Panik atak nedir

Ani bir şekilde gelen kaygı ve korkunun düzenli bir şekilde etkisi altında kalmaya panik atak denir. Endişe ve korku durumları yaratan bir anksiyete bozukluğu olarak değerlendirilir. Endişe ve korku her bireyin yaşadığı olan duygulardandır. Panik atak yaşayan birey, bu duyguları hem çok yoğun hem bir sebep olmadan yaşar.

Beklenmedik zamanlarda yaşanan panik ataklar, bir kaygı durumu oluşmasını sağlar. Bireyin atak anında geçirdiği durumlarla beraber bu kaygı durumu, ölme veya zarar görme korkusunu bireye yaşatır. Yaşananların bütünü panik atak olarak ifade edilir ve kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler.

Panik Atak Nedenleri Nelerdir?

Ruhsal temelli yaşanan bir kaygı ve korku durumunun yoğun olarak hissedilmesidir. Bu doğrultuda ruhsal temelli birçok hastalık gibi nedenleri nelerdir tam olarak bilinmemektedir.  Panik atağın ortaya çıkmasında stresli ve travmatik bir dönemin etkisinin yüksek olabileceği belirtilir. Bir başka neden olarak ise beyindeki nörotransmitter dengesizliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Tam olarak nedenleri ve kaynağı bilinmeyen bir ruhsal hastalık olan panik atak, bireyin sosyal hayatını oldukça etkiler. Bu nedenle belirtileri görüldüğü takdirde bir doktora başvurulmalıdır. Daha ciddi boyutlara ulaşmadan kontrol altına alınabilir. Aksi takdirde beklenmedik anlarda gelen ataklar ciddi korku anlarına sebep olabilir.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

panik atak geçiren birisi nasıl davranır

Belirtileri oldukça fazla olabilir. Atak esnasında fiziksel ve zihinsel birçok unsurun, bireyde meydana geldiği görülür. Bu belirtiler çok açık bir şekilde görülmeyebilir.  Belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Birden gelen tuvalet ihtiyacı hissi atak habercisi olabilir.
  • Vücudunun ateşinin yükseldiğinin ansızın duyumsanması belirtilerden biridir.
  • Baş dönmesi diğer bir semptom olarak belirtilir.
  • Baygınlık hissi görülen belirtilerdendir.
  • Boğulma kaygısı oldukça fazla görülen durumlardandır.
  • Dehşete kapılma ya da ölüm korkusu panik anında en çok hissedilen duygulardandır.
  • Göğüs ağrısı fiziksel belirtilerin ilklerindendir.
  • Hızlı kalp atışı ve kulaklarda çınlama yoğun görülen fiziksel belirtilerdir.
  • Mide bulantısı, terleme, üşüme, parmaklarda karıncalanma önemli fiziksel etkilerdir.
  • Bu belirtilerden bazıları düzenli olarak görüldüğü takdirde doktora başvurulmalıdır.

Panik Atak Geçiren Kişi Ne Yapmalıdır?

Panik atak nasıl tedavi edilir

Atak anında, belirttiğimiz semptomların en az dört tanesi görülebilir. 5 ile 20 dakika aralığında görülen ataklar olduğu gibi bir saate varan ataklar yaşamak mümkün olduğu gözlemlenir. Durumlara göre atak sayıları değişmektedir. Ayda bir veya birkaç defa görülmesi mümkündür. Atak korkutucu duyguları kişiye yaşatabilir ancak tehlikeli değildir. Belirtilen semptomların birçoğu, başka kökenli durumlardan ortaya çıkmış olabilir.

Peki panik atak geçiren kişi ne yapmalıdır? Atak anında atak ile savaşılmaması belirtilir. Kişinin olduğu noktada kalması önerilir. Olumlu düşünülmeli ve derin nefes alarak atak dindirilebilir. Atağın beş dakika sonra geçeceğin kişi kendisine hatırlatmalıdır. Yaşamsal bir tehdit olmadığının bilincine varılmalıdır.

Panik Atak Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Belirtilerinin, doktor tarafından fiziki bir muayene ile kaynağı tespit edilir. Fiziki muayenenin ardından oluşan tanıya göre tıbbi yöntemler kullanılır. Panik atak tedavi yöntemleri bilişsel terapi gibi psikolojik yöntemleri içinde barındırır. Bu terapilerin ilk amacı atakların sayısını azaltmaktır.

Terapiyi uygulayacak terapist, atak anlarını dinler ve incelemeye alır. Bu incelemelerin ardından o anları kontrol altında tutmak için gerekli nefes egzersizleri önerilir. Nefes teknikleri yeterli kalmadığı takdirde reçete yazılarak belirli ilaçlar doktor denetiminde kullanılabilir. Antidepresan ilaçlar bu ilaçlardandır. Etkisi ortalama sekiz haftada görülebilir, doktor tavsiyesiyle ilaçlar kullanılmalıdır.