Çocuklarda iştahsızlık

Çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlü ve sağlıklı olması için iyi bir büyüme ve gelişme göstermeleri gerekir.  Bunun sağlanabilmesi için de annelerin en çok dikkat etmesi gerekilen durum düzenli ve dengeli beslenmedir. Çocuklarınızın gelişimine ve yapısına uygun olan besinlerin yemek listelerine eklenmesi, onların sağlıklı yetişebilmesi için önemlidir. Beslenme konusunda yetersizlik yaşayan çocuklarda iştahsızlık problemi görülebilir.

İştahsızlık sorununu yemek seçme, reddetme gibi durumlarla anlarsınız. Bu durum oldukça kötü sonuçlara sebebiyet verir. İştahsızlık yaşayan çocukların ebeveynleri olarak mutlaka bu durumu ciddiye alarak bir doktora gitmelisiniz.

Çocuklar büyürken pek çok evreden geçmektedir. Bu evrelerin temel yapı taşlarını büyüme ve de gelişme oluşturur. Çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinin bir parçası olan beslenme mutlaka düzenli bir şekilde olmalıdır. Özellikle de on iki ile on sekiz aylık çocuklar, yemek seçmeye başladıkları döneme girerler.

Bu dönemlerde ise bebeklerde yemek yemeye karşı ilginin azaldığını görürsünüz. Çocukların yürümeye başladıkları dönemde bu zamanlardır. Bu dönem aralıklarında iştahsızlık probleminin önüne geçmek ve sağlıklı bir diyet oluşturmanız gerekir.

Çocuklarda iştahsızlık

İştahsızlığın Nedenleri Nelerdir?

İştahsızlık çeşitli hastalıkların yaşandığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Çocuklarda iştahsızlık aşağıdaki sağlık sorunları yaşandığında da meydana gelir:

  • Grip, nezle ve farenjit gibi üst solunum enfeksiyonları
  • Zatürre ve bronşit gibi alt solunum rahatsızlıkları
  • Boşaltım enfeksiyonları
  • Mide – bağırsak enfeksiyonları
  • Döküntülü ve viral enfeksiyonlar
  • Kansızlık
  • Hormon sorunları
  • Böbrek veya karaciğer yetmezliği gibi problemler
  • İç organ enfeksiyonları
  • Kronik hastalıklar (diyabet, çölyak ve tiroid yetersizliği gibi)
  • Depresyon ya da duygusal rahatsızlıklar
  • Anoreksiya gibi yeme bozuklukları

Bu rahatsızlıklar da çocuğunuzda iştahsızlığa sebebiyet verebilen hastalıklar olmaktadır. Bu içeriğimizde iştahsızlığa neden olan bu rahatsızlıklardan bazılarını madde madde açıklayalım.

Çocuklarda iştahsızlık

1. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

İştahsızlık probleminin en sık rastlandığı hastalık üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Çocuklar grip, nezle ya da farenjit gibi solunum enfeksiyonları kaptığı zaman normal zamanda olduğu gibi beslenmezler. Bu tür hastalıklar koku ve tat duyularını bir hayli engellediği için çocuklarda iştahsızlık baş gösterir. Çünkü çocuklarınız yediği yemeklerin tadını almakta zorlanırlar.

Aynı zamanda farenjit ve grip gibi rahatsızlıklar boğaz ağrısı da yapar. Bu durumda çocuklar boğaz ağrısı şikâyetleri de çektiği için yemek yemeyi istemezler. Yeme düzenin normale dönmesi ve hastalıklardan kurtulmak için doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak çocuğunuza vermeniz önemli bir husustur.

Çocuklarda iştahsızlık

2. Mide ve Bağırsak Enfeksiyonları

Mide ve bağırsak, vücudumuzda bulunan, sindirim sistemi için en önemli iki organımızdır. Bu organlar yediğimiz besinler sonucu bazı durumlarda hasar görür. Sadece besinlerden ötürü değil, vücuda giren mikroplar da enfeksiyona sebebiyet verir.

Mide ve bağırsak enfeksiyonu geçiren bir çocuğun bu iki organı oldukça hassas olacağı için yeme alışkanlığı değişir. Mide bu süreçte oldukça hassas olduğu için çocuklarda bulantı da meydana gelir. Dolayısıyla enfeksiyon rahatsızlığı ile savaşan çocuklarda iştahsızlık sorunu oluşur.

Bu durumda çocuklar, yemek yemekten uzaklaşırlar. İştahsızlık meydana gelir. Bu tür problemlerde enfeksiyon giderici ilaçları çocuklara içirmelisiniz. Dâhiliye uzmanı ile görüşüp mide ve bağırsak enfeksiyonu için gerekli olan ilaçları kullanmalısınız.

Çocuklarda iştahsızlık

3. Boşaltım Enfeksiyonları

Boşaltım enfeksiyonları da çocuklarda görülen iştahsızlığa sebebiyet veren bir diğer hastalıktır. Boşaltım sisteminde meydana gelen enfeksiyonlar, çeşitli mikropların bulaşması sonucu ortaya çıkar. Bu mikroplar da çocukların boşaltım sistemlerinin çalışmasını zor bir hale getirir.

Tuvalete çıkma konusunda zorluk yaşayan çocukların doğal olarak yeme düzeni de bozulur. Yeme düzeni bozulunca da bir döngü oluşur ve boşaltım sistemi de kendisini toparlamaz. Bu süreçte doktorun vereceği antibiyotikleri kullanmak ve boşaltımı zorlamayacak hafif besinler tüketmek gerekir.

4. Kronik Hastalıklar

Çocuklarda diyabet, çölyak, tiroid problemleri varsa, çocuklarda iştahsızlık problemi görülür. Özellikle de büyüme çağında bu tür kronik hastalıklar çocuklarınızın büyüme ve gelişmelerini de önlemektedir. Bu hastalıklarda erken tanı oldukça önemlidir. Çocuğunuzda iştah eksikliği gibi olumsuz durumları gözlemliyorsanız, direkt olarak uzman bir doktora gitmenizde fayda olacaktır.

Çocuklarda iştahsızlık

5.  Kansızlık

İştahsızlık sorununun belki de en çok gözlemlendiği hastalık kansızlıktır. Yeteri kadar beslenmeyen çocuklarda kansızlık ve demir eksikliği problemleri ortaya çıkmaktadır. Kansızlığın belirtileri arasında cildin solması, halsizlik ve çabuk yorulma gibi durumlar yer alır.

Çocuğunuzda bu tür belirtilere rastladıysanız, uzman bir doktora giderek muayene olmak en doğru karar olacaktır. Çocuklarda iştahsızlık sorununun en çok rastlandığı kansızlık hastalığı erken teşhis ile ortadan kalkar.

6. Kabızlık

Çocuklarda görülen yemek yememe sorununun bir sebebi de kabızlıktır. Kabızlık problemi boşaltım ihtiyacını bir hayli zorlaştırdığı için çocuklar yemek yemek istemezler. Bu dönemde katı besinlerde uzak durup daha sağlıklı ve sebze ağırlıklı beslenmek en doğrusudur. Kabızlık problemi ile savaşan çocuklarda yemek yememek bir hayli normaldir. Bu durumda bir doktora giderek iştah sorununun önüne geçebilirsiniz.

Çocuklarda iştahsızlık

7. Yemek Seçen Çocuklar

Yemek seçen ve her yemeği yemeyen çocuklarda iştah eksiliği gözlenir. Bu çocuklar bazı besinleri reddeder ve bunları yemekte zorlanırlar. Bu durumda çocuklarınızı zorlamak yerine onları daha çok teşvik etmeye açık olmalısınız.

Aksi takdirde çocuklar bu besinlere karşı daha ön yargılı olacaklar. Ayrıca çocuklarda iştahsızlık problemi geçse bile bu besinleri yemeyi her zaman reddedecekler. Çocuklarınızın yemeyi reddettiği besinleri daha farklı zaman aralıklarıyla ve farklı biçimlerle onlara sunmanızı öneririz. Bu durumda çocuğunuz yemediği sağlıklı besinlere daha farklı gözle bakarak iştahsızlık problemini de engellersiniz.

Çocuklarda iştahsızlık

 İştahsızlık Yaşayan Çocukların Ebeveynleri Nelere Dikkat Etmelidir?

Bilinçli ebeveynseniz, iştahsızlık sorununu daha kolay atlatırsınız. Anneler ya da babalar olarak sizler, çocuklarınıza mutlaka tam öğün yemek yedirmelisiniz. Öğün atlamamak iştahsızlık sorununu engellemek için önemi bir durumdur.

Bunun haricinde çocukların düzenli aralıklarla uyuması ve uykusunu alması da önemlidir. Doğru saatlerde uyumak ve uyanmak çocuklarda iştahsızlık sorunları ile savaşma konusunda yardımcı olacaktır. Çocuklarınıza prebiyotik ve probiyotik katkılı besinler yedirmenizi tavsiye ederiz. Bu mide ve boşaltım sorunların da önüne geçme konusunda yardımcı olacaktır.

Çocukların porsiyonları az ama fazla öğünler ile verilmelidir. Günde 3 tam öğün alırken, 3 de ara öğün alarak beslenmeyi dengeleyin. Bunun dışında çocuklarınız ile beraber yemek yemeniz de iştahsızlık sorunlarına karşı alınan iyi bir karar olacaktır. Her gün kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğini beraber yiyerek bir düzen oluşturun. Belirli bir düzene göre yaşayan çocuklarda bu tür problemler daha az gözükmektedir.

Çocuklarınıza atıştırmalık verirken mutlaka sağlıklı olanlarını vermeye çalışmalısınız. Katkı maddeli besinler çocuklarda iştahsızlık nedeni olurken, vücuda zarar vermektedir. Bu atıştırmalıkları seçerken mutlaka içindeki maddelere bakmalısınız. En az katkı maddesi bulunanı hatta mümkünse hiç bulunmayanı almalısınız.

İştah arttırmak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise doğal ve organik gıdalardır. Organik ve doğadan olan besinler, meyveler ya da sebzeler hem bağışıklık için önemli olurken hem de iştah problemlerinin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır. Bunun dışında çocuğunuzun psikolojik sorunlar yaşayıp yaşamadığına dikkat etmelisiniz. Psikolojik ve ruhsal sorunlar iştahsızlık gibi problemlere neden olabilir. Çocukların kötü zamanlarında yanlarında olarak onlara destekte bulunmanız çocuklarda iştahsızlık gibi problemlerin iyileşmesinde önemli bir rol oynar.