Suçiçeği hastalığı tedavi yöntemleri

Suçiçeği geçiren çocukların aileleri, suçiçeği hastalığı belirti ve tedavi yöntemlerini merak ederek araştırır. Suçiçeği döküntülere ve kaşıntılara neden olur. Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklardan birisi de suçiçeğidir. Bu makalede suçiçeği nedir, belirtileri nelerdir, kimlerde görülür ve tedavi yöntemleri nelerdir gibi konuları açıklayacağız.

Suçiçeği Nedir?

Bu hastalık bir virüsten meydana gelir. Söz konusu olan virüs Varisella-Zoster’dir. Hastanın derisinde kırmızı ve içi sıvı dolu kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar hastalığın başlamasından 10-20 gün sonra meydana gelir. 5-10 gün deride kalır. Kabarcıklar son aşamada kabuk bağlayarak dökülmeye başlar.

Suçiçeği yüzden başlayarak vücuda doğru yayılır.  İlk başta daha yoğun bir şekilde meydana gelen kabarcıklar ve döküntüler git gide azalarak yok olmaktadır. Bulaşması hava ve temas yoluyla gerçekleşir. Dolayısıyla suçiçeği hastalığı için geliştirilen ve uygulanan aşının yapılması önemlidir. Aşı olmayan ya da suçiçeği hastalığını geçirmeyen kişilerin de risk altında olduğu biliyoruz. Bu rahatsızlığın mikrobu bağışıklığa karşı oldukça baskındır. Normalde hafif olarak atlatılır. Fakat bu rahatsızlık bağışıklığı baskı altında kalmış olan kişilerde ağır olarak geçer. Dolayısıyla hastanın beyin dokusunda iltihap ya da zatürre hastalığına neden olur. Suçiçeğinin hamileler için de risk taşıdığı bilinir. Doğacak bebeğin doğumsal bozukluklara neden olabileceği belirlenmiştir.

Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?

Suçiçeğinde dikkat edilmesi gerekenler

Suçiçeği geçirmesi muhtemel olan kişiler bu rahatsızlığı merak eder. Bu hastalığın en belirgin semptomları ateş ve halsizliktir. Sonrasında hastada kaşıntılar ve döküntüler meydana gelir. Burun akıntısı ve iştahsızlık da suçiçeği hastalığı bulaşının semptomlarındandır. Dolayısıyla bu hastalığın belirtilerini gösteren çocuk doktora götürülmelidir. Doktorun verdiği ilaçlarla kişi daha iyi bir şekilde hastalığı atlatır. Suçiçeğindeki kaşıntılar fazla olduğu için yaraları kaşımamakta fayda var çünkü deride izler kalır. Aynı zamanda yaraların mikrop kapmaması da gerekmektedir.

Suçiçeği Nasıl Bulaşır?

Bu rahatsızlık hava yolu, öksürük ve temasla bulaşmaktadır. Suçiçeği hastalığı geçiren kişiyle yakın temas halinde suçiçeğine yakalanmak oldukça muhtemeldir. Hastalık ne zaman bulaşmaya başlar? Bu sorunun cevabı hastada kabarcıklar ve döküntüler başlamadan 1-2 gün öncedir. Hastanın virüsü bulaştırılması döküntülerin kabuk bağlamasına kadar devam etmektedir. Aşısı olmayan kişilere daha hızlı şekilde bulaşmaktadır. Döküntüler başladıktan hemen sonra yaraların teması da bulaşa neden olmaktadır.

Suçiçeği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Doktor, hastayı tedavi ederken, kaşıntıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için bazı ilaçlar verir. Hafif geçiren hastalara doktor losyon önerir. Şiddetli geçiren hastalara ise doktor hap tedavisi uygular. Ağır suçiçeği hastalığı geçiren yetişkinlerde doktorlar antiviral tedavi uygular.  Çoğu zamanda suçiçeği kendi kendine geçer. Herhangi bir ilacı doktor kontrolü dışında çocuğa vermeyin. Zira bu durum bazı sağlık sorunlarına yol açar. Tedavi için gerekli olan ilaçlar zaten doktor tarafından verilmektedir.

Suçiçeği Aşısı

Su çiçeği aşısı

Suçiçeği aşısı, hastalığa karşı geliştirilmiştir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı bu aşıyı uzun süreden beri uygular. Bu aşı, suçiçeğine karşı %90 oranında bağışıklık kazandırmaktadır. Aşı genellikle bebekken yapılmaktadır. Bebekken yapılmaması halinde yetişkinlik döneminde de yaptırılabilir. Bu aşıyı olanların hastalığa karşı bağışıklığı vardır. Aynı zamanda önceden bu hastalığı geçiren kişilerin de suçiçeğine karşı bağışıklığı vardır. Suçiçeği aşısı aralık ayının sonunda yapılmaktadır.

Suçiçeği Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaygın olan ve herkes tarafından bilinen bu hastalığa karşı dikkat edilmesi gerekir. Bunun için suçiçeği hastalığı virüsüne karşı yapmanız gerekenleri aşağıda sıralayalım:

  • Suçiçeğinden korunmak için aşı yaptırmalısınız. Bunun için aşı takvimini takip etmeniz önemlidir. Aşılı bir birey suçiçeğini çok hafif bir şekilde geçirmektedir.
  • Aynı zamanda bu bulaşıcı hastalıktan korunmak için el yıkamak önemlidir. Suçiçeği geçiren kişiden uzak durmak ve kapalı ortamlarda çok bulunmamanız gerekir.
  • Aynı zamanda suçiçeği geçiren çocuklar yaraları iyileşene kadar okula gitmemelidir.
  • Suçiçeği geçiren kişiler bulaşı önlemek için öksürürken ağzını kapatmalıdır. Ellerini düzenli bir şekilde yıkamalı ve eşyalarını başkasıyla paylaşmaktan uzak durmalıdır.
  • Mikrobun yayılmaması için yaralar kaşınmamalıdır.
  • Çocuğa ılık suyla banyo yaptırılması önerilir.
  • Ateşi ya da ağrıyı azaltmak için asla aspirin kullanılmamalıdır.

Yukarıda saydığımız noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Suçiçeği En Çok Kimlerde Görülmektedir?

Suçiçeği hastalığı tedavisi

Dünyanın her yerinde insanlar suçiçeğine yakalanır. Dolayısıyla ülkemizde de görülen bir bulaşıcı hastalıktır. Suçiçeği hastalığı çocuklarda, ergenlerde, genç yaştaki erişkinlerde ve yetişkinlerde görülür. Bu hastalığa karşı bağışıklık aşıyla kazanılmaktadır.

Suçiçeğini genelde 5 ve 10 yaşındaki çocuklar geçirmektedir. İlkbahar ve kışın sonunda suçiçeğine yakalanmak muhtemeldir. Bu salgın hastalığın kuluçka süresi 13 ve 22 gün olarak bilinmektedir. Yetişkinlerde, çocuklara nazaran suçiçeği daha şiddetli geçirilmektedir. Çoğu zaman tedaviye gerek kalmadan iyileşen suçiçeği, bazı riskli gruplarda tedavi gerektirmektedir. Aşağıda suçiçeğinin riskli olduğu hastalar sırayla verilmiştir:

  1. Bir aylık bebekler,
  2. İki haftadan daha uzun bir süreyle kortizon tedavisi alan kişiler,
  3. Kanser hastaları (hastalık şiddetli bir şekilde seyretmektedir),
  4. Bağışıklık sistemi düşük olan kişiler,
  5. Hamileler (suçiçeğinin ağır seyretmesinin yanı sıra zatürreye dönme riski de vardır)

suçiçeği için riskli kişiler grubunda yer almaktadırlar.

Suçiçeği İçin Hangi Semptomlarda Doktora Gidilmelidir?

Her hastalıkta olduğu gibi suçiçeği hastalığı için de bazı belirgin semptomlar vardır. Bu semptomlar için şartları;

  • Deride oluşan kızarıklık şişlik biçimindeyse,
  • Kişi iştahsızlık yaşayıp beslenme bozukluğu yaşıyorsa,
  • Ağız kuruluğu ve idrar yapamama durumları varsa,
  • Halsizlik, uyuşukluk ve yürümede zorlanmalar varsa,
  • Kişi uyanma zorluğu yaşıyorsa,
  • Uzun süredir devam eden ateş varsa,
  • Öksürük

olarak sıralarız. Bu belirtiler varsa mutlaka doktora başvurmanız gerekir.

Suçiçeği İçin Hastalara Bazı Öneriler

Günümüzde bu hastalıktan kolayca korunuruz. Çünkü gelişen tıp sayesinde suçiçeği kontrol altına alındı. Ayrıca tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Fakat bulaşıcı olan bu hastalığa karşı hastaların yapması gerekenler vardır. Suçiçeği hastalığı için hastaların yapması gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Hastalar tırnaklarını kısa kesmelidir.
  • Deride oluşan kaşıntının azalması ve mikrop kapma riskinin düşürülmesi için hasta günlük banyo yapmalıdır.
  • Deride herhangi bir iz kalmaması için hasta yaraları kaşımamalıdır.

Bu hastalığın neden olduğu bazı ciddi komplikasyonlardan bahsedelim. Hastalar, suçiçeğini çoğu zaman hafif ve tedaviye gerek kalmadan atlatır. Ancak bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olur. Zatürre, bakteriyel enfeksiyon, dehidratasyon, beyin iltihabı, toksik şok sendromu söz konusu olan ciddi komplikasyonlar arasında yer almaktadır. Hastalıktan korunmak için;

  • Suçiçeği hastalığı geçiren hastayla temas halinde bulunulmamalıdır.
  • Daha çok çocuklarda rastlanan bir hastalıktır. Bu sebeple çocuklar böyle bir riskte okul, kreş ve benzeri yerlere gönderilmemelidir.
  • En iyi koruma yöntemi olan aşının mutlaka olmak önemlidir.

yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

Suçiçeği Nasıl Önlenir?

Suçiçeğini önlemenin en uygun yolu aşı olmaktır. Aşı olan kişiler suçiçeğine yakalandığında daha hafif şekilde hastalığı atlatır. Eğer kişi suçiçeği aşısını yaptırmadıysa daha şiddetli bir şekilde hastalığı geçirir. Dolayısıyla aşı olmak suçiçeği konusunda oldukça önemlidir. Kimler suçiçeği aşısı olur? Aşağıda maddeler halinde verilen gruplar aşı olmalıdır:

  • 12 ve 18 aylık bebekler,
  • Daha önce suçiçeği geçirmemiş olup aşılanmamış çocuklar,
  • Suçiçeği geçirmemiş olup aşılanmamış bulaş riskinin yüksek olduğu ergenler ve yetişkinler.

Hamile anneden bebeğe suçiçeği bulaşır mı? Mesela; yeni anne adayı hamileliğin başlarında suçiçeğine yakalansın. Suçiçeği aşısı yoksa bu durum bebeğin hayatını tehlikeye atar. Eğer doğuma 1 hafta kala ya da doğumdan birkaç gün sonra anne suçiçeği geçiriyorsa; bu durumda bebek de anneden suçiçeği hastalığı enfeksiyonunu alır. Bebek şiddetli bir şekilde hastalığı geçirir.