Hava sıcaklıklarının aşırı yükselmesi en çok sıcak havalarda gebelik yaşayan kadınları zorlamakta. Bunun nedeni hormonlardan dolayı kan akışında hızlanma olmasıdır. Bu da vücut iç ısında artış oluşmasına sebep olur. Ayrıca nemli ortamlar nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Özellikle hamile kadınlarda bebek büyüdükçe oksijene olan ihtiyaçta artar. Nemden dolayı annenin nefes alıp vermesi zorlaşır.

Artan bu sıcaklık annelerde baş ağrısı oluşturuyor. Halsizlik, mide bulantıları ve uykusuzluk gibi problemler hormonları bile kadınlar için zorlayıcıyken sıcak ile birleşince daha da zorlu oluyor. Eğer yaz aylarını sorunsuz bir şekilde geçirmek istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Gelin dikkat edilmesi gereken noktalar nelermiş beraber bakalım.

1.      Sıcak Havalarda Uzun Yolculuklardan Kaçının

Sıcak havalarda yolculuklardan uzak durun

Sıcak havalarda gebelik sizi zorlayabilir. Bu havalarda bir yere gitmek istiyorsanız uzun süreli yolculuklardan kaçının. Fakat uzak bir yere gitmeniz gerekiyorsa özel araç ya da otobüs yerine uçak kullanın. Bunun nedeni yolculuğun daha kısa sürmesi ve daha konforlu olması.

Karayolunu tercih ettiyseniz ve kendi aracınızsa yolculuk esnasında sık sık molalar verin. Aracın çok sıcak olmamasına özen gösterin. Araç sıcaklığınız ne çok soğuk ne çok sıcak olmalı. Yol boyunca oturmak yerine arada arka koltuğa geçerek uzanın. Eğer otobüste yolculuk yapıyorsanız sık sık koridorda yürüyüşler yapın. Uzun süreli oturmanız dolaşım sorunlarına neden olur. Bunu önlemek için yolculuklarda ayağınıza varis çorabı giyin. Ayrıca yolculuk için serin bir zaman dilimi tercih edin.

2.      Gün İçerisinde Bol Bol Sıvı Tüketmeye Çalışın

Sıcak havalarda gebelik yaşayan kadınların en büyük tehlikesi vücutta susuzluk oluşması. Yaz aylarında vücut daha çok su kaybeder. Vücutta oluşan bu su kaybı erken doğuma bile neden olabilir. Susuz kalmanız mide bulantılarınızı arttırır. Bunları önlemek için günde 2 litreye yakın sıvı tüketmeye özen gösterin.

Su içmek için susamayı beklemeyin. Hatta gün içerinde su içmeyi unutuyorsanız hatırlatıcı oluşturun. Bu sayede sıvı tüketiminizi arttırırsınız. Hamilelik döneminde anneler sık tuvalete gitme ihtiyacı duymamak için su içmeyi istemez. Fakat su vücudunuz için çok gerekli. Suyunuzun içerisine nane, limon, tarçın ya da istediğiniz meyveleri katarak tatlandırabilirsiniz. Böylelikle suyun tadı size tadı daha keyifli gelecektir.

3.      Pamuk İçerikli Kıyafetler Tercih Edin

Yaz aylarında sıcaktan bunalmamak için nefes alan keten, pamuk ve ipekten oluşan kumaşları tercih edin. Naylon, sentetik ve vücuda yapışan kumaşlardan kesinlikle uzak durun. Özellikle siyah, lacivert, kahverengi gibi çok koyu renklerden kaçının. Bunun nedeni koyu renkler güneşi direk üzerine çeker ve sizin daha çok terlemenize neden olur. Bu renkler yerine açık renkli kıyafetler seçin.

İnsanlar yaz aylarında cıvıl cıvıl olmayı sever. Kıyafet konusunda son olarak bahsetmemiz gereken konu; mayo ve bikini. Eğer tatildeyseniz denizden çıktıktan sonra ıslak mayonuzu mutlaka değiştirin.  Nemli ve sıcak ortamlar mantar oluşumuna neden olur. Kıyafet dışında ayakkabı seçimlerinize de çok dikkat etmelisiniz. Bunun sebebi hamilelerin eklem ve kaslarında daha çok gevşeme olur. Bu gevşemeler de ayaklarınızı sakatlamanıza neden olabilir. Bunların önüne geçmek için daha yumuşak tabanlı olan babet, spor ayakkabı giyin. Mümkün oldukça topuklu ayakkabı giymemeye özen gösterin.

4.      Aşırı Sıcak Ortamlardan Kaçının

Aşırı sıcak ortamlardan kaçının

Vücut ısınınızda oluşan yükselme hem size hem bebeğinize zarar verir. Sıcaklığın yükselmesi hamilelerde yorgunluğa, bayılmaya ve sıcak çarpmasına sebep olur. Bu durumda annenin kötüleşmesi bebeği de huzursuz ediyor. Sıcak havalarda gebelik yaşayan annelerