çocuk aşıları

Günümüz dünyasında birçok salgın hastalık ve çeşitli virüs tipleri bulunur. Bu hastalık ve virüslerden korunmak için de aşıdan yararlanırız.

Aşılar gerekli olan antikorları insan vücuduna transfer ederek salgın ve hastalıklarla mücadele etmeyi sağlar. Çocuk aşıları ise bu salgın hastalık ve virüslere karşı küçük yaşlarda önlem alınmasını sağlar. İleride oluşacak olan grip gibi hastalıklar için bir korunma yöntemi olacaktır.

Düzenli olarak yapılması gereken aşılar vardır. Bunlar çocuklar için hayati önemler taşır. Gün geçtikçe ve yeni hastalıklar ortaya çıktıkça yeni aşılar da ortaya çıkar. Bu aşılar sayesinde çocukların bağışıklık sistemi daha kuvvetli bir hal alarak daha sağlıklı bireyler yetişir.

çocuk aşıları

Bebeklik İtibariyle Hangi Aşılar Yapılmaktadır?

Aşı herhangi bir bakteri ve virüs ile ortaya çıkan hastalıklara karşı koruma sağlamak için üretilen ilaçlardır. Sağladıkları antikorlar ile hastalıklarını önüne geçerek daha sağlıklı bir hayat sunar. Günümüz dünyasında önemli bir yere sahip olan aşılar gün geçtikçe aran virüsler sayesinde daha önemli bir hal almıştır.

Bebeklere yapılacak birçok aşı bulunur. Bu aşılar geçmişten günümüze kadar gelen ölümcül hastalıklara karşı bir çözüm yolu olarak üretilmiştir. Peki, bebeklik itibariyle yapılan çocuk aşıları nelerdir?

çocuk aşıları

Hepatit B Aşısı

Ülkemizde bebekler doğduğu anda direkt olarak Hepatit B aşısı yapılır. Bu aşıdan sonraki doz ise bebek 1.ayına girdiğinde tekrarlanır. Son ve üçüncü dozunu ise bebek 6.ayındayken yapılarak aşı süreci tamamlanır. Hepatit B virüsü için 3 ayrı doz işlemi yapılır. Bu aşı etkisini bu şekilde gösterir.

Ülkemizde yüksek oranlarda Hepatit B taşıyıcılığı bulunmaktadır. Bu virüs vücuda girdikten sonra kişi virüs taşıyıcısı konumuna geçer. Bu virüs belirli bir süre sonra aktifleşme ihtimali ile kişileri karaciğer yetmezliğine kadar götürür. Bu yapılan aşılar ile kişilerin Hepatit B virüsünden korunmaları sağlanmaktadır. Bu yüzden çocuk aşıları hayati bir önem taşır.

Annenin Hepatit B virüsüne sahip olması gibi durumlarda bebeklere doğar doğmaz Hepatit B aşısı ve immünglobulin yapılır. Amaç bebeğe hastalığın bulaşmasını engellemek ve bebeğin de taşıyıcı konuma geçmesi ihtimalini ortadan kaldırmaktadır.

Hepatit B virüsü sebebi ile bir yılda tam olarak 900 binden fazla çocuğun ölümü kayıtlara geçmiştir. Bu yüzden Hepatit B aşısı hayati bir değer taşır. Bu virüs sadece ölümcül bir hastalık değildir. Aynı zamanda kişinin yaşam kalitesini de engeller.

çocuk aşıları

Verem Aşısı (BCG)

Bebeklerde aşı takvimi incelendiğinde en önemli aşılardan birinin verem aşısı olduğu görülür. Verem aşısı bebek doğduktan 2 ay sonra yapılır. Aşı sayesinde bebek, ömür boyu bir tüberküloz hastalığına karşı belirli bir oranda koruma sağlar. Verem hastalığı ülkemizde yüksek sayılara kadar ulaşmıştır. Bundan dolayı verem hastalığından korunmanın tek yolu bebeklere aşılama yapılmasıdır. Verem aşıları, verem hastalığından dolayı ölme ihtimali olan 1 milyon 188 bin kişinin hayata tutunmasını sağlamıştır.

çocuk aşıları

5’li Karma Aşısı

5’li karma aşısı bebekler doğduktan 2 ay, 4 ay, 6 ay ve 18 ay olarak toplam dört kere bu işlem gerçekleştirilmektedir. 5’li karma aşısı;

  • Difteri
  • Tetanos
  • Boğmaca
  • İnaktif polio (inaktif çocuk felci)
  • Hemofilus İnfluenza B zatürresi
  • Orta Kulak iltihabi
  • Menenjit

Gibi hastalıkların kaynağı olan bakterilere karşı yapılmaktadır. Çocuk aşıları bundan dolayı hayati önem taşır. 5’li karma aşısı sayesinde difteri, tetanos, zatürre, çocuk felci gibi hastalıklardan korunma sağlanır. 5’li karma aşısının sağladığı bağışıklıkla hasta olmak ve hastaneye yatış gibi durumlardan korunarak daha sağlıklı bir toplum yaratılması sağlanır.

çocuk aşıları

Konjuge Pnömokok (Zatürre) Aşısı

Bebeğin 2. ay, 4. ay ve 12. aylarında yapılan bir aşıdır. Bu aşı pnömokok mikrobuna karşı bir önlem olarak yapılır. Aşı; zatürre, orta kulak iltihabi ve menenjite karşı bağışıklık kazandırarak daha sağlıklı bir hayat sunar.

çocuk aşıları

KKK (Kızamık- Kızamıkçık ve Kabakulak) Aşısı

Çocuk aşıları arasında önemli bir yere sahip olan KKK aşısı 1. yaş ve 4. yaş olmak üzere iki ayrı doz olarak yapılır. Kızamık tüm dünyada sıklıkla görülen hastalıklardan birisidir. Bundan dolayı tedavisi de önemli bir yere sahiptir.

Gelişmiş ülkelerde aşılamaya verilen önlem ve aşılamanın sürekli bir hale gelmesinden dolayı okul çağında görülen kızamık, kızamıkçık ve kabakulak bakterileri bu aşılardan sonra vaka sayılarını büyük miktarda azaltılmıştır. Türkiye’de aşılama işlemlerine başlanmadan önce 66 bin 111 vaka ve 532 kızamığa bağlı ölüm sayısının olduğu belirtilmiştir. En son 2005 yılında kızamık ile bir ölüm vakası yaşanmıştır. Başlayan aşılamalar ile bu süreçten sonra bir daha bir ölüm gerçekleşmemiştir. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalığı ülkemizdeki aşılamadan dolayı görülme olasılığı çok düşük bir miktara düşmüştür.

çocuk aşıları

Su Çiçeği Aşısı

Çocuk aşıları arasında olmazsa olmaz su çiçeği aşısı bebek doğduktan bir sene sonra uygulanır. Diğer doz ise çocuğun 4. yaşında yapılarak aşılama işlemi tamamlanır. Su çiçeği bulaşıcı bir hastalıktır. Damlacık ve hava yoluyla bir kişiden diğerine geçer. Bağışıklığı düşük olan büyük yaş gruplarında bulaş bu şekilde görülür.

çocuk aşıları

Orol Polio Aşısı (Çocuk Felci)

Aşı, bebek doğduktan sonraki 6. ay ve 18. ayda ağız yolu ile gerçekleşir. Çocuklarda ve genç erişkin dönemlerinde felç ile karşı karşıya kalmaya sebep olan bir virüstür. Çocuk aşıları içinde önemli bir yere sahiptir. 19. yüzyıla kadar toplumlarda nadir olarak görülürdü. 2003 yılında %99’dan fazla bir oran ile küresel olarak bu virüsün görülmesi azalmıştır. Sadece aşılama işlemlerinin geride kaldığı ülkelerde görülmektedir.

çocuk aşıları

Hepatit A Aşısı

Bebek doğduktan sonraki 18. ay ve 2. yaş olmak üzere iki doz şeklinde uygulanır. Ülkemizde Hepatit A yaygın bir şekilde görülür. Çocukların %90’ında bu virüse rastlanır. Aşı sayesinde akut karaciğer yetmezliğine ve buna karşı bir ihtiyaç yaratan karaciğer naklinin önüne geçilmesi sağlanmıştır.

çocuk aşıları

Bebek Aşı Takvimi Nedir?

Çocuk aşıları takip edilmesi için ortaya çıkarılan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde çocukların hangi aşıları olduğu belirlenir. Eksik olan aşılar da belirlenerek gerekli aşılama işlemleri yapılır. Günümüz dünyasında önemli bir yeri olan bebek aşı takvimi insanlar bilinçlendikçe ve gün geçtikçe daha önemli bir hal almaktadır.

çocuk aşıları

Çocuk ve Bebeklerde Aşılarının Önemi Nelerdir?

Geçmişten günümüze gelen birçok ölümcül virüs ve bakteriden korunmak için yapılan çocuk aşıları çocuk ve bebeklerin daha sağlıklı bir bireyler olmasını sağlar. Bu aşılar sayesinde ülkelerin geleceği de koruma altına alınır. Sağlıklı bireyler sağlıklı bir toplum oluşturur. Gelişen toplumlarda bebek aşılamasına önem verilir. Doktorlar her bebek için bir aşı takvimi oluşturur. Bu takvimle beraber aşı süreci devam eder.

çocuk aşıları

Aşıların Etkisi Nedir?

Çocuk aşıları daha sağlıklı bir yaşantı için özel olarak hazırlanmış olan aşılardır. Bebek ve çocukların ileride karşılaşacakları hastalıklar için önceden alınmış bir önlemdir. Bundan dolayı aşılar oldukça önemlidir. Bilinçli aileler oluşturarak bebek ve çocuklara yaşlarına uygun olacak şekilde aşı yapılmalıdır. Bu hem çocuk hem de toplum için gereklidir.