Tırnakların, tırnak yuvasına doğru uzadığı ve oldukça acıya sebebiyet verebilen bir sağlık problemine, batık tırnak denir. Tırnak batmasıyla her parmakta karşılaşılabilse de en çok ayaklardaki baş parmaklarda meydana gelir. Ayak tırnak batması, ayak tırnağının kenarının kıvrılması sonucunda etrafında cilde gömülerek oluşur. Tedavi edilmezse tırnak iltihaplarına sebep olur. Enfeksiyon kapması sonucunda; şişlik, ısı, akıntı gibi belirtiler de eklenerek ağrının şiddeti daha da artar.

Batık Tırnak Neden Olur?

Tırnak batmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Tırnaklarınızı fazla kısa kesmeniz veya düz kesmemeniz, ayağınızı sıkan ayakkabılar giymeniz, yaralanan tırnağınızı tedavi etmemeniz gibi yanlış yöntemleri uygularsanız; ayak ve el tırnak batması oluşmasına sebep olursunuz. Tırnak batması oluşumuna sebep olan durumlardan en çok karşılaştığımız neden ise tırnakları hatalı kesmektir. Çoğu kişi tırnaklarını dipten kesmenin doğru yöntem olduğunu düşünmektedir. Ancak bu düşüncenin tamamen hatalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntem çok yanlıştır. Bilinenin aksine tırnaklarınızı ne kadar uzun keserseniz; ayak ve el batık tırnak ile karşılaşma ihtimaliniz o kadar düşer.

Tırnak Batması, Batık Tırnak Nedir

Bazı durumlarda ise doğal sebepler nedeniyle tırnak batması oluşur. Örneğin, ayak ve el tırnaklarınızın alışılagelmedik şekilde kavisli bir yapıda olması ya da fazla kiloya sahip olmanız gibi sebepler yüzünden bu sağlık problemini yaşayabilirsiniz. Kilo, ayağınıza fazla baskı uygulayacağı için tırnaklarınızın şekli de bozulacaktır.

Batık Tırnak Belirtileri Nelerdir?

Batık tırnak belirtilerinin ne olduğunu merak ediyorsanız buna yanıt olarak diyebiliriz ki; ayak tırnak batmasında en çok karşılaştığımız belirti ağrı ve ısı artışıdır. Tırnağınızda batma meydana geldiyse, bu parmağa dokunmanız halinde acının artacağını fark edeceksiniz. Diğer belirtiler ise şunlardır:

  • Tırnağın etrafında oluşan kızarıklık ve şişme
  • Tırnak yuvasında hassasiyet
  • Tırnak etrafında bulunan cilt dokusunda akıntı ve ısı artışı yaşanması

Bunlar en çok karşılaştığımız tırnak batması belirtileridir. Parmağınızda büyük ağrı hissediyorsanız, kızarıklık artıyor ve irin oluşumu meydana geliyorsa; tırnak iltihabı yaşanıyor demektir. Böyle bir durumda doktora gitmelisiniz.

tırnak batması nasıl tedavi edilir

Podiatri: El ve Ayak Sağlığı Hakkında

Podiatri, ayak ve bunla ilgili vücut yapılarında meydana gelen patolojilerin, yaralanmaların, batık tırnak ve benzer deformitelerin; uygun teknoloji ve sistemler kullanılarak araştırılmasını, teşhis konulmasını ve tedavi edilmesi ile ilgilenen, uzmanlık gerektiren bir sağlık bilimi mesleğidir.

Tüm hayatımızı ayaklarımız üzerinde geçirdiğimiz için ayak sağılığı her insan için büyük önem taşıyor. Ayak sağlığı; özellikle kan dolaşımında bozukluk olanlar, düz taban ve yüksek taban gibi basma sorunu yaşayanlar, diyabet ve artrit hastaları için ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Birçok büyük ve ciddi hastalık, ilk olarak ayaklarınızı etkiler. Bu nedenle şeker hastalığı ya da kalp ve damar hastalıklarına sahipseniz; ayaklarınızın sağlığına önem vermelisiniz.

Kronik Tırnak Batması ve Risk Faktörleri

Kronik batık tırnak, batığın kronik hale gelerek sürekli tekrar etmesidir. Bu rahatsızlığın kronik hale gelmesi, rahatsızlığı yaşayan kişilerin tırnaklarında sürekli batık oluşturur ve kişinin hayat standartlarını olumsuz yönde etkiler. Tedavi sadece cerrahi yöntemler ile yapılır. Eğer 6 ay ve daha uzun bir süredir ayak veya el tırnak batması yaşıyorsanız; kronik batığa sahipsinizdir.

tırnak batması nedir

Tırnak Batmasından Nasıl Korunur? Doğru Tırnak Kesimi Nasıl Olmalıdır?

Batık tırnak ve iltihabı yaşamak istemiyorsanız, aşağıdaki yöntemleri uygulamalısınız.

  • Tırnaklarınızı düz kesin. İltihaplı tırnak batmasına en çok neden olan hata, tırnaklarınızı yanlış kesmenizdir.
  • Tırnaklarınızı çok kısa kesmeyin. Çok kısa şekilde keserseniz; ayakkabıların tırnağa uygulayacağı baskı, tırnaklarınızın cilt dokusuna doğru büyümesine yol açar.
  • Ayakkabılarınızı doğru seçin. Ayağınızı çok sıkan ve baskı uygulayan ayakkabılar, tırnakların yanlış yöne (cilt dokusuna) doğru uzamasını sağlar. Bu da ayak tırnak batması yaşamanıza sebep olur. Rahat ve ayak yapınıza uygun ayakkabı seçimi yaparak, bu riski minimuma indirirsiniz.

Bu basit yöntemler sayesinde, tırnak batığı iltihabı riskini asgari seviyeye düşürebilirsiniz. Ayrıca şeker hastalığı gibi rahatsızlığınız bulunuyor ise ayaklarınızı düzenli olarak kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Bebeklerde Tırnak Batması Tırnak batması bebeklerde ve yeni doğanlarda da sıklıkla görülüyor. Bebeklerde de aynı yetişkinlerde olduğu gibi en çok ayak başparmağını etkiliyor. Bebeklerde görülen ise yetişkinlere kıyasla daha hızlı uzuyor. Bu sebeple, bebeğinizin iltihaplı tırnak batması yaşamaması için düzenli olarak tırnaklarını kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde bebeğinize tırnak çekimi uygulanacaktır.

Bebeklerde olduğu zaman, bebeğinizin ayağını günde 2-3 kere sabunlu ve hafif sıcak suyla yaklaşık 15 dakika kadar yıkamalısınız. Zeytinyağı sabunu özellikle etkili olacaktır. Bir başka yöntem ise elma sirkesi kullanmaktır. İçinde bulundurduğu antiseptikler, el ve ayak tırnak batmasını engelleyecektir. Enfekte olarak ayak tırnak iltihabı oluşan durumlarda ise doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca, bebeğinize rahat çorap ve ayakkabılar giydirmeyi unutmayın.

Batık Tırnak Evde Tedavi Edilebilir Mi? Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

Tırnak batması eğer şiddetli bir hal almadıysa ve henüz enfekte olmadıysa evde uygulayabileceğiniz yöntemler vardır. Oluşan iltihabı kurutmak ve tırnağı iyileştirmek için; ayak tırnağınızı ılık su ile günde birkaç defa 10-15 dakika arasında sabunlu suyla ya da epsom tuzlu su ile yıkayın. İltihabı azaltmak için doktorunuzun önerdiği kremleri de uygulayabilirsiniz. Ayağınızı temiz ve kuru tutun. Rahat ayakkabı kullanarak, batık oluşumu riskini düşürebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ve batık önleyici kremlerde kullanabilirsiniz.

İlerlemiş olan bir batık tırnak, kendi kendine geçmez. Tedavi edilmez ise etrafındaki yumuşak doku ve deride büyümeyi sürdürür. Ayrıca zamanında erken müdahale edilmez ise tırnak batması ameliyatı ve tırnak çekimi gibi yöntemlerin gerçekleştirilmesi gerekir. Tırnak iltihabı, gerekli tedaviler uygulanmadığı zaman; ayak ülseri, kemik enfeksiyonu ve birçok komplikasyona sebep olur.

Batık tırnak

Batık Tırnak Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Tırnak batması evde uyguladığınız tedavi yöntemlerine rağmen geçmediyse ve rahatsızlık ilerlemeye devam ediyorsa, doktora gitmeniz gerekecektir. Hangi doktora gidilir sorusunu soruyorsanız bunun cevabı; ortopedist ve dermatologlar olacaktır. Doktorunuz, iltihabı kurutmak için antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Ayrıca tırnağın durumuna göre, tırnağı kesmek ya da tamamını çekmek gibi yöntemlere de başvurabilir. Eğer tırnak çekimi kaç günde iyileşir merak ediyorsanız; tırnak kesildiyse genel olarak iyileşme 3-12 hafta arası sürer. Tırnak tamamen çekildiyse, yeni tırnağın uzama süresi el tırnaklarında yaklaşık 5 ay, ayak tırnakları için ise yaklaşık 8-10 ay arası bir süre alacaktır.

Batık Tırnak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bakım ve tedavisinde, daha hızlı sonuç almak için bazı önlemler alabilirsiniz.

  • Ayaklarınızı kuru tutmalısınız.
  • Tırnağın altına pamuk koymak iyileşmeyi hızlandırır. Ayaklarınızı günde yirmişer dakikadan 2-3 kere ılık suda bekletip ardından altına bir tutam temiz pamuk koyarak, tırnağın cilt üzerinde büyümesini sağlayabilirsiniz.
  • Antibiyotikli krem kullanarak enfeksiyonu geçirebilirsiniz.
  • Sandalet ve terlik kullanarak tırnaklarınızı rahatlatabilirsiniz. Tedavi sürecinde açık ayakkabılar kullanılmalıdır.

Ayrıca batık büyük ağrılar yaşatıyorsa, naproksen sodyum ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler acınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır.