Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri Nelerdir?

Gündelik yaşantımızda en çok karşılaştığımız sorunlardan biri de kas ağrısıdır. İskelet ve kas sistemimizin sağlığına ne kadar dikkat edersek edelim zaman zaman kas ağrısı hepimizin yaşadığı bir durumdur. Bu kas ağrıları, yaptığımız bazı ters hareketler ya da kas sistemimiz sebebiyle süreklilik gösterebilir. Yani kas ağrılarının sürekli olduğu kas romatizması hastalığına evrilebilir. Bunun tıbbi ismi miyalji olarak bilinmektedir.

Kas ağrılarının sürekli hale gelmesi ve kullanılan her ilaca rağmen azalmaması bireyleri olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden bu hastalığına sahipseniz hiç zaman kaybetmeden bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Miyalji hastalığının tedavisi mümkündür. Erken tanı hastaların konforu ve hayat kalitesi için her zaman daha iyi bir seçenektir.

Miyalji Nedir?

Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri Nelerdir?

Miyalji, kas ağrısı hastalığı demektir. Kas ağrılarının sürekli olduğu durumlar bu şekilde adlandırılmaktadır. Hastalık sürecinde hasta ağrı kesiciler ya da kas gevşeticiler kullanarak ağrısını hafifletemez. Aynı zamanda ağrı birkaç gün içerisinde geçmez. Hastanın yaşamının bir parçası olur. Sürekli şekilde yüksek dozda ağrı hissedilmektedir. Bunun dışında hastanın günlük yaşantısı da zorluklar içerisine girer.

Kas ağrısı pek çok harekete kısıtlama getirmektedir. Yürüme, oturma ya da sabit bir şekilde ayakta durma eylemleri bile belli bir süre sonra kişiler için çok zorlayıcı olmaktadır. İstirahat durumu olan uyku ve oturma esnasında bile ağrı giderek artacaktır. Bu yüzden kaslarda geçmeyen bir ağrı oluştuğunu fark ettiğiniz anda ilk yapmanız gereken hastaneyi ziyaret etmek olmalıdır.

Miyalji Ne Demek?

Miyalji kelimesi Türkçe bir kelime değil. Bu nedenle ‘miyalji ne demek?’ veya ‘miyalji nedir?’ gibi soruların cevaplarını merak edebilirsiniz. Özbek Türkçesine ait bir kelimedir. Türkçe çevirisi kas ağrısı anlamına gelmektedir. Uzun süren ve tedavi olmadan geçmeyen kas hastalıkları için bu isim kullanılmaktadır. Sözlük çevirisi ise belli başlı bir neden görülmeksizin duyulan kas ağrısı şeklinde ifade edilmektedir.

Bu hastalığın tanısı ve tedavisi için mutlaka bir doktora gitmeniz gerekmektedir.

Miyalji Nedenleri Nelerdir?

Bu hastalığa neden olan birçok durum vardır. Eğer hala bu hastalığa sahip değilseniz tüm bunlara dikkat ederek önlem alabilirsiniz.

  • Kasların sık kullanımı ve fazla zorlanması
  • Geçirilen sakatlıklar
  • Virüs yoluyla bulaşan hastalıklar
  • Elektrolit dengesizlikler
  • Metabolizma düzensizliği ve rahatsızlıkları
  • Kronik yorgunluk sendromu

Gibi durumlar bu hastalığa neden olan sebeplerdir.

Miyalji Teşhisi ve Tedavisi

Bu hastalık birden çok çeşitte incelenmektedir. Bu yüzden miyalji çeşitleri teşhisi için bu alanda çalışan bir doktor tarafından muayene edilmelisiniz. Çok ağır bir rahatsızlık olsa da bu rahatsızlığın tedavisi mümkündür. Peki hastalığın tedavisi nasıldır? Aşağıda tedavi şekilleri yer almaktadır.

1.      Sıcak/ Soğuk Uygulaması

Sıcak su torbaları ve buz torbaları ile kaslar bir nevi şoklanır. Bu sayede kasların üzerindeki ağrı ve benzeri durumlar düzelmektedir.

2.      İlaç Tedavileri

Kasların üzerindeki ağrı miktarına bağlı olarak doktor kontrolünde ilaç kullanılması gerekir. Bu ilaçları oral yolla kullanabilirsiniz ya da krem gibi bir ağrı kesici/ kas gevşeticiyi sorunlu bölgeye sürerek masaj yapabilirsiniz.

3.      Fizik Tedavi

Kaslarla ilgili bir rahatsızlık için önerilmesi gereken en önemli konu fizik tedaviye gidilmesidir. Bazı durumlarda fizik tedavi hareket kısıtlılığını da tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bunun için düzenli bir şekilde tedaviyi sürdürmeniz yeterlidir.

4.      Egzersiz

Her gün sabah ve akşam küçük kas gevşetme egzersizleri yaparak bu hastalığı kontrol altına alabilirsiniz.

Miyalji Belirtileri Nelerdir?

Miyalji belirtileri sıklıkla farklı hastalıkların belirtileriyle karıştırılabiliyor. Ancak en çok karşılaşılan belirtilerini bilmeniz size yardımcı olacaktır. Bu hastalık kaslarla alakalı durumlarda meydana gelmektedir. Kas romatizması da dediğimiz bu hastalık için bazı belirtiler yaygın olarak görülüyor. Bu bilgileri aşağıda sıralıyoruz:

  • Uzun süreli kas ağrıları: Miyalji kelime anlamı olarak kas ağrısı demektir. Eğer vücudunuzda çok uzun süredir geçmeyen, neden olduğunu bilmediğiniz bir ağrı varsa bu hastalığa sahip olabilirsiniz. Genellikle kullanılan ağrı kesiciler ya da kas gevşeticiler herhangi bir işe yaramaz. Ağrı süreklilik gösterir ve çoğu zaman günlük yaşantınızdaki hareketlerinizi bile kısıtlayacak boyuta gelmektedir. Spor gibi ekstra kas hareketi ve gücü isteyen hiçbir işi yapamayabilirsiniz. Bunun üzerine bir de kaslarınızın ağrıdan dolayı yavaş yavaş eskisi gibi olmadığını fark edebilirsiniz. Bu, hastalığın belirtileri arasında en yaygın olanıdır.
  • Ağrıyla beraber kaslarda hareket kısıtlıkları: Hem ağrıdan dolayı hem de kas yapısından dolayı kaslarınızı eskisi gibi hareket ettiremeyebilirsiniz. Basit hareketleri yaparken dahi zorlanabilirsiniz. Örneğin yürüme, eğilme, oturma ve ayakta durma gibi aktiviteler canınızı acıtabilir. Bu kas romatizması hastalığının işaretleridir. En yaygın belirtiler bunlar olduğu için bitmek bilmeyen kas ağrıları hissetmeniz durumunda yapabileceğiniz en iyi şey bir doktora muayene olmaktır.
  • Kramplar: Kramp, her bölgede çok zorlayıcıdır. Hangi bölgede hastalık bulunuyorsa o bölgeye sık sık kramp girmektedir. Kas ağrısına kas krampı da eklenince hayat kaliteniz düşebilir. Bu yüzden bu hastalık hakkında bilgi edinir edinmez bu konuda önlem almalısınız. Eğer miyaljiye sahipseniz bu durumda da hemen tedaviye başlamalısınız.
  • Dinlenmeyle geçmeyen kas yorgunlukları: Kaslarımız gün içerisinde yaptıkları aktiviteler nedeniyle yorgun düşmektedir. Uyku ya da sabit oturma durumlarında ise kaslar dinlenirler. Fakat kas romatizmasına sahip olan kişilerde durum bu şekilde gelişmez. Kas romatizmasına sahip kişiler ne kadar istirahat ederlerse etsinler kasları hep aynı yorgunluk durumunda kalır. Bu da hayat kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir.

Bu belirtilere ek olarak, kas tutulmaları ya da bazı kas gruplarında hassasiyet oluşması da bu hastalığın belirtilerindendir.