Altıncı Hastalık Nedir

Çocukluk dönemi hastalıklarından biri olan altıncı hastalık 6 aylık ve 3 yaş aralığındaki çocuklarda daha çok görülmektedir. Ayrıca viral bir hastalıktır. Bulaşıcı olan hastalığa herpes virüsü 6 ile herpes virüsü 7 neden olmaktadır. Bu hastalığın belirtileri ve süreçleri nelerdir? 6. hastalığın tanı ve tedavisi nasıl yapılmaktadır? Bu gibi soruların cevaplarını ve tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

altıncı hastalık

Altıncı Hastalık Belirtileri

  1. hastalık belirtileri aşağıdaki gibidir:
  • Bu hastalık ani gelişen ve genel olarak 38 dereceyi aşan yüksek ateşle başlamaktadır. Ateşlenme üç ile beş gün arasında devam etmektedir.
  • Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük belirtileri görülür.
  • Çocuğun boynunda şişmiş lenf düğümleri meydana gelir.
  • Bebeğin ateşi düştüğünde vücutta kırmızı döküntüler oluşur. Altıncı hastalık döküntüleri küçük pembe lekelerdir. Lekelerin yüzeyi yama gibi olup genel olarak düzdür. Fakat bazı lekeler pürüzlü de olabilmektedir. Ayrıca bazı lekelerin çevresinde beyaz haleler bulunmaktadır.
  • Bu döküntüler göğüste, karında ve sırtta görülür. Ardından kollara ve bebeğin boynuna yayılır. Yüzde ve bacaklarda görülmeyebilir.
  • Döküntüler kaşıntıya neden olmaz.
  • Bebeklerde huzursuzluk, iştahsızlık ve hafif ishal gözlemlenir.
  • Çocuklarda göz kapaklarında şişlik oluşur.
  • Bu rahatsızlıktan dolayı havale geçirme riski vardır. Çocuk yüksek ateşten dolayı havale geçirirse hemen acil servise götürülmelidir.
  • En önemli husus ise bebeğin ateşi 39,4 dereceden yüksekse ve bu durum yedi günden uzun sürmüşse, mutlaka doktora götürülmelidir. Ayrıca döküntülerin üç günden fazla durması sakıncalıdır.

Altıncı hastalık belirtileri

Kış Aylarında Yüksek Ateş ve Cilt Döküntüsü

Bu hastalık daha çok 6 ay ile 3 yaş arası çocuklarda sıkça görülmektedir. Herpes virüsünün tip 6 olarak isimlendirilen türünden kaynaklanan bir hastalıktır. Altıncı hastalık kış aylarında yoğun şekilde görülebilmektedir. Öncelikli olarak bebeğin vücudunda kızarıklıkla başlamaktadır. Ardından yüksek ateşle birlikte bebeği yatağa düşürmektedir.

Süt çocuklarında ve oyun çağlarında olan küçük çocuklarda çoğunlukla görülen bu hastalık bulaşıcıdır. Solunum yolu ile kişiden kişiye bulaşmaktadır. Hasta çocuğun öksürmesi veya hapşırmasından dolayı ortama damlacıklar yayılacaktır. Böylece bu hastalık başkalarına bulaşacaktır. Özellikle kış aylarında kalabalık ortamlar küçük çocuklar için tehdit oluşturmaktadır. Bu dönemlerde özellikle bebekleri ve küçük çocukları kalabalık ortamlardan uzak tutmalısınız.

Altıncı Hastalık Nasıl Seyreder?

Çocuğun yaşına bağlı olarak hastalığın seyrinde değişiklikler olabilmektedir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda 3 veya 5 gün devam eden bir hastalıktır. Bunun yanında çocukların ateşi 38 dereceden yüksek olmaktadır. Daha büyük çocuklarda ise yüksek ateşin yanında başka sıkıntılar baş göstermektedir. Çocuğun boynunda kızarıklık ve göz kapaklarında şişlik meydana gelebilmektedir. Ayrıca çocuğun boynundaki lenfler şişebilmektedir. Bunlara ek olarak burun akıntısı ve ishal de görülebilir. Bu hastalığın en bilinen belirtisi olan pembe döküntüler, çocuğun ateşi düştükten sonra ortaya çıkmaktadır.

Altıncı Hastalık Nasıl Seyreder

Peki, kızamık ile 6. hastalığı nasıl ayırabilirsiniz? Her iki hastalıkta da vücutta döküntüler meydana gelmektedir. Kızamık ile altıncı hastalık arasındaki farklar aşağıdaki gibi açıklanabilir:

  • hastalık döküntülerinin pembe olduğunu söylemiştik. Oysa kızamık döküntüleri, kırmızı, kırmızı ile kahverengi arasında renklerdedir.
  • hastalıkta döküntüler karın ve göğüs kısmında başlar. Ardından tüm vücuda yayılmaktadır. Kızamıkta ise döküntüler yüz bölgesinde başlayıp tüm vücuda yayılır.
  • hastalık kızamığa göre daha hafif seyreden bir hastalıktır.

Altıncı Hastalık Bulaşıcı Mıdır

Altıncı Hastalık Bulaşıcı Mıdır? Yetişkinlere Bulaşır Mı?

Bu hastalık viral olduğu için bulaşıcıdır. 6. hastalık tükürük ve solunum yoluyla bulaşır. Özellikle kreşteki çocuklar bu hastalığa çok yakalanmaktadır. Çünkü farklı çocuklar birbirleriyle iletişim halinde olmaktadır. Bu hastalığı bir defa geçiren küçük çocuklar bağışıklık kazanmaktadır. İleri dönemde virüsün tekrar temas etmesinden çocuklar hasta olmamaktadır.

Büyükler de 6. hastalığı geçirebilmektedir. Sağlıklı olan yetişkinler genel olarak hastalığı hafif atlatmaktadır. Burada önemli olan büyüklerin çocuklara bu hastalığı bulaştırmamasıdır. Evinizde hastalığı kapmış bir yetişkin varsa altıncı hastalık bulaşmasın diye hijyene önem vermelisiniz. Evdeki herkes düzenli şekilde elini yıkamalıdır.

Altıncı Hastalık Ne Kadar Sürer? Tekrarlar Mı?

Çocuğunuz bu hastalığa yakalanmışsa, ortalama bir hafta içinde normale dönecektir. Bu hastalık bebeğe veya küçük çocuğa bağışıklık kazandıracaktır. Hastalık nadiren tekrar görülebilmektedir. 6. hastalık endişe gerektirecek bir rahatsızlık değildir. Sıkça rastlanan çocuk hastalıklarından biridir. Bebeğinizi veya küçük çocuğunuzu bolca dinlendirip sıvı vermeyi ihmal etmeyin. Ayrıca ebeveyn olarak sakin olmak önemlidir.

altıncı hastalık ne kadar sürer

Altıncı Hastalıkta Banyo Yapılır Mı?

  1. hastalık geçiren çocuğu diğer sağlıklı çocuklardan izole etmek gerekmektedir. Bu hastalıktan korunmak için temizlik kurallarına dikkat etmek önemlidir. Eller düzenli yıkanmalıdır. Hasta çocuğun temas ettiği noktalar veya eşyalar dezenfekte edilmelidir.

Kış ve bahar aylarında sık olarak bulaşan bu hastalık, tüm yıl boyunca görülebilmektedir. Hastalığın en uzun süresi 9 veya 10 gün olabilmektedir. Altıncı hastalık geçiren çocuğunuza ılık banyo yaptırabilirsiniz. Ayrıca yüksek ateş geçirmiş çocuğun sıvı kaybı çok olacaktır. Bu sebeple bebek veya çocuğa bol sıvı verilmelidir.

Bu hastalığın ateş tedavisi için ibufren, asetaminofen ya da sünger banyoları kullanılabilmektedir. İlaç dozları için doktoru dinlemek önemlidir. Ayrıca kısa sürede çocuğa ait döküntüler yok olacaktır.

altıncı hastalık tedavi süreci

Altıncı Hastalık Tanı ve Tedavi Süreci

Çocuğunuzda yüksek ateşle birlikte döküntüler varsa doktor 6. hastalıktan şüphelenecektir. Bu belirtiler çok netse genel olarak laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulmaz. Eğer çocukta başka belirtiler çıkıp hastalık şiddetlenirse, idrar ve kan testleri istenir. Çocuklarda altıncı hastalık kendiliğinden geçer ve özel bir tedaviye ihtiyaç yoktur.

Bu hastalık virüsten kaynaklandığı için antibiyotikler kullanılmaz. Bu sebeple tedavi yöntemi belirtilerin şiddetini hafifletmeyi amaçlamaktadır. Örneğin, çocuğunuzdaki yüksek ateşi düşürmek için ateş düşürücüler doktor tarafından verilir.

Hastalık süresince çocukların susuz kalmaması için yeterli miktarda sıvı verilmelidir. Eğer çocuğunuzun bağışıklık sistemi düşükse bu hastalığın tedavisinde antiviral ilaçlar verilebilmektedir. Aynı şekilde 6. hastalığa yakalanmış bağışıklığı düşük yetişkinlere de bu tür ilaçlar verilmektedir.

Çocuğun ateşini düşürmek için ılık banyo yaptırmak önemlidir. Genellikle çocuklar ateşin görülmesinden sonraki bir hafta içinde eski sağlıklarına kavuşmaktadır. Çoğu çocuk okul çağına geldiğinde bu hastalığa karşı antikor geliştirmiş olmaktadır. Geçirilmiş altıncı hastalık çocuklara tekrarlayan bir enfeksiyona karşı bağışıklık kazandırmış olmaktadır.