Ağrı ve hastalıkların tedavisinde kullanılan nöral terapi yöntemi; sinir bölgelerine, yara izlerine, çeşitli akupunktur noktalarına ve dokulara uygulanan bir işlemdir. Bu işlemde hastalara lokal anestezide kullanılan ilaçlar enjekte edilmektedir. Akupunktur noktalarına sulandırılma usulüyle lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu terapi ile kronik ağrıların giderilmesi hedeflenmektedir.

Ağrı tedavisinde uygulanan bu yöntemle vücudun kendi otonomik sinir sistemi kullanılmaktadır. Uzmanlar tarafından otonomik sinir sistemi ile regülasyon tedavisi yapılmaktadır. Peki, regülasyon tedavisi nedir?  Sağlıklı bir insan vücudu otomatik olarak doğru bir şekilde çalışmaktadır. Vücut iç ve dış değişkenlere karşı kısa süre içerisinde az enerji kullanarak bu düzeni korur. Bu duruma regülasyon kapasitesi adı verilmektedir. Regülasyon kapasitesinin içeriden ve dışarıdan gelen uyarılar ile başa çıkması gerekir. Eğer kapasitesi buna yetmezse, hastalık belirtileri görülmektedir. Bu durumda uzmanlar regülasyon tedavisi yapar. Bunlara ek olarak ‘Nöral terapi nedir?’ diye merak ediyorsanız bu makalemizi okuyabilirsiniz.

Nöral Terapi Nedir?

Noral-Terapi-Nedir_-Ne-Ise-YararBu tedavi yöntemi, bel ve boyun fıtıklarından dolayı oluşan ağrının giderilmesinde kullanılır. Ayrıca nöral dediğimiz bu terapi, otonom sinir sistemi bozukluklarının teşhisi ve tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Ağrının bulunduğu rahatsızlık odaklarına parazit alanları adı verilmektedir. Bu odaklar elektrofizyolojik olarak kararsızdır.

Bu nedenle otonom sinir sistemi tarafından verilen tepkiler anormal nörolojik sinyaller yayar. İyileşmeyi teşvik eden bir enjeksiyon tedavisi olarak kullanılan bu terapi 1900’lü yılların başında Avrupa’da geliştirilmiştir. Terapi özellikle uzman bir hekim tarafından uygulandığı zaman kronik ağrılar için son derece etkili bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.

Bununla birlikte ‘Nöral terapi nedir?’ dersek tendonların, eklemlerin ligamanların, iyileşmesi için de son derece etkili bir tedavi yöntemidir. Toplumumuzda kronik ağrılar oldukça büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Nöral dediğimiz bu terapi tedavisi, otonom sisteminin işlevsizliğini gidermek amacı ile kullanılmaktadır. Dolayısıyla otonom sistemi adı verilen kısım vücudun otomatik işlevlerinden sorumlu olan bölümüdür.

Nöral Terapi Nasıl Yapılır?

Otonom sinir sisteminin ne olduğunun bilinmesi sinir tedavisini anlamak için son derece önemlidir. Sinir sistemi beynin dışında iki temel bölüme ayrılmaktadır. Bunlar somatik sinir sistemi ve otonomik sinir sistemidir. Somatik sinir sistemi insanların aşina olduğu bir bölümdür. Bu bölüm konuşma, yürüme ve vücuttaki uzuvların hareketlerini kontrol etmektedir. Bunun yanı sıra otonomik sinir sisteminin işlevi ise somatik sinir sisteminden daha farklıdır. Otonomik sinir sistemi kan basıncı, bağışıklık fonksiyonu, sindirim, kalp atış hızı ve diğer otomatik iç vücut fonksiyonlarını düzenlemektedir. Nöral terapi tedavisinde nasıl işe yaradığı ile ilgili birkaç teori bulunmaktadır. Daha doğrusu sinir hücrelerinin fizyolojisi yüzeysel bir şekilde incelense bile daha iyi anlaşılıyor.

