedir;

  • Kirpik dibi iltihabı sorunu: Doktor tarafından verilen merhem gibi ilaçlar ile kısa bir süre içerisinde geçer. Bebeklerde çok fazla rastlanılmasa da çocuklarda bu rahatsızlığa denk gelinir.
  • Göz nezlesi: Bu rahatsızlık bebeklerde çok fazla yaşanılan bir durumdur. Asıl tedavi yöntemi antibiyotiktir. Fakat bebeklerde antibiyotik kullanımı önerilmediğinden dolayı ılık bir bezle gözlerin temizlenmesi ve soğuk kompres uygulanması etkili bir çözüm olacaktır.

Eğer çocuklarda göz çapaklanması haricinde başka bir hastalık görüntüsü olduğu takdirde mutlaka doktora başvurulması gerekir. Göz kapağı şişmesi veya kızarması gibi durumlar buna örnektir.

Bebeklerde Göz Çapaklanmasına Nasıl Müdahale Edilir?

Genellikle yeni doğan bebeklerde meydana gelen göz çapaklanması durumu için pek çok neden bulunur. Bu nedenler arasında bebeğin soğuk algınlığına yakalanması gibi normal bir durum olabilir. Fakat çocuklarda göz çapaklanması durumu geçmiyor ve masum bir görüntü oluşturmuyorsa doktor muayenesine ihtiyaç var demektir.

Bebeklerde meydana gelen çapak sorununa karşı hijyen oldukça önemlidir. Hijyen kurallarına dikkat ederek bir bezi ıslatıp parmak ucuyla gözleri temizlemek gerekir. Ancak bu esnada ıslak mendil gibi malzemelerden kaçınmalısınız. Çünkü bu tür temizlik mendilleri kimyasal içerdiğinden dolayı bebek cildi üzerinde alerjiye neden olur. Bundan dolayı doğal ürünler tercih edilmeniz gerekir.

bebeklerde-goz-capaklanmasi

Çocuklarda Göz Çapaklanmasına Nasıl Müdahale Edilir?

Çocukluk dönemimde sıkça rastladığımız çocuklarda göz çapaklanması durumuna karşı panik olunmaması gerekir. Çapaklanma sorunu genel olarak herhangi bir sıvının vücut yoluyla dışarı atılamamasından ötürü ortaya çıkan bir problemdir. Vücuttan atılamayan sıvı için bir süre sonra iltihap haline gelir. Çapaklanma durumuna karşı belli süreçler içerisinde ıslak bir bez ile gözleri silmek çapak sorununu oluşmasını engeller. Ancak büyük çocuklar üzerinde antibiyotik kullanımı daha etkili bir seçenektir.

Bebeklerde veya çocuklarda gözyaşı kanallarına bağlı bir problem bulunuyor ise bu doğrultuda ilk hamle olarak göz masajı yapmak yeterli olacaktır. Günde birkaç defa yapılacak masaj göz kanallarını açar. Bu masaj çoğu bebek ya da çocukta işe yarar. Tabi ki geçmeyen durumlarda çocuğu doktora götürmede fayda vardır. Böylelikle, oluşacak büyük problemleri bu şekilde engelleyebilirsiniz. Gözyaşı kanal tıkanıklığı ileri bir boyuta ulaştığı takdirde ameliyat söz konu olma ihtimali vardır.

Çocuklarda Göz Çapaklanması Nasıl Önlenir?

Kış mevsimleri çocuklarda göz çapaklanması sorununun en çok yaşandığı dönem olmaktadır. Çünkü kış mevsimi ile gribal enfeksiyonlar da baş gösterir. Bundan dolayı çocuklarda göz çapaklanması durumuna sıkça rastlanılır.

Çocuklarda göz çapaklanmasının en önemli faktörü hijyen konusudur. Sürekli birbirlerine dokunan ve el hijyenini tamamen sağlayamayan çocuklar yüzünden okul gibi ortamlarda meydana gelen hastalıklar çok hızlı yayılır. Gribal enfeksiyon problemi bulunan çocuklar mutlaka rapor alarak evde bulunması gerekir. Şiddetli bir çapaklanma sorunu söz konusu ise göz doktoruna muayene olmak zorundadırlar. Muayene sonrası doktor verilen gerekli ilaçlar ve tedbirlere dikkat etmek hastalığın hızlıca iyileşmesini sağlar. Bilinçsiz ilaç kullanımı kesinlikle önerilmemektedir.

cocuklarda-goz-capajlanmasi-sorunu

Meydana gelen enfeksiyonlardan korunmak amacıyla eller sürekli olarak yıkanmalı ve hijyene dikkat edilmelidir. Özellikle dışarıdayken el ve göz teması konusunda dikkat edilmesi gerekir. Sadece bununla kalmayarak ortak kullanım alanlarında da çocuklar el ve göz temasına dikkat etmelidir. Örneğin aynı ortamda kullanılan havlu bu durum için ideal bir örnek olacaktır.

Çocuklarda göz çapaklanması sorunu sıklıkla yaşanır. Çünkü çoğu zaman çocukların kendini koruması yeterli olmaz. Durumun farkında olmayan çocuklar ev dışına çıktıklarında ellerini her yere sürer. Her yerin kirini bulaştırdıkları ellerini de gözlerine değdirirler. Çocukları bu konuda bilinçlendirmek ailenin görevidir. Bilinçli olan bir çocuğun hastalığa yakalanma riski diğerlerine göre daha azdır.