Bebeklerde Kabızlık için Ne Yapmalı?

Bebeklerde kabızlık yaygın olarak bildiğimizin aksine kaka yaparken bebeğin zorlanması durumu değildir. Kabızlık birden fazla şekilde kendisini göstermektedir. Ebeveynlerin bu durum karşısında çok dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü bebeklerde kabızlık bebeğin huzurunu en çok bozan durumlardan biridir.

Sadece bebeğin tükettiği gıdalar kabızlıkta etkin rol oynamaz. Bunun dışında annenin beslenmesi, bebeğin beslenmesi ve çevresel faktörler de oldukça önemlidir. Her bebek kendi metabolizmasına ve yemek yeme sıklığına göre kakasını yapmaktadır. O yüzden genel bir aralık vermemiz doğru değildir. Ancak bebeğin kaka yapma sıklığını bilen ebeveynler bu sıklığın uzaması durumunda kabızdan şüphelenebilir. Bebekler bu dönemde çok daha huzursuz olmaktadır. Bu yüzden erkenden kabızlık fark edilmeli ve doğru şekilde desteklenmelidir.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

Bebeklerde kabızlık belirtileri kendisini çok net göstermektedir. Her bebek farklı şekillerde bu durumu dışa vurmaktadır. Ancak genel olarak bebeklerin yaptıkları bazı davranışlar vardır.

Bebekleri en iyi tanıyan kişiler onların ebeveynleridir. Genellikle bebeğin hareketlerinden ters giden bir şeyler olduğunu kolaylıkla fark edebilmektedirler. Fakat, yine de kabızlık belirtileri için sizlere bir liste yaptık.

  • Bebeklerde Huzursuzluk: Bebekler genellikle bir sıkıntıları olduğunda huzursuzlanmaya başlarlar. Bu kabızlık durumu için de geçerlidir. Bebek çevreye karşı isteksizleşebilir, suratını asabilir ya da her şeye olumsuz tepki verebilir. Yetişkin insanlar için bile kabızlık gergin bir süreçken henüz küçük bir bebek için büyük bir sıkıntıdır. Bu nedenle bebeklerde kabızlık olduğu zaman bebek her zamanki halinden huzursuz görünmektedir.
  • Bebeğin Kakasının Şekli: Bebeğin yediği ek gıdalara ya da annenin beslenme şekline göre kaka sertliği değişmektedir. Kakanın ne çok cıvık ne de çok sert olması gerekmektedir. Eğer bebek olması gerekenden sert kaka yapıyorsa bu kabız olduğuna dair bir işaret olmaktadır. Aynı zamanda kakasını top top yapıyorsa bu da önemli bir kabızlık belirtisidir.
  • Zorlanma: Bebekler kaka yaparken yetişkinler gibi ıkınabilir. Ancak olabildiğince ıkınmaları ve buna rağmen zorlanmaları bebeklerin kabız olduğunu gösterir.
  • Süre: Her bebeğin kaka yapma aralığı birbirinden farklıdır. Bazı bebekler yediklerine bağlı olarak günde birden fazla kere yapmaktadır. Bazı bebekler bir kere, bazı bebekler ise en kötü ihtimalle gün aşırı kaka yaparlar. Bunun sıklığını anne ve baba bilmek zorundadır. Bu sıklıkta fark edilir bir uzama varsa bebek kabız demektir. Bazı bebeklerin kaka yapma aralığı üç veya dört güne çıkmaktadır. Bu oldukça tehlikelidir. Kabızlık belirtileri arasında en güvenilir olan bebeğin kaka yapma sıklığını takip etmektir.

Bebeklerde Kabızlık Ne Zaman Tehlikeli?

Bebeklerde Kabızlık Ne Zaman Tehlikeli?

Bebekler, henüz anne sütü emdikleri dönemde annenin beslenmesine bağlı olarak kabız olmaktadır. Bunun dışında çevresel faktörler ve bebeğin aktifliği de kabızlık konusunda belirleyici unsurlardır. Ek gıda almaya başlayan bebeklerde ise alınan ek gıdanın cinsine ve miktarına göre kabızlık meydana gelmektedir. Her iki süreçte de doğru bir beslenme programı bebeğin tekrardan sağlıklı bir şekilde kaka döngüsü sürmesini sağlayacaktır. Ancak bebeklerde kabızlık üç günü geçtiği zaman oldukça tehlikelidir. Üç gün boyunca kaka yapmayan bir bebek doktora götürülmelidir. Bu zamana kadar emziren anneler kendi beslenmelerini düzene koymalı, ek gıdaya geçen anneler ise bebeği rahatsız eden yiyeceği beslenme programından çıkartmalıdır. Bu sayede bebek biraz daha rahatlayacaktır.

Bebeklerde Kabızlık İçin Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Kabızlık İçin Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?’ sorusunun cevabı yaygın olarak bildiğimiz gibi zeytinyağıdır. Sızma zeytinyağını iki günde bir bebeğe vermek kabızlık problemini çoğunlukla çözmektedir. En yaygın kullanılan bu yöntemde amaç bebeğin kaka yapmasını sağlamaktır. Bebek kabız olduğu dönemde oldukça huzursuz olmaktadır. Bu huzursuzluğu yok etmek ve bebeği biraz daha rahatlatmak için bebek masajı yapabilirsiniz. Bacaklarını dairesel hareketlerle yavaş yavaş döndürmek oldukça rahatlatacaktır.

‘Kabızlığa ne iyi gelir?’ sorusunun bir diğer cevabı da gaz şişkinliğinin vücuttan atılmasıdır. Kaka yapamayan bebekler zaten huzursuz olacaktır. Bir de gaz sancısı çekmek bebeği son derece kötü etkilemektedir. Bu yüzden bebek masajı yapmanız iyi bir seçenektir. Bebeğin sırtı ve karnı da saat yönünün tersine düzenli bir şekilde ovalanabilir. Tüm bunlara rağmen üç günden fazla kabız olan bebek için mutlaka doktora gitmek gerekir.

Bebeklerinizin sağlığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.