Noral-TerapiNöral terapide, sadece lidokain ve procain lokal anestezik maddeleri kullanılmaktadır. Procain; bu terapide en sık uygulanan ve en kısa sürede etki eden lokal anestezik maddedir. Bu maddenin etki süresi yaklaşık 15 ile 20 dakikadır. Procain, acı badem ve ısırgan otundan elde edilen doğal bir madde olarak karşımıza çıkar. Bu sayede nöral terapideki güvenirliliği yüksektir. Bu iki anestezik madde, 0.004 oranında serum fizyolojik ile sulandırılır. Nöral terapide, söz konusu ilaç maddelerinin hastaya olan anestezik etkisinden yararlanılmaz. Hücre duvarındaki bio-elektriksel etkiyi düzenleyen tesirlerinden yararlanılmaktadır.

Bu ilaç maddelerinin uygulandığı nöral terapide öne çıkan iğne tedavisi, vücuda enjekte edilen iğne tedavileriyle karıştırılmamalıdır. Enjeksiyon ile uygulanan iğne tedavilerinde dokuya ilaç verilmektedir. Ancak nöral terapide ise iğneler, çoğunlukla cilt içine uygulanmaktadır. Akupunktur bölgelerine ve omurilik segmentlerine yapılmaktadır. Özetlemek gerekirse nöral terapide uygulanan bu iğneler, ilaç özelliği taşımayan sadece sulandırılarak lokal anestezik madde olarak kullanılan iğnelerdir.

Nöral Terapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Noral-Terapi-Igneleri-Acitir-miBu terapi, kronik ağrı, kronik hastalıklar ve kaza sonucu meydana gelen yaralanmaları tedavi etmek amaçlı kullanılmaktadır. ‘Nöral terapi nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir?’ diye merak eden hastalar, sıkça bu konuyu araştırmaktadır. Bu yöntem ilk olarak Almanya’da geliştirilmiştir. Sonrasında birçok Avrupa ülkesinde ağrıları iyileştirmek amacı ile tedavi amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.

Hastalıkların meydana gelme esnasında vücutta farklı dokular arasında elektrokimyasal iletişim bozukluğu meydana gelmektedir. Bu bozulma uzun süreli rahatsızlıklara yol açar. Ayrıca zaman içerisinde kronik ağrılara dönüşmektedir. Ağrı tedavisi için tercih edilen bu terapi ile bu iletişim bozukluğunun düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Bu tedavi yöntemiyle organizmanın tekrar regülasyon kazanması ile beden fonksiyonlarının yeniden normale döndürülmesi sağlanmaktadır. Ağrı için uygulanan terapi tedavisiyle vücudun elektrofizyolojisinde meydana gelen rahatsızlıklardan kaynaklanan hastalıklar teşhis ve tedavi edilmektedir.

Hangi Hastalıklar Nöral Terapi ile Tedavi Edilir?

Her hastalık nöral terapi ile tedavi edilmeyebilir. Nöral terapi yöntemiyle tedavi edilebilecek hastalıklar şu şekilde sıralanır;

  • Tiroit hastalığı
  • Migren
  • Boyun, bel ve sırt ağrıları
  • Karpal tünel sendromu
  • Hormonal bozukluklar
  • Kas romatizması
  • Omuz sıkışması
  • Omuz kireçlenmesi
  • Kas tendon sorunları
  • Genel kireçlenme
  • Ameliyat izleri
  • Kas gerilmesi
  • Kol ve bacak ağrısı
  • Kas düğümlenmesi
  • Diz ağrısı olmak üzere tüm eklem ağrıları
  • Kalça kireçlenmesi
  • Diz kireçlenmesi
  • Omuz ağrısı ve omuz kas yırtıkları
  • Menisküs yırtılması
  • Topuk dikeni
  • Fibrozit
  • Omuz impingment sendromu
  • Bel ve boyun düzleşmesi
  • Kas krampları
  • Omurga eğrilikleri ve duruş bozuklukları
  • Bel kayması
  • Faset eklem sendromu
  • Bel ve boyun tutulması

Tüm bu hastalıkların tedavisi için nöral dediğimiz terapi son derece etkili bir yöntemdir. Çeşitli hastalıklarda uygulanan bu terapi yönteminde vücudun belli bölgelerine lokal anestezik enjekte edilmektedir. Bu şekilde tamamlayıcı tedavi uygulanmaktadır. Hastalıklarda vücudun sinir sisteminde işlev bozukluğu meydana gelir. Nöral terapi ile sinir sistemindeki işlev bozukluğunun normale dönüştürülmesi sağlanır. Bu kapsamda vücuttaki sinir sistemi içerisinde iki zıt sistem bulunur. Bunlar parasempatik sistem ve sempatik sistem olarak adlandırılmaktadır.

Nöral Terapi Yöntemi

Enjeksiyonun hangi noktalara uygulanacağını bir uzman doktor belirlemektedir. Aynı zamanda nöral dediğimiz terapi yönteminin uygulama şeklini de fiziki muayene sonrası uzmanlar karar vermektedir. Siz de bu terapiyle ağrılardan kurtulmak için mutlaka bir uzman doktora danışmalısınız.

Bu terapi yöntemi son derece güvenli bir tedavidir. En fazla kullanılan anestezikler ise çok nadir olarak alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır. Bu terapi birçok hastalığın tedavisi için uygulanan son derece başarılı bir tedavi yöntemidir. Ancak nöral terapi yönteminden yararlanmak için bir uzman doktora danışmanızı tavsiye ederiz. Uzman doktor görüşünden sonra bu terapiyi uygulayabilirsiniz.

Nöral Terapi Kaç Seansta Etki Eder?

Ağrı tedavisinin kaç seans uygulanacağı kişiden kişiye bağlı olarak farklılık göstermektedir. Tedavinin kaç seans yapılacağı uzman hekimin yapacak olduğu fiziki muayene sonucunda belli olmaktadır. Nöral dediğimiz terapi tedavisi, tek başına uygulanacaksa seans sıklığı 4 ila 15 seans olarak değişmektedir. Ancak kuru iğneleme, akupunktur gibi diğer tamamlayıcı tedavi yöntemleri ile birlikte uygulanması sonucunda seans sayısı azalmaktadır. Vücudun oto regülasyon sistemini düzenleyen bir tedavi olduğundan dolayı hiçbir yan etkisi görülmemektedir. Ancak nöral terapi kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için dikkatli olunması gereken bir tedavi yöntemidir. Ayrıca bu tedavi yönteminin kanser tedavisi gören hastalar için uygulanması tavsiye edilmemektedir.

Ağrı terapisi tedavisinde ilacın dokulara enjekte edilmesi sağlanmaktadır. Bu sayede organizmada her yerde bir dağılıma sahip olan ve organizmanın oto regülasyonu içinde hızlı bilgi aktarılması sağlanmaktadır. Böylece sempatik sinir sistemine ulaşılmaktadır. Nöral dediğimiz terapi tedavisinin etkisi enjekte edildiği gibi ortaya çıkar. Bu etki hemen görülebileceği gibi en geç 72 saat içerisinde de görülmektedir.

Nöral Terapi İğneleri Acıtır mı?

Bu tedavi yönteminde iğneler kullanılmaktadır. Terapi tedavisi yaptırmak isteyen kişilerin en fazla merak ettikleri konu iğnelerdir. Bu tedavide kullanılan iğnelerin acı verip vermediği merak konusudur. Bu tedaviyi yaptıran hastalar iğneleri hiç hissetmedikleri konusunda bilgiler vermektedir. Ancak bazı hastalarda çok acıttığını söylüyor. Elbette yapılan iğne hiç hissedilmiyor denilemez. Ancak şunu belirtmek gereklidir ki kesinlikle dayanamayacağınız bir acı değildir. Bununla birlikte nöral terapi uygulamasının en güzel yanı yalnızca birkaç dakika sürmesidir. Herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak bu tedavinin bebeklere ve çocuklara uygulanmaması gerekir.