morarma

Vücudun çalışma şekline göre ciddi sorunların habercisi olarak kendisini gösteren morarma (siyanoz) başlı başına bir hastalık değildir. Fakat doktorların hastalıkları teşhisinde önemli hastalıkların belirtisidir. Birçok hastalığın belirtisi olacak morluklar, tip ve şekillerine göre tedavi değişikliğine sahip olabilir. Fakat kendini tekrar eden ve geçmeyen morluklar ciddi hastalıkların belirtisidir. Hastalıkların tedavisinde erken teşhisi en önemli kılan olgu uzman doktorlar tarafından müdahale edilebilmesidir. Morlukların görülebileceği türleri ve hangi bölümde tedavi olabileceğinize dair gerekli bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Morluklar Kaç Çeşide Ayrılır?

morarma Tıbbi adı ile siyanozun tip ve şekilleri kategorize edilmiştir. Bu doğrultuda teşhis ve tedaviyi, hastalıklarla mücadelede kolaylaştırır. Morluk vücudun çeşitli bölümlerinde çıkmasına, boyutuna ve renk tonuna göre incelenir. Buna bağlı olarak morarma (siyanoz) sorununun asıl sebebi kanda yetersiz ya da fazla bulunan oksijen miktarıdır. Temelde iki ana başlıkta morluklar incelenmelidir:

  1. Santral siyanoz:Kalbin kan pompalama fonksiyonu sorunsuz çalışan bu tipte, sorun düzensiz hemoglobin ya da yetersiz oksijen miktarıdır. Bu doğrultuda ana damarlarda dolaşımda olan kandaki oksijen yetersizdir. Santral siyanoz dudak, dil ve ciltte belirti gösterir.
  2. Periferik siyanoz: Kandaki artan oksijen seviyesi ile oluşan morluklardır. Bu sebepten ötürü kan dolaşımında yavaşlama meydana gelir. Bununla birlikte belirtileri uzuvlar, tırnak dipleri ve parmak uçlarında morarmalar olarak kendini gösterir. İkinci tip olan periferik siyanoz kendi içerisinde üç ana başlıkta incelenmektedir:

 

  • Sirkumoral Siyanoz:Ağız çevresinde oluşan dairesel morluklardır.
  • Diferansiyel Siyanoz: Vücudun bütününe olan oranın yarısında olan morarma (siyanoz) , yani sadece alt ya da üst vücutta morluktur.
  • Akrosiyanoz:Vücut uzuvlarının uç noktalarında görülen morluklardır.

 

Morarma Neden Olur?

morarma Vücudun çeşitli bölgelerinde kendiliğinden çıkan morlukların birçok sebebi vardır. Bu sebeple en doğru teşhisi uzman doktor yapar. Genel görülen sorunun nitelikleri ve belirtileri tek bir sebebe bağlı değildir. Çünkü çıkan morluklar bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisidir.

Cilt yapısındaki hassasiyete bağlı olarak soğuk kış günlerinde görülebilen morluklar, depresyon, stres ve yetersiz beslenme gibi sorunlarda meydana çıkabilir. Aynı zamanda çıkmasının birçok sebebi vardır, kalp yetmezliği, kalp kapakçık sorunları ve kan pıhtılaşması gibi sorunların sonucudur. Dediğimiz gibi morarma (siyanoz) konusunda en doğru teşhis uzman doktor tarafınca yapılır. Bu sebeple küçük belirtilerde dahi doktor kontrolü şarttır.

Hangi Morluklar Tehlikeli?

morarma Devamlılığı olan her morluk kişi için tehlike arz etmektedir. Bu sebeple en kısa sürede uzman doktor kontrolünde gerekli tedavi başlatılmalıdır. Özellikle çeşitli hastalıklardan mustarip kişilerde görülen morluklar büyük risk teşkil etmektedir. Hayati bir hastalığın belirtisi olarak vücudun çeşitli bölgelerinde uyarıcı olma niteliğindedir.

Kendini tekrar eden morluklar en kısa sürede uzman doktor tarafından tedavi edilmelidir. Zira kronik hastalığı olan kişilerde daha sık görülen morluklara ivedi şekilde müdahale edilmesi, ilerlemesini engellemekte etkin rol oynar. Morarma (siyanoz) sebebe bağlı olarak çıkan belirtilere sahiptir. Bu doğrultuda morarmalar birçok hastalığın habercisidir. Özellikle çıktığı bölge hangi hastalığa işaret ettiğine dair bilgi verir. Fakat detaylı bir kan tahlili yapılmadan asla bir kesinliğe sahip değildir.

Bacakta Morarma Neden Olur?

morarma Bacak bölgesi ve kasık etrafında görülen morluklar ciddi derece risk teşkil edecek belirtilerdir. Bu sebeple belirtilerde doğrudan hastaneye gidilmelidir. Çünkü bacak ve kasık etrafında çıkan morluklar genellikle yürüyemeyen hastalarda ve hamilelerde görülür. Bu doğrultuda acilen müdahale edilmesi gereken morlukların başında gelir. Yataklı hastalarda hareketsizlikten oluşmuş yağ birikimi ile kan pıhtılaşması ile ortaya çıkar.

Hamile kişilerde de aynen yağa ve hareketsizliğe bağlı olarak morarma (siyanoz) meydana gelir. Çok ciddi olan morluklara acilen müdahale edilmelidir. Aksi takdirde gecikmiş bir tedavi süreci bebeğin hayatını kaybetmesine sebep olur.

Anjiyo ameliyatı olmuş kişilerde yakın zamanlı olarak görülebilir. Açılan damarda ani kan basıncı ve düzenlenen oksijen miktarı sebep olur. Atar damar ameliyatı sonrasında görülen morluklar genel olarak normal kabul edilir. Fakat şiddetli ağrı ve acıya sebep olan morluklar olumsuz bir belirtidir. Müdahale edilmelidir.

Vücutta Morarma Neden Olur?

morarma Vücudun çeşitli bölgelerinde çıkan morarmalar vücutta bir anormalliğin belirtisidir. Kesin konuşmak mümkün olmamakla birlikte siyanoz kaynaklı ya da olmadığını doğrudan anlamak ve öğrenmek mümkün değildir. Kesin sonuçlar ancak detaylı kan tahlili ile alınır.

Morarma, Akciğer ve kalp rahatsızlıklarında ortaya çıktığı gibi hareketsizlik kaynaklı yağlanmanın da sebep olduğu bilinmektedir. Bununla beraber deri yapısı ince kişilerde kılcal deri altı kanamaları da morarmaya sebep olur. Bu doğrultuda tehlike habercisi olan morlukların niceliğini ancak uzman doktor belirler.

Morarma (siyanoz) ; vücut yapısı, beslenme alışkanlıkları, kilo durumu, stres, depresyon, travma ve duygu bozukluğu gibi geniş bir belirti yelpazesine sahiptir. Kişi yaşadığı sorunlarda doğrudan uzman doktor tarafından tıbbi destek almalıdır. Modern tıp hastalıkların tedavisinde yeterli bilgi birikim ve teçhizata sahiptir. Bu yüzden kişinin yaşadığı morluk sorunlarında krem ve benzeri tedaviler doktor kontrolünde olmadığı sürece faydasızdır.

Parmak ve Dudak Morarması Neden Olur?

morarma Parmak ve dudaklardaki renk değişimleri siyanoz olabileceği gibi deri hassasiyeti bağlı olarak da görülmektedir. Deri hassasiyeti kaynaklı olarak soğuk aylarda morarmalar kendisini gösterir.

Siyanoz sayılacak renkler için detaylı kan testi yapılmalıdır. Zira kanda oksijen miktarındaki dengesizlikten ötürü kendisini gösteren morluklar siyanozdur. Çünkü bir dış etkene maruz kalmadan birden bire çıkan morluklar ciddi hastalıkların belirtisi olarak morarma (siyanoz) kabul edilir.

Aniden Morarma Neden Olur?

morarma Deri hassasiyetine bağlı olarak aniden morarmalar görülmektedir. İklim şartları ve darbe alma gibi sebeplerden ötürü hassas ciltler morarmaya yatkındır. Bu sebepten ötürü tehlikeli olan morlukların anlaşılmasında süreklilik ve bünye durumu göz önüne alınır. Hastalarda yaşanan özel durumlar arasında uyku sonrası görülen morluklardır.

Paniğe sebep olan uyku sonrası morluklar uyku esnasında bilinçsizce yapılan düzensiz hareketlerin eseridir. Çünkü vücut ağırlığının hassas bölgelere baskı uygulaması ile et ezilmesi meydana gelir. Aynı sebepten ötürü yaşanan deri altı kanamalar morluklara sebep olur. Fakat şiddetli, acılı ve kendisini tekrar eden morluklarda uzman doktor tedavisi ve teşhisi şarttır. Zira çok büyük hastalıkların habercisi olan morarma (siyanoz) görüldüğünde erken teşhisin konulması çok önemlidir. Ancak bu vasıtayla hastalık ortaya çıkar.

Morarma Sorunlarında Hangi bölüme Gidilmeli?

morarma Morarma birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıktığı için soruna yönelik tespiti yapan doktor ilgili bölümlere sevki yapar. Genel itibari ile hastalarının kan tahlili ardından yönlendirildiği bölümler vardır. Bu bölümler hastalığın en doğru tedavisi için bazen multidisipliner çalışmak zorundadır. Hem bir cilt sorunu hem de iç hastalıkları ile ilgili olan morarmalarda cildiye ve dâhiliye bölümleri birlikte çalışarak hastalığın tedavisinde çalışmalar yürütür. Bununla birlikte ilgilenen diğer bölümler;

 

  • Genel Cerrahi
  • Üroloji
  • Çocuk Sağlığı Bölümü
  • Göz Hastalıkları
  • Jinekoloji Bölümü
  • Göğüs Rahatsızlıkları Bölümü
  • Hematoloji
  • Romatoloji

 

Çeşitli morarma (siyanoz) sorunlarında ilk muayeneyi yapan doktorun sevk edebileceği bölümler listesi yukarıda belirtilmiştir. Morluklar hastalıkların belirtisi olarak kendisini gösterir. Bu doğrultuda erken teşhis ve müdahale tedavi sürecini olumlu etkiler. Ayrıca tedavide sadece modern tıbbın yöntemleri etkili sonuçları verir. Kendi başına uygulanan krem ve merhem gibi kontrolsüz tedaviler etki göstermez.