Balık yağı şişamanlatır mı, faydaları neler?

Vücudun günlük besin ihtiyacının karşılanması için balık yağı tüketimi şarttır. Haftada üç defa kesinlikle tüketilmesi önerilen balık, omega-3 bakımından zenginliği ile vücuda sağladığı fayda yaşam kalitesini arttırmaktadır. Balık tüketimi doğrudan aşırı kilo sorununa sebep olmaz. Aksine yeterli porsiyonlar ile tüketildiği zaman kilo vermeye faydalı olan önemli bir besin kaynağıdır.

İçerdiği besin değerleri bakımından oldukça zengin olan balık, birçok hastalığın tedavisinde yardımcı etkilere sahiptir. Özellikle karaciğer yağlanması sorunu yaşayan kişilerin tüketmesi oldukça önemlidir. Kırmızı et doğrudan yüksek doymuş yağ özellikleri ile karaciğeri daha da olumsuz etkilemektedir. Balıkta bulunan yağ antioksidan özelliği ile birikmiş yağın çözülmesine yardımcı olur. Balık, çeşitli cilt sorunlarına karşı kullanılacak etkili bir önleyicidir. Deri yapısındaki yağ dengesini sağlayacak asitlere sahiptir. Özellikle çocukluk döneminde beyin, kas ve kemik yapısını geliştiren deniz ürünleri düzenli olarak tüketilmelidir. Omega-3 deposu balıklar yeterli ve dengeli miktarda tüketildiği zaman şişmanlatmaz aksine kilo verilmesini sağlar. Yüksek besin değerleri ile tokluk hissi sağlayan balık, kilo sorunu yaşayan kişiler için en uygun besinlerden birisidir.

1. Uskumru Besin Değerleri ve Faydaları

Uskumru balığı besin değerleri açısından oldukça zengin ve sağlıklıdır. Bir adet çikolatadan daha az kalori bulunduran bir adet uskumru, kilo vermek isteyenler içinde uygun bir seçim oluyor. Marmara denizinde bolca bulunan balık türünün ortalama besin değerleri günlük ihtiyacı karşılamaya yetecek düzeydedir. 100gr uskumruda 18,6gr protein vardır. Bu miktar özellikle sporcular için ilgi odağı olmaktadır. İçeriğinde A, C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demiri yüksek miktarda barındırması ile tüketildiğinde sadece doyurmaz aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Uskumru balık yağı deposuna verilecek en güzel örneklerden biridir.  Omega-3 yönünden zengin balıklar listesinde önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı pişirme yöntemleri ile en iyi sonuçları almak mümkündür.

Uskumru besin değerleri

2. Ringa Besin Değerleri ve Faydaları

Zengin besin değerleri ile ringa balığı sofralardan eksik olmaması gereken gıdaların başında gelir. Günlük tüketilen aperatif gıdalardan daha az kaloriye sahipken aynı zamanda vücut dokusunda yapıcı özelliğe sahiptir. İçerdiği bol miktarda antioksidan yağ ile vücutta depolanmış yağları çözümlemeye katkıda bulunur.

Sağladığı faydalar yanında zengin besin değerleri ile kilo vermek isteyenlerin yardımcısıdır. Zengin besin değerlerine sahip olması ile vücutta tokluk hissi yaratarak daha az yemeyi sağlar. Bir porsiyon pişmiş uskumrunun %53’ü yağ içerir. Bu değerleri ile uskumru omega-3 deposu balıklar listesinde başı çeker. Yeterli ve dengeli tüketildiği zaman iyi etkilere sahiptir. İçerdiği kolesterol ile bazı kişilerde olumsuz etkiler gösterir. Yeterli ve dengeli miktarda tüketilmesi ile iyi sonuçları almak mümkündür.

3. Lüfer Besin Değerleri ve Faydaları

Karadeniz ve Marmara denizi aralığında bulunan gezici ve yırtıcı bir balıktır. Ülkemizde çok sevilen balık türlerinden birisi olan lüfer lezzeti ile ön plana çıkar. Deniz ürünleri sevmeyenlere bile lezzeti ile kendisini sevdiren balık oldukça yüksek besin değerlerine sahiptir. Denizlerde olan iştahlı yapısıyla dolgun etleri ile sofralarda yerini alır. Temin edilmesi ve tüketilmesi olukça kolaydır. Eylül ayında başlayan lüfer sezonu ocak ayının sonuna kadar devam eder.

Bir porsiyon pişmiş lüferde 238 kalori vardır. Düşük kalorili oluşuyla kilo vermek isteyenlerin tercih sebebidir. Yüksek besin değerleri ve faydalara sahip olan balık ve balık yağı dengeli tüketim ile maksimum faydayı gösterir. Çok faydalı olmasına rağmen tüketimde aşırıya kaçıldığında olumsuz sonuçlar gösterir. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar için oldukça değerli bir hazinedir. Tercihen yüksek besin değerlerine sahip balıklar tüketerek çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Lüfer besin değerleri

4. Somon Besin Değerleri ve Faydaları

Terbiyeli bir çoğalma biçimine sahip olan somon tatlı su ve denizlerde yaşar. Ilıman iklimlerde yaşayan somonun en uygun zamanı eylül ve ocak ayları arasıdır. Denizlerde obur bir balık olması ile sofralarda dolgun etleriyle yerini alır. Protein ve vitamin deposu olan somon içeriğindeki yüksek balık yağı ile aynı zamanda vücutta yapıcı özelliğe sahiptir. Tüm faydaları ile oldukça önemli bir yere sahip olan somon temini ve tüketilmesi kolaydır. Orta pişmiş bir porsiyon 230 kaloriye sahiptir. Ortalama bir çikolatadan daha az olan bu miktar zayıflamak isteyen kişilere yardımcı olur. Zengin deposu ile omega-3 deposu balıklar listesinde önemli bir yere sahiptir.

5. Sardalye Besin Değerleri ve Faydaları

Balıklar arasında az bir yağa sahip olsa bile yüksek protein değerleri ile oldukça yeterlidir. Zira karbonhidrat içermeyen sardalye ile kilo vermek daha kolaydır. Yüksek protein miktarı ile vücudun kas yapısında oluşum sağlarken düşük yağ oranı ile kilo alımını engeller. 65gr porsiyonda %63 protein içerir. Aynı porsiyon ile yağ değeri %37’dir.

Yüksek protein değerleri ile öne çıksa da diğer besin değerleri ile de oldukça yeterlidir. Çinko, demir, fosfor ve potasyum bakımından da zengindir. Sardalye dip balığı olması ile yaz mevsimlerinde avlanması uygundur. Ege ve Marmara denizinde sıklıkla karşılaşılan sardalye hamsiye benzerliği ile tanınır. Fakat içeriği açısından hamsiden çok farklı özellikler gösterir. Balık yağı deposu bakından diğer balıklardan daha az değerlere sahip olsa da omega-3 bakımından zengin balıklar arasında yerini almayı başarır.

6. Hamsi Besin Değerleri ve Faydaları

Ülkemizde en çok tüketilen balıklar arasında başı çeken hamsi birçok farklı şekilde tüketilir. Faklı şekillerde tüketime uygun olsa da besin değerlerinin en iyi şekilde alınacağı teknikler vardır. Yağ bakımından orta seviyede olan hamsi protein bakımından üst düzeydedir. Yeterli ve dengeli miktarda alındığı zaman oldukça faydalıdır. Fakat her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçmamakta fayda var. Karbonhidrat bulundurmaması itibari ile kilo vermek isteyenlere yardımcı bir besindir. Omega-3 deposu balıklar arasında önemli bir yere sahip olan hamsi,  yağ içeriği bakımından orta seviyedir. Ocak ayında sezonu açılan hamsinin haftada üç defa tüketimi uygundur. Özellikle soğuk aylarda bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur.

Hamsi besin değerleri

7. Palamut Besin Değerleri ve Faydaları

Özellikle vitamin deposu olan palamut ülkemizde oldukça sevilen balıklar arasındadır. Eylül ortası ile kasım sonuna kadar tüketilmesi uygundur. Kolesterol düzenleyici etkiye sahip olan palamut, mevsiminde haftada en az iki ve üç defa tüketilmelidir. Cilt ve doku yüzeylerinde güçlendirici etkiye sahip olması sebebi ile hastalıklara karşı koruyucudur. Özellikle cilt sorunu yaşayan kişilerin tüketmesi oldukça önemlidir. İçerdiği yüksek düzeyde yağ ile yakıcı asit bakımından zengin balıklar arasında önemli bir yere sahiptir. Balık yağı deposu olan palamut yeterli ve dengeli beslenme ile kilo vermek isteyenlere yardımcı olur.

8. Ton Balığı Besin Değerleri ve Faydaları

Boyutları ve yaşadığı deniz sebebiyle ancak konserve ve büyük balık hallerinde temini mümkündür. Konserve tercih edildiğinde tüketim sınırına riayet etmekte fayda vardır. Zira her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi durum aynen ton balığında da geçerlidir. 120gr konservede içerdiği %61 yağ oranı ile oldukça yüksek değere sahiptir. 100gr ton balığı 17,2gr protein ile açık ara en iyi besinlerden birisidir. Herkes için zengin besin değerlerine sahip olan ton balığı özellikle sporcuların gözde besinidir. Yüksek miktarda içerdiği yağ sebebiyle omega-3 deposu balıklar arasında en iyi yere sahiptir.