Diz Kapağı Kararması

Vücudun belirli bölgelerinde renk tonunda koyulaşmalar ve kararmalarla karşılaşırız. Diz kapağı kararması bu durumun en çok karşılaşılan çeşididir. Zaman zaman karşımıza çıkan bu durum görsel olarak bütünlüğü bozduğu için psikolojik olarak da bizleri kötü etkiler. Vücudun diz dirsek koltuk altı gibi bölgelerinde zaman zaman karşılaşılan bir durumdur.

Bu kararmalar salgılanan melanin hormonu ile alakalıdır. Melanin hormonunun bir bölgede fazla salgılanması o bölgedeki renk tonunun koyulaşmasına sebep olur. Bu duruma hiperpigmentasyon adı verilir. Koyu ton cilt rengine sahip kişilerde hiperpigmentasyon ile karşılaşılma ihtimali daha yüksektir. Fakat belirli bölgelerde meydana gelen kararmaların en çok o bölgede tahriş sebebiyle oluştuğu bilinmektedir.

Bu yazımızda ‘Diz kapağı kararması nasıl geçer ve neden olur?’ gibi soruların cevaplarınız siz değerli okuyucularımızla buluşturacağız. Diz kararması durumu genellikle herhangi bir sağlık sorununun belirtisi ya da işaretçisi değildir. Fakat bu kararmalar vücutta birçok bölgede ve sık sık görülmeye başlandıysa bir uzman görüşü almanızı öneririz.

Diz Kapağı Kararması Neden Olur?

Diz Kapağı KararmasıDiz kararması sağlık olarak bir sıkıntı teşkil etmese de kötü bir görüntü olduğu için kişileri rahatsız eder. Peki, diz kararması neden olur? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım. Diz kapağı kararması şu sebeplerle meydana gelebilir:

  • Sedef ya da mantar gibi deri hastalıkları
  • Cilt bakım ürünlerinin yan etkileri
  • Ölü cilt hücrelerinin iyi temizlenmemesi sonucu belirli bir bölgede birikmesi
  • Böcek ısırığı, yara, yanık gibi deformasyona sebep olan olaylar iyileşme sürecinden sonra bile kararmaya sebep olabilir.
  • Güneşe aşırı maruz kalma sonucu melanin hormonunun aşırı salgılanması
  • Cilt rahatsızlıkları
  • Hamilelik vb. durumların yarattığı hormon dengesizlikleri
  • Genetik faktörler
  • Diz bölgesinde yağ dokusu kaybı yaşanması
  • Güneş ışınlarının zararlı etkileri
  • Kullanılan bazı ilaçların olası yan etkileri

Diz Kapağı Kararması Nasıl Geçer?

Diz Kapağı KararmasıBu soru için okuyucularımıza pek çok doğal karışımdan elde edilen yöntemler sıralayabiliriz. Bunların en sık kullanılanları ve etkili olduğu bilinenlerinden örnekler vermek isteriz. ‘Diz kararması nasıl geçer?’ sorusuna verebileceğimiz birbirinden kolay ve etkili yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

Yoğurt ve Yulaf Karışımı

Hem yoğurdun hem de yulaf ezmesinin ayrı ayrı cilt üzerinde yatıştırıcı ve arındırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda cilde nem verir. Bu iki maddeden oluşan karışım kararmaya karşı en çok tercih edilen tariflerdendir. Diz kapağı kararması için karışım yaparken ölçü 1’e 1 oranında ayarlayalım. Aynı miktarda yoğurt ve yulaf ezmesini karıştırıp biraz beklemek gerekir. Daha sonra kararma olan bölgelere bu karışımı sürüyoruz. Yaklaşık olarak 20 dk. ile yarım saat arası bekledikten sonra bölgeyi yıkayalım. Her gün uygulanabilir.

Limon Suyu, Sirke ve Yoğurt Karışımı

Ben daha kısa sürede daha hızlı ve etkili sonuçlar almak istiyorum diyorsanız bu tarif tam size göredir. Yoğurt, sirke ve limon suyunu macun kıvamına gelecek oranlarda karıştırın. Kararma olan bölgeye sürüp yaklaşık 15 dakika bekleyin. Ardından karışımı ılık su ile yıkayın. Ayrıca cildinizin hassasiyet durumuna göre gün aşırı şekilde bu karışımı uygulayın.

Zerdeçal

Diz Kapağı KararmasıÖncelikle zerdeçal ilk duyulduğunda cilt rengini beyazlatacağına pek ihtimal verilemeyen bir baharattır. Renginin altın sarısı oluşu bu önyargıya sebep oluyor. Fakat zerdeçal diz kapağı kararması için son derece etkili bir çözüm. Uygulama sonrasında dizinizde hafif bir renk değişimi ve sararma görmek olasıdır. Fakat bu geçici bir sararmadır. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.  Zerdeçalı tercihe göre su veya süt ile karıştırarak bir macun elde edin. Ardından kararmanın olduğu bölgelere sürün.

Karbonat ve Limon

Karbonat ve limon ikilisi ‘Diz kapağı kararması nasıl geçer?’ sorusunu yönelteceğimiz 10 kişiden 9’unun verdiği ilk cevap olur. Limon ve karbonat birleştiğinde ten rengini açıcı bir etki yapar. Dilerseniz dilimlediğiniz limonun üzerine bir kaşık karbonat döküp kararan bölgeleri ovalayabilirsiniz. Ya da bir kapta karbonat ve limonu karıştırıp kararma olan bölgeye sürüp bekletmeyi tercih edersiniz. 10- 15 dk. sonra ılık su ile yıkayarak kurulayınca işlem tamamdır.

Salatalık

Diz Kapağı Kararması

Salatalık hem doğal bir antioksidan hem de cilt için tazeleyici ve ferahlatıcı bir maddedir. Salatalığı dilimleyip kararan yerlere koyun. İçeriğindeki A ve C vitaminleri dolayısı ile cildiniz canlı ve sağlıklı görünecektir.

Patates

Patates içeriğinde bulunan nişasta açısından oldukça zengin bir besindir. Nişasta cilt tonunun beyazlaması için etkili olur. Patatesi rendeleyip suyunu sıkın. Çıkan suyu kararma olan bölgeye sürüp 15 dakika bekleyin. Daha sonra ılık suyla yıkayın ve güzelce nemlendirin. Patatesi düzenli şekilde diz kapağı kararması sorunu için kullanın. Böylece bölgede renk açılmaları olduğunu göreceksiniz.

Süt ve Aloe Vera

Oldukça basit bir uygulama şekli olan aloe vera kararmalara etkili bir çözümdür. Dilerseniz sade şekilde dilerseniz süt ile karıştırarak sürebilirsiniz. Haftada 2 ya da 3 kez düzenli kullanımla kısa süre sonra sonuç almaya başlarsınız.

Kararmalar Tıbbi Müdahale ile Düzelir mi?

Diz Kapağı KararmasıDiz kararması doğal yöntemler kullanarak giderilmeye çalışılabilir. Bunun yanında bu doğal yöntemleri deneyip dilediği gibi bir sonuç alamayan kişiler alternatif çözüm önerileri aramaya başlar. Bir doktor aracılığıyla tıbbi bir müdahale ile çözüm yolu da olabilir.

Son zamanlarda mikrodermabrazyon popüler medikal işlemlerden biridir. Bu işlem ile kararma olan bölgelere yapılan müdahale o bölgedeki kan akışını hızlandırır. Böylece kararma olan ölü deri yerini canlı ve sağlıklı deriye bırakır. Kararmalardan ciddi derecede rahatsızlık duyanlar alternatif olarak bu yöntemi de deneyebilir.

‘Diz kararması neden olur? Çözüm yolları nelerdir?’ gibi sorulara cevap bulduğumuz yazımızın sonuna geldik. Diz kararması sorunu yaşıyorsanız, bu içerik faydalı olacaktır.