kupa terapisi

Binlerce yıl önce bulunmuş bazı sağlık yöntemleri vardır. Bu yöntemlerden biri de kupa terapisi yöntemidir. Çok eski tıbbi yöntemlerden biri olan bu tedavi yönteminin tarihi oldukça derine dayanmaktadır. Arap ülkelerinden Mısırlılara, Korelilerden eski Çin kültürüne kadar birçok medeniyette hacamat yöntemini ve kupa terapisi yöntemini uzun yıllardır kullanılmaktadır. Batı medeniyetinde yani Avrupa’da ise bu tedavi yönetiminin bilim insanları tarafından Bronz çağından beri kullanıldığı düşünülmektedir.

Modern tıbbın gelişim sürecine kadar bu tedaviyöntemi, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık gibi gelişmiş ülkelerde de uzun süre kullanılan tedavi türlerinden biri olmuştur. ABD’de görev yapan bilim insanları da diğer tıbbı tedavi yöntemler ile birleştirerek bu yöntemi alternatif tedavi olarak kullanmaktadırlar.

Hacamat tedavisinde iki ayrı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler kuru ve ıslak kupa terapisidir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan yöntem ise ıslak kupa yöntemidir.

Hacamat Tedavisi ve Kupa Terapisi Nedir?

Hacamat ya da kupa terapisi yöntemi cerrahi müdahalelerden biridir. Bu sebeple doktorlar tarafından gerekli tetkiklerin yapılmasından sonra işleme karar verilir ve yine doktorlar tarafından uygulanması gerekir. Uygulamayı doktor veya sağlık görevlisi dışında kişi veya kişiler uygularsa tedavi başarısız olabilir ve hasta daha farklı sağlık problemleri yaşayabilir. Bedensel olarak geçici veya kalıcı zarar görebilir. Bu yöntem doktorların istediği periyodlarda uygulanmalıdır.

Hacamat işleminde kesim sırasında kanınızın durdurulması zor olacağından, eğer çok ciddi kan pıhtılaşması sorunu yaşıyorsanız bu geleneksel yöntemi tercih etmemenizi öneririz. Çünkü bu durum hayati risk taşımaktadır. Bu gibi kan pıhtılaşması zorluğu yaşanan durumlarda kuru kupa tedavisi alternatif olarak kullanılabilir. Ayrıca kas gerilmeleri, kulunçları olan kişiler ya da kesi yoluyla yapılan ıslak kupa yönteminden çekinen hastalarda veya ileri diyabet (şeker hastalığı) gibi hastalıklara sahip olan bireylerde ikinci alternatif olarak tercih edilmektedir.

Bedenimize dış etmeler yoluyla aldığımız veya hücrelerimizin çalışmaları sırasında ortaya çıkmış zararlı maddelerden vücudumuzu arındırmak için hacamat yaptırılması önerilmektedir. Bütün organlarımız ve sistemlerimiz birbirleriyle sorunsuz etkileşim içinde olmalıdır. Bu haberleşebilme sistemini korumak için bedenimizin tüm yollarının sorunsuz ve aktif olarak çalışmasını sağlamamız gerekir. Bu düzeni koruyabilmek için periyodik olarak hacamat yöntemini sağlık koşullarına uygun ortamlarda bedenimize uygulanmasını sağlamamız gerekir. Hacamat sağlıklı bir beden için önemli ihtiyaçlardandır.

Hacamat Tedavisi ve Kupa Terapisi Nasıl Yapılır?

Çin ve Kore’de yani Uzak Doğu’da ve ülkemizde modern tıpla beraber buyöntem destekleyici tedavi biçiminde uygulanmaktadır. Ülkemizde kupa terapisi olan yönetimin diğer adı hacamat yöntemidir. Kupa tedavisi yani hacamat, 2008’de kurulan İngiltere Kupa Derneği’ne göre izlenen yöntem şu şekildedir; vücuttaki kirli kanın çekilmesi için bedenin küçük bir bölümünde yani lokal bir alanda vakum etkisi oluşturulur. Sonraki aşamada ise oluşturulan ve vakum yardımıyla çekilen bölgeden belli bir miktar kan alınır. Ardından ise yüzeysel deri insizyonlarıyla ikinci vakum işlemi uygulanır ve tedavi vücudun çeşitli yerlerinde bu şekilde devam eder. En son ise vakum için kullanılan aparatlar çıkartılır ve işlem sona erdirilir. Çok eski bir geleneksek yöntem olan bu tedavi sırasında alınan kanın miktarının herhangi bir klinik faydası bulunmamaktadır.

Hacamatın Faydaları Nelerdir?

Günümüzde kupa terapisi ve hacamat tedavisi yöntemine olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Akademik ilginin bu alana dair ilgisinin hızla artmasıyla beraber bu alternatif tedavi yönteminin faydaları da derinlemesine araştırılmaya başlanmıştır. Bu tedavi yöntemine dair pek çok olumlu sonuçlara varılmıştır. Bilim insanlarına göre; sırt ağrısı, migren, artrit, romatizma, fibromiyalji gibi bedensel soruna sahip olan kişiler bu tedaviyi uygulayarak hacamatın faydalarını görmüşlerdir.

Bu tedaviye ait araştırmalar 2012 yılında yapılmaya başlanmıştır. Ayrıca infertilite gibi erkeklere özel hastalıklarda ve endokrin gibi kadınlara özel hastalıklarda ve tip 2 diyabet gibi genetik etkisi olan hastalıklarda bu yöntemin etkisi araştırılmaya devam edilmektedir. Bu araştırmalara 2015 yılında çalışmaya başlanmıştır.

Hacamat kasların rahatlamasını ve gevşemesi sağlar. Hacamat faydaları ise genel olarak vücudumuzun herhangi bir yerinde bulunan, damarlar gibi bölgeleri yumuşatır ve sertliklerin geçmesini sağlar. Ayrıca migren, fıtık, bel veya boyun ağrılarının kesilmesini sağlar. Tedavi uygulanan bireyin sakinleşmesini sağlar ve stres düzeyini düşürür. Uykunun düzenlenmesine ve kişinin rahatlamasını sağlar. Stres düzeyinin düşmesi ile şeker ve tansiyon gibi gerginlik yüzünden dengesizleşen değerlerin stabil hale gelmesinde yardımcı olur.

Bedenimizin dinç, sağlıklı ve canlı bir hal almasına yardımcı olur. Vücutta biriken ağır metallerin ve toksik maddelerin uzaklaşmasını sağlar. Bu da hem psikolojik hem de bedensel olarak rahatlamayı ve iyi hissetmeyi beraberinde getirir. 

Hacamat Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Bilimsel tıp yönteminin haricinde bazen hacamat bazı hastalıklara yeterli gelebiliyor. Peki, nedir bu hastalıklar?

  • Osteoartrit,
  • Kronik yorgunluk,
  • Romatizma,
  • Bağışıklık sistemi güçsüzlüğü
  • Halsizlik,
  • Omuz ağrısı,
  • Hipertansiyon,
  • Baş ağrısı,
  • Migren,
  • Şeker hastalığı (diyabet),
  • Kas-iskelet hastalıkları,
  • Boyun ağrısı,
  • Bel ağrısı,

Gibi kronik ve akut hastalıklarda yan tedavi olarak başvurulabilir. Aynı zamanda hacamat tedavisi haricinde de birçok geleneksel tamamlayıcı tıp tedavi yöntemleri vardır. Bu konuda yazmış olduğumuz blog yazımızı ziyaret ederek bu tedaviler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hacamat Tedavisi Vücudun Hangi Bölgelerine Uygulanır?

Yukarıda da üzerine vurgu yaptığımız gibi bu yöntemin tüm aşamaları doktor veya sağlık personelleri tarafından yürütülmelidir. Bu tedavi doktor veya sağlık görevlilerin belirlediği vücut bölgelerine, uygun hijyen şartlarında ve gerekli tıbbı ekipmanla gerçekleştirilir. Bu bölge genellikle sırt bölgesi olur. Bireyin beden yapısına, sağlık durumuna göre uygulama bölgesi değişiklik gösterir. Ağrının olduğu yer bu değişkenlik kriterlerinden biridir. Genellikle sırta uygulanan bu tedavi kimi zaman kafa, kol, omuz bölgelerine de uygulanır. Bazı durumlarda bedenin başka noktaları da tercih edilebilir. Bu noktalar genellikle refleks merkezleri ve akupunktur noktaları olmaktadır. Ama asıl belirleyici kriter hekim veya uygulamayı yapan sağlık görevlisinin görüşü veya önerisidir.

Hekim veya sağlık görevlisi nezaretinde, doğru sağlık ekipmanları ile uygulama yapıldığında kupa terapisi sonrası uygulama yapılan vücut bölgesinde hiçbir yara iz kalmamalıdır. Eğer işlem sonrası iyileşme gecikiyorsa veya iz kalmışsa bu durum uygulamada hata yapıldığı anlamına gelmektedir.

Hacamat Uygulaması Öncesi ve Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Doktorunuzun uygun görmesi sebebiyle bu alternatif yöntem uygulanacaksa, uygulamayı yapacak sağlık görevlilerine uygulama öncesi kullandığınız düzenli bir ilaç varsa bildirmeniz gerekmektedir. Mesela kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız doktorunuz izin verdiği taktirde ilaca ara vermelisiniz. Uygulamadan önceki süreçte yaklaşık iki gün et ve hayvansal ürünlerin tüketimi kesilmelidir. Bu diyet uygulama sonrası gün içerisinde de devam edilmesi önerilir. Tedaviye aç karnına gelinmemelidir. Tedavi öncesinde yeterli sıvı tüketilmelidir ve susuz kalınmamalıdır.

Hacamat sonrası iyice dinlenilmelidir. Ağır işlerden, ağır spor aktivitelerinden kaçınılmadır. İşlem sonrası hacamat uygulanan bölgede kesik izleri oluşacaktır. Bu izlerin hızla iyileşmesi için işlem sonrasında yara olan bölgeye hakiki kaliteli zeytinyağı veya kantaron yağı sürülmesi önerilir. Hacamat uygulaması vücudun hangi bölgesine yapıldığına dair değişkenlik gösterse de ortalama işlem süresi 30 ila 45 dakika arasında sürmektedir.