HPV enfeksiyonları

HPV enfeksiyonları hem erkek hem kadınlarda görülebilen bir virüstür. Fakat çoğunluk olarak kadınlarda bulunur. Bu virüs, belirtilerini genellikle genital bölgede gösterir. Bölgede büyük ya da küçük, renksiz, ağrısız, koyu bezen renkli siğiller olarak ortaya çıkar. Kondilom da denilen ve HPV enfeksiyonun neden olmuş olduğu lezyonlar genital bölgelerde karşılaşıldığı gibi diğer bölgelerde de görülür. Ağız, baş, boyun kısmı ve kasıklar gibi cinsel temaslar sonucunda ortaya çıkar.

Siğilleri meydana getiren bu enfeksiyon Türkiye ve küresel bir çapta son yıllarda hızlı bir ivme ile yükselerek dikkat çekmektedir.

HPV enfeksiyonları

HPV Virüsü Nedir?

HPV enfeksiyonları genelde cinsel yollarla bulaşarak kişilerde siğillere sebep olur. HPV virüsü birçok sorunu beraberinde getirir. Bu virüsü taşıyan kişiler genital bölgelerinde oluşan siğillerden rahatsızdırlar. Peki buna sebep olan HPV tam olarak nedir? HPV virüsü papillomavirus ailesine mensup bir virüstür. HPV virüsü deri ve mukozal yüzeylerdeki hücreleri enfekte eder. Bu virüs kondilom dediğimiz yani condyloma acuminatum adını verdiğimiz siğil şekildeki kitlelerin oluşmasına sebep olur. HPV virüsleri bir çeşit DNA virüsü olarak sınıflandırılmaktadır.

HPV enfeksiyonları

HPV Virüsü Ne Demek?

HPV virüsünün açılımı Human Papilloma Virüstür ve 100’den fazla çeşidi bulunur. Bu virüslerin birçoğu zararsız olarak karşımıza çıksa da bazı tiplerinin kanser riskini oluşturduğu görülmektedir. Bazı HPV virüs tiplerinin ise anormal boyutlarda siğillere sebep olmaktadır. Bu siğiller ile karşı karşıya kalan kişilerin gündelik hayatları olumsuz bir şekilde etkilenir.

HPV enfeksiyonları

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır? HPV Virüsünün Bulaşma Yolları Nelerdir?

HPV virüsü (Human Papilloma Virüsü) cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalıktır. Bunun dışına gerçek bir cinsel ilişkiye girilmediğinde ancak sürtünme gibi durumların yaşandığı zamanlarda da bulaşabilmektedir. HPV enfeksiyonları bu tarz durumlarda yaşanan virüs yerleşmiş olan bölgelerin temas ettiği genital bölge, ağız, kasık, boyun ve anüs, gibi vücut sıvısının transfer edildiği bölgelerde karşı tarafa geçerek bulaşır. Bu yüzden HPV virüsü, aktif bir cinsel hayat yaşayan bireylerde karşılaşılmaktadır.

HPV enfeksiyonları ile karşı karşıya kalma ihtimali yüksek olan gruplar ise birden fazla kişi ile cinsel temasta bulunan kişilerdir. Aynı zamanda onlar ile cinsel temasa girecek olan partnerleri de yüksek bir risk altındadır. Risk grubu içerisinde yer alan kişi ve partner bireylerinin cinsiyetleri herhangi bir farklılık oluşturmamaktadır. HPV virüsünün riskleri her kişi için aynı şekilde ortaya çıkmaktadır.

HPV virüsü bazı kişilerde yıllar boyunca herhangi bir belirti ortaya çıkarmaz. HPV virüsünü taşıyan bir bireyin bu durumdan bir haberi olmadığı için de gerekli tedbirleri almaz ve tedavi olmaz. Bunun sonucunda taşıyıcısı olduğu virüsü tedavi etmediğinden dolayı birçok kişiye bulaştırarak bu virüsün yayılmasında tehlikeli bir rol oynar. HPV enfeksiyonları vücut sıvılarının yani karın, kasık ve ağız bölgesinden transferi gibi ortaya çıkan durumlar ile bulaşır. Bu sebeplerden dolayı önlem olarak kullandığınız prezervatif ve oral kontraseptiflerin kullanımı kesin bir sonuç vermeyeceği için bunun bir tedbir yöntemi olamayacağı da bilmelisiniz.

HPV enfeksiyonları

HPV Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

HPV virüsü cinsel yollarla bulaşan bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Bu süreçte en önemli olan durum ise HPV virüsünün belirtilerini erken bir şekilde fark ederek bir doktora muayene olmanızdır. Bu şekilde kesin olarak HPV virüsü ile karşı karşıya olduğunuzu öğrenmiş olursunuz. HPV enfeksiyonları genellikle genital bölgede siğiller oluşturduğunu söylemiştik. Fakat bu virüs kuluçka döneminde kendisini hemen belli etmez. HPV virüsü bazen virüsün vücudunuza girmesinden 2 ay sonra ortaya çıkabilir. Hatta bazı durumlarda 6 yıl sonra bile ortaya çıkan vakalar ile karşılaşılır.

Bu virüs cinsel yollarla bulaşan bir rahatsızlık olup genital bölgelere etki eder. Bundan dolayı HPV virüsünün ortaya çıktığı ilk belirtiler genellikle genital bölgeleri çevresinde olacaktır. Bu yüzden vücudunuzu sürekli kontrol etmede fayda vardır.

Bazı durumlarda ise ağız, anüs, boyun ve kasıklar gibi vücudun belli bölgelerinde büyük ya da küçük şekillerde siğiller görülür. HPV enfeksiyonları ile ortaya çıkan ve kondilom adı verilen bu siğiller bir veya birden çok olarak ortaya çıkar. Farklı renklerde ve küçük ya da büyük olarak kendisini belli etmektedir. HPV virüsü ile ortaya çıkan kondilom siğilleri yavaş bir şekilde büyüyerek karnabahara benzer bir şekil alır. Genelde kokusuz ve ağrısız olmaları yanı sıra bazı durumlarda ise sert olmakla birlikte kaşıntı ve ağrıya da sebep olurlar.

HPV enfeksiyonları

HPV Virüsünün Tipleri Nelerdir?

HPV enfeksiyonları 100’den fazla tip ile geniş bir virüs yelpazesine sahiptir. Bilinen bu HPV virüslerinin tiplerinin belirli sınıflandırmaları vardır bu sınıflandırma şekilleri; düşük, orta ve yüksek riskli olarak 3 farklı grupta sınıflandırılmaktadır. Düşük riskli grupta yer alan HPV virüs tipleri kansere yol açmaz. Bu tipler nonkarsinojenik HPV virüsü olarak adlandırılır. Tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, ve 81 olmak üzere 11 adet düşük riskli nonkarsinojenik HPV virüsü bulunmaktadır ve aralarında en yaygın olanları ise tip 6 ve 11’dir. HPV virüsü yüksek risk olarak 15 adet karsinojenik virüs taşır. Yüksek riskli HPV virüslerine ise karsinojenik HPV adı verilmektedir. Yaygın kanserle yol açanlar ise HPV virüs Tip 16, 18, 31 ve 45 olup bu virüslerin rahim ağzı, penis, anüs gibi kanserlere yol açarak kişileri çileli bir döneme sürükler.

HPV enfeksiyonları

HPV Virüsünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

HPV enfeksiyonları kişilere cinsel yollarla bulaşmaktadır ve sebep olduğu siğiller sebebi ile kişilerde büyük rahatsızlık verir. HPV virüsleri kanser gibi büyük sorunlara da yol açar. Bu hastalığın belirtilerini erkenden fark ederek, tedavi olmak büyük bir önem kazandırır. HPV virüsünün tedavisinde ortaya lezyon çıktığında tedavi olarak semptomatik tedavi tercih edilir. Semptomatik tedavi ile lezyonların yok edilmesi önem taşımaktadır ve bu işlem lazer kullanılarak gerçekleştirilir. Bu işlemlerden sonra HPV virüsünün meydana getirdiği lezyonların çıkarılması işleminden sonra kesin bir şekilde tipleme testi yapılması için patolojik incelemelerin yapılması şarttır.

Hastanın HPV virüs tiplemelerinden hangi tip virüse sahip olduğu takip şemasının belirlenmesi önemlidir. HPV virüsü için uygulanacak olan anti viral tedavilerin yanında ekstra olarak immün sisteminin yükseltilmesini sağlayacak destek tedavilerinin yapılması gerekir. Bu testlerin sistematik bir şekilde yapılması önemlidir. Bundan sonraki dönemde ise hastalar yapması gerekenler hakkında bilgilendirir.