İnce bağırsakta az miktarda bulunan Candida mantarı besinlerin emilimine ve sindirime yardımcı olur. Bazı nedenlerden dolayı vücutta aşırı üretilirse, tipik candida belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Hatta teşhis edilmeyip sindirim sisteminde kontrol edilmeden aşırı üremesine izin verilirse, bağırsak astarının duvarını parçalayabilmektedir. Böylece kan dolaşımına nüfuz eder. Bu durum bağırsak sendromuna neden olabilmektedir. Bu yazımızda vücudun pH dengesini bozan kandidanın kontrol dışı büyümesinin yarattığı problemlerden ve tedavi yöntemlerinden bahsedelim.

Candida Neye Sebep Olur?

Kandida maya mantarının bir alt sınıfı olan kandida albicans olarak nemli ortamları sevmektedir. Bu sebeple kandida ağız, bağırsak, vajina, üst solunum yolu, deri florasında kendine yer bulur. Aslında kandida, hastalığa neden olmadan bizimle varlığını sürdürür. Ancak bazı nedenlerle çoğalmaya başlarsa,kandidanın neden olduğu hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Kandidanın kontrolsüz şekilde çoğalması adet düzensizliğinden depresyona kadar pek çok hastalığı tetikleyebilmektedir. Fakat en çok görülen çeşidi, nemli ortamlardan dolayı vajina bölgesine yerleşen kandidadır. Candida mantarı aşırı çoğalması insan vücudunda;

  • Tükenmişlik,
  • Ağız kokusu,
  • Dilde beyaz tabaka,
  • Hormon dengesizliği,
  • Cinsel dürtü kaybı,
  • Tatlıya karşı şiddetli arzu,
  • Gaz ve şişkinlik gibi sindirim problemleri,
  • Zayıf bağışıklık sistemi,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Kronik sinüzit ve alerji problemleri,
  • Eklem ağrıları,
  • Bilinç bulanıklığına

neden olabilmektedir.

Candida mantarı neye sebep olur

Candida Nasıl Bulaşır?

Kandida hava yolu ile bulaşmamaktadır. Candida mantarı cinsel ilişki yoluyla genital organlardan bulaşabilmektedir. Bunun yanında uzun öpüşme ile ağızdan bir başka kişiye de bulaşabilmektedir. Eğer kandida bulaşan kişinin bağışıklık sistemi güçlüyse bu mantar hücreleri ortadan kalkmaktadır. Fakat bağışıklık sistemi düşük kişiler sağlıksız beslenip hazır ürünleri fazla tüketiyorlarsa enfeksiyon gelişebilir. Bu temel sebeplere ek olarak kandida mantarının sebeplerini açıklamaya devam edelim:

  • Geniş Spektrumlu Antibiyotikler: Antibiyotiklerin gereğinden fazla kullanılması zamanla iyi bakterilerin ölümüne neden olmaktadır. Normalde bu iyi bakteriler kandidayı kontrol altında tutmaktadır. İyi bakterilerin azalması ile Candida mantarı kontrolsüz şekilde çoğalabilir. Bu da kandida sebebiyle hastalıklara neden olabilir.
  • Doğum Kontrol Hapları: Doğum kontrol hapları doğrudan kandidayı etkilemez. Fakat kadınlar rafine şekeri ve antibiyotiği fazla kullanırken doğum kontrol hapı kullanırsa, kandidaya yol açabilir.
  • Oral Kortikosteroidler: Astım rahatsızlıklarını kortikosteroid solunumla tedavi edenlerde kandida görülebilir.
  • Kanser Tedavileri: Kemoterapi ve radyasyon kanserli hücreleri öldürmek için çalışır. Bununla birlikte bazı iyi bakterilerin ölümüne de neden olur. Böylece kandida kontrolsüz kalıp hastalığa neden olabilmektedir.
  • Şeker Hastalığı: Tip1 ve tip2 diyabette, şeker düzeyi ağızda daha fazladır. Fazla olan bu şeker düzeyi kandidayı beslemektedir.
  • Zayıflamış Bağışıklık Sistemi: Candida mantarı zayıf bağışıklık sistemine sahip vücutları çok sevmektedir. Bebekler, yaşlılar, çocuklar ve AIDS teşhisi konulanların kandidaya yakalanma riskleri yüksektir.

Elinizde olan durumlarda kendinizi candidadan koruyabilirsiniz.

Candida Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kandidanın teşhisini koymak bazen zor olmaktadır. Eğer kandidadan kaynaklı bir rahatsızlıktan şüpheleniyorsanız, bunun bazı belirtilerini gözlemlemiş olmanız gerekir. Kandida belirtileri salgılanan toksinler nedeniyledir. Bu belirtiler tedavi edilmezse sıkıntılar başgösterecektir. Kandida tedavi edilmezse aşağıda sıralanan sıkıntılar yaşanacaktır:

  • Kronik Yorgunluk: Ne kadar uyursanız uyuyun yorgunluğunuz geçmiyorsa, kronik yorgunluk sendromuna yakalanmış olabilirsiniz. Kandidadan kaynaklı yorgunluk 6 aya kadar devam eder.
  • Duygu Düzensizlikleri: Aşırı Candida mantarı çoğalması, ruh halinde değişimlere, asabiyet, depresyon ve kaygılara sebebiyet vermektedir.
  • Vajinal ve İdrar Yolu Enfeksiyonları: Vajinada yinelenen ve bitmeyen enfeksiyonlar kandida belirtisi olabilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlıktır. Hem kadında hem de erkekte birçok sorunlara neden olmaktadır.
  • Ağız Pamukçuğu: Kandidadan kaynaklı ağız pamukçuğu tedavisiz bırakılırsa; sindirim borusu, akciğer, karaciğer ve kalp kapakçıklarına kadar yayılabilir. Bunun yanında tükürükten de ağız pamukçuğu başka kişilere bulaşacaktır.
  • Bağırsak Sıkıntıları: Yinelenen bağırsak sıkıntıları kandidanın belirtilerinden olabilir. Kalıcı gaz, şişkinlik, kabızlık gibi sorunlarla ortaya çıkar.
  • Bilinç Bulanıklığı: Kandidanın ilerlemesi bilinç bulanıklığına, odaklanma kaybına, zayıf hafızaya neden olacaktır.
  • Deri ve Tırnakta Mantar Enfeksiyonları: Sporcuların ayakları ile başparmaklarında mantar enfeksiyonları görülebilir. Bu enfeksiyonun devam etmesi kandidaya işaret olabilir.
  • Hormonal Dengesizlikler: Candida mantarı; erken menopoza, düşük cinsel dürtüye, kilo verememeye, migrene ve ciddi hormonal dengesizliklere neden olabilir.

Yukarıda saydığımız sebeplere bağlı olarak, mutlaka tedavi olmalısınız. Bu nedenle uzman bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin.

Candida Mantarı Kimlerde Görülür?

Candida mantarı tedavi edilmezse ne olur?

Kandida enfeksiyonu kadın ve erkeği aynı şekilde etkilemektedir. Fakat bazen yanlış teşhis konulmakta veya hiç teşhis edilememektedir. Kandida kadınlarda vajinada sık şekilde görülmektedir. Yapılan araştırmalar kadınların %75’inin hayatlarında en az bir kere kandidaya maruz kaldığını göstermektedir. Her yaştan kadın bu rahatsızlığa yakalanabilmektedir.

Kandida mantarının yarattığı rahatsızlıklardan kaçınmak için kadınların yapması gerekenler kolaydır. Dar ve sentetik kumaştan yapılmış iç çamaşırlarının tercih edilmemelidir. Buna ek olarak; gebelik, bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi, bazı ilaçların kullanımı gibi durumlarda kadınların daha dikkatli davranması önemlidir. Ayrıca kadınların hijyenik kurallara özen göstermesi gerekir. Genital bölgede Candida mantarı daha çok kadınlarda görülse de erkeklerde de rastlanabilmektedir. Eğer erkeğin cinsel partnerinde bu mantar varsa erkeğe de bulaşacaktır. Çünkü kandida normal deriye nüfuz etmektedir. Bunun sonucunda bazı faktörlerinde eklenmesiyle erkeklerde kandida enfeksiyon belirtileri görülecektir.

Candida Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Kadınlar vajinal enfeksiyonlar için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmelidir. Muayene sırasında doktor altta yatan başka bir hastalık bulursa, kişiyi ilgili bölüme yönlendirecektir. Vajinal mantar teşhisi koymak hastalığın gösterdiği belirtilere ve fiziki muayeneye göre konulacaktır. Vajinal bölgede süt kesiği şeklinde akıntı, kızarıklık ve kaşıntı varsa ilk önce kandida akla gelecektir. Kesin teşhis için laboratuvar testleri yapılmalıdır. Bunun sonucunda hastalık teşhisi konulmalıdır. Aslında geleneksel laboratuvar testleri ile kandidayı teşhis etmek zordur. Bunun için kişiden alınan 5cc kana T2 bio sistem tekniği ile analiz yapılmaktadır. Test sonuçlarında Candida mantarı bulunması durumunda bağırsak florasının düzeltilmesi, fitoterapi, nöral terapi, ozon tedavisi gibi yöntemlerle hasta tedavi edilebilir.

Candida Mantarının Geçtiğini Nasıl Anlarız?

Kandida mantarı tedavisinde en önemli konu iyi beslenmedir. Fakat internette yer alan kandida diyetlerine dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bazı diyet tavsiyeleri kişileri yetersiz beslenmeye ve yılgınlığa sürüklemektedir. Unutulmamalıdır ki kandida ölürken bağışıklık sisteminin besin değeri yüksek gıdalarla güçlendirilmelidir. İyi bir beslenme şekli, kandidayı öldürecektir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Severek uygulanabilecek bir besin programı kişinin bu hastalığı kolaylıkla atlatmasına olanak tanımaktadır.

Aksi takdirde bir türlü yok olmayan enfeksiyon, daha da düşmüş bir immün sistemine ve halsizliğe sebep olacaktır. Ayrıca enfeksiyon için başvurulan doktorun tavsiyelerini dinlemek önemlidir. Zaten hazır olan yiyecek ve içeceklerden dolayı bozulan sindirim sistemini düzeltmek için sağlıklı beslenmeye önem vermek gerekir. Doktorun bazı özel uygulamalarını da göz ardı etmemek gerekir.Candida mantarı iyileşme süreci birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler;

  • Kişinin enfeksiyon derecesine,
  • Duygu moral durumuna,
  • Aldığı tedavi hizmetinin kalitesine,
  • Doktorun verdiği uygulamaları ne düzeyde yaptığına bağlı olarak değişecektir.

Bazı kandida enfeksiyonları 2 ay içerisinde büyük ölçüde temizlenmektedir. Buna ek olarak kişi 4 ayda tamamen sağlığına kavuşmaktadır. Kandida enfeksiyonu ve sebep olduğu rahatsızlıklar tamamen iyileşebilmektedir. Ancak kişi iyileştikten sonra kandidaya sebep olan yaşam tarzına ve beslenme alışkanlığına dönerse, bu hastalık tekrar nüksedebilmektedir. Bu sebeple kişinin kendi bünyesi için en doğru beslenme şeklini alışkanlık haline getirmesi önemlidir. Bu durum kişiyi bu hastalıktan ya da başka matabolik ve immünolojik rahatsızlıklardan koruyacaktır. Candida mantarı temizliği için kişiye özel program ve plan yapılmalıdır.