El titremesi birçok fiziksel hastalığın bir sonucu olduğu gibi ruhsal problemlerin de bir tezahürü olmaktadır. Şöyle ki kişinin geçmişte yaşadığı travmatik olaylar veya geçirdiği kazalar kişide bazı kalıcı etkiler bırakabilir. Örneğin bazı ailelerde şiddet ve kavga yoğunlukla yaşanmaktadır. Bu nedenle bu ortamlarda büyüyen çocuklar bazı ruhsal problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Bunlardan birisi de el titremesidir. Ancak tabi ki el titremesinin altında pek çok sebep yatıyor olabilir. Bazı insanlar, sınavda ve topluluk içinde konuşurken el titremesi problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Kişi hayatında karşısına çıkan zorluklarla mücadele etmekte zorlanmaktadır. Bu nedenle kişi, yaşamın farklı alanlarında başarısız olmaktadır. Bu da kişiyi toplumdan soyutlamaktadır.

Peki el titremesi neden olur?  Kişi, yaşam kalitesini bu derece olumsuz etkileyen ve gerek sosyal gerek özel hayatında çeşitli sorunlara yol açan bu problemin üstesinden nasıl gelebilir?

El Titremesi Neden Olur?

El titremesi neden olur

El titremesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Korku ve öfke gibi ani duygu durum değişikliklerinde titreme normal karşılanmaktadır. Ancak sosyal ortamlarda veya toplulukta konuşurken yaşanan el titremesi farklı hastalıkların habercisi olmaktadır.

Özellikle diyabet hastalığı veya şeker hastalığı el titremesine yol açmaktadır.  Şekeri aniden düşen bir kişi vücudun bağışıklığı ve dengesi bozulduğundan eli titremektedir. Özellikle öğünlerden sonra insülin direncine bağlı olarak el titremesi meydana gelmektedir. Kişinin insülin direncinin düşük olması halsizlik ve uyku hali ile sonuçlanmaktadır. Bu rahatsızlık hipertansiyon ve obezite gibi birçok rahatsızlığın da habercisi olmaktadır. Dengesiz beslenme ve tansiyon sorunları nedeniyle kişinin yaşam kalitesi olumsuz etkilenmektedir.

Yine el titremesine neden olan olaylar arasında alkol tüketimini de sayabiliriz. Alkol bağımlılığı nedeniyle kişi günlük hayatında el titremesi problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Alkol bağımlısı olan kişiler, dolaşım bozuklukları, kalp hastalıkları ve kanser gibi problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu kişiler alkol bağımlısı olduğundan alkol almadıkları zaman da elleri titremektedir. Metabolik sorunlar da el titremesi problemine neden olmaktadır. Kişi vücudundaki zararlı maddeleri atamazsa elleri titreyebilmektedir. Ayrıca parkinson, epilepsi gibi rahatlıklar da bu hastalığa neden olmaktadır.

Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Nedir?

Tremor, titreme anlamına gelmektedir. Farklı birçok hastalık nedeniyle ortaya çıkan tremor, dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Titreme bir hastalığın yan etkisi şeklinde de gerçekleşebilmektedir.

Esansiyel Tremor (titreme hastalığı); ellerde, bacaklarda veya gövdede ritmik titreme olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalık, sıklıkla 60 yaş üstü yaşlılarda görülmektedir. Bu hastalıkta yaşanan titremelerde kişi, gündelik rutin işlerini yerine getirmede zorlanmaktadır. Bu titremelerin genetik kaynaklı olup olmadığı uzmanlarca araştırılmalıdır. Ellerde titreme ile başlayan bu hastalık, diğer uzuvlara da yansımaktadır. Seste ve bacaklarda da yaşanan titreme sonucunda kişinin yaşam kalitesi bozulmaktadır. Bu hastalık inme harici en sık görülen hastalıklardan birisidir. Bu hastalığın nedeni tam bilinemese de genel olarak birkaç kuşakta bir görülmektedir. Bu nedenle genetik bir hastalıktır.

Tremor Geçer mi?

Tremor geçer mi

Tremor herhangi bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmakla birlikte tedavisi kolay bir hastalık değildir. Ancak bu hastalık zamanla düzelmektedir. Bu nedenle zorlayıcı bir iyileşme süreci bulunmaktadır. Bu hastalıkta teşhise yönelik ilaç tedavisi yöntemi uygulanmaktadır. Çünkü bu hastalığın hasta özelinde farklı sebepleri bulunmaktadır.

İlaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu anlamda hem fiziki hem de taramaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi yöntemi olarak beyin pili yöntemi uygulanmaktadır. Bununla birlikte kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalığın farklı tedavi yöntemleri de var. Kişi, yaşamında alacağı bazı yöntemlerle bu hastalığından üstesinden gelebilmektedir. Örneğin, sigara ve alkolden uzak durmalıdır. Stresli ortamlardan kendini arındırmalıdır. Bedensel ve ruhsal sağlığını olumlu etkileyecek yoga gibi etkinliklerde bulunmalıdır.

Tremor Tehlikeli mi?

Bireyde el titremesi ile başlayan ve boyun-bacak titremesine kadar uzanan bu hastalık ilerleyicidir. Günlük yaşamını olumsuz etkileyen bu hastalık kişinin rutinlerini de olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle gerek sosyal gerekse iş anlamında kişi pek çok olumsuz durum ile karşı karşıya kalır.

Sonuç olarak bu hastalık tedavi edilmezse oldukça risklidir. El titremesi hastalığı ile mücadele eden kişiler, yazı ve resim gibi sanatsal ve beceri gerektiren işleri yaparken çok fazla zorlanırlar. Sosyal ortamlarda konuşmak ayrı bir stres yarattığı için sosyalleşmek istemezler. Çünkü sosyal ortamlarda konuşurken elleri titreyen kişiler, yargılanacaklarından ya da eleştirileceklerinden endişe duyarlar. Bu da kişiyi a-sosyal kılar ve toplumdan soyutlar. Bu hastalığına yakalanan kişilerin öncelikle çevresindeki kişilere bakılmalıdır. Çünkü bu hastalık genelde kalıtsaldır.

El Titremesi Neyin Belirtisidir?

El titremesi neyin belirtisidir?

El titremesi, aslında kişiden kişiye değişen hastalıkların bir habercisi olmaktadır. Gerek psikolojik travma gerekse fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle kişi bu hastalığa yakalanabilir.

  • Bireyler, genelde öfke ve heyecan gibi ani duygu durum değişikliği nedeniyle bu problemle karşı karşıya kalmaktadır.
  • Bu hastalık aynı zamanda ani kan şekeri düşüklüğü nedeniyle de ortaya çıkmaktadır. Genel olarak yemekten birkaç saat sonra ortaya çıkan bu hastalık şeker hastalığının da habercisi olmaktadır.
  • İnsülin direncinde yaşanan titreme de bu belirtiler arasındadır.
  • Bununla birlikte yine tansiyon rahatsızlıklarından dolayı el titremesi yaşanmaktadır. Genelde 60 yaş üstü kişilerde dengesiz beslenmeden dolayı tansiyon rahatsızlıkları görülmektedir.
  • Bu rahatsızlık Parkinson hastalığının da habercisi olabilmektedir. Parkinson, beyindeki nöronların işlev bozukluğu nedeniyle gelişen hareket bozuklukları şeklinde tanımlanmaktadır. Bu nedenle el, boyun ve bacaklarda ani titremeler ortaya çıkmaktadır.
  • Bazı kişilerde alkol alımına bağlı olarak kalp ve karaciğer rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar nedeniyle de el titremesi ortaya çıkabilmektedir.
  • Yine epilepsi veya sara hastalığı olarak bilinen rahatsızlık da el titremesine yol açmaktadır. Nöronların ani boşalması sonucunda ortaya çıkan ani duygu durum değişiklikleri, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu da bilinç değişikliklerine ve istemsiz kasılmalara yol açmaktadır. Elde titreme de bu rahatsızlıklarla beraber ortaya çıkmaktadır.
  • Beyincik hastalıkları, ilaçların yan etkisi ve beyin damar rahatsızlıkları da titremelere yol açmaktadır.

El Titremesi Ne Zaman Tehlikelidir?

El titremesi; parkinson, karaciğer ve kalp hastalıkları, epilepsi gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkıyorsa tehlikelidir. Özellikle kişinin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ve rutin işlerini yapmada zorluk çektiği durumlarda tehlikeli olmaktadır. Yine bu hastalık, şeker ve tansiyon hastalıklarının olduğu durumlarda tehlikeli olabilmektedir. Bazı şeker hastalarının insülin direncine bağlı olarak aniden elleri titremektedir. Bunun nedeni kandaki şeker düzeyinin ani düşmesidir. Bu nedenle elleri titremektedir.

Nöronların işlev bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan hareket bozuklukları kişide ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Parkinson hastalığından dolayı ani atak geçiren kişilerde yaşanan elde titreme de tehlikeli olmaktadır. Doktor kontrolünde kullanılmayan psikiyatri ilaçlarının yol açtığı titremeler de tehlikeli olmaktadır. Bu ilaçlar kişide ciddi yan etkilere yol açmakta, vücudun dengesini bozmaktadır. Aile içi şiddetin yaygın olduğu ortamlarda süregelen psikolojik baskı halinde yaşanan titremeler de tehlikeli olmaktadır. Yine bazı durumlarda titreme; çene, bacak, dil ve sese sirayet ettiği durumlarda da tehlikelidir. Bu durumlarda kişinin yaşam kalitesi oldukça olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle titreme tehlikeli bir düzeye gelmektedir.

Eldeki Titreme Nasıl Geçer?

El titremesi ne zaman tehlikelidir?

Peki eldeki titreme nasıl geçer? Kişi, alacağı basit önlemlerle bu problemin üstesinden gelebilmektedir.

  • Alkol ve sigara tüketimini azaltmalı, stresli ortamlardan uzak durmalıdır.
  • Aynı zamanda ruhsal ve bedensel sağlığını olumlu etkileyecek etkinlikler yapmalıdır. Bunların başında yoga ve meditasyon gelmektedir. Yoga ve meditasyon kişiye bazı ruhsal problemlerini çözmede yardımcı olacaktır. Özellikle geçmişinde ağır psikolojik baskı altında yaşayan kişiler titreme problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Yoga da bu sorunun çözümü için kişiye katkıda bulunacaktır.
  • C vitamini tüketimi, eldeki titreme tedavisinde tercih edilmektedir.
  • Bununla birlikte kişi, çay, kahve ve kola tüketimini azaltmalıdır. Bu içecekler kafein içerikli olduğu için titreme yapmaktadır. Kafein tüketimi kişinin merkezi sinir sistemini doğrudan etkilediği için uyanık kalmasını sağlamaktadır. Bu da kişinin sağlığını olumsuz etkileyerek elde titremeye neden olmaktadır.
  • Yine bazı insanlarda B12 vitamin eksikliği nedeniyle halsizlik ve enerji kaybı yaşanmaktadır. Bu nedenle elde titreme yaşanmaktadır. Bu problemi çözebilmek için beslenmek noktasında kişinin bazı çözümler üretmesi gerekmektedir.

Her şeyden önemlisi öncelikle bireyin uzman kontrollerini aksatmaması gerekmektedir. Gerek ilaç tedavisi gerekse de cerrahi tedavi ile süreç iyi yönetilmelidir.

Parkinson gibi hastalıklarda da tercih edilen beyin pili tedavisi uygulanmalıdır. Beyin pili tedavisi, titreme semptomlarının giderilmesinde kullanılan etkili yöntemlerden birisidir. Beyin pilinin kullanmadığı zamanda ise semptomlar yeniden kendisini göstermektedir. Sonuç olarak titreme hastalığı kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle kişi gündelik işlerini yapmada zorluk çekmektedir. Bu hastalığın oldukça farklı sebepleri bulunduğundan bir uzman doktor kontrolünde tedavisi önem arz etmektedir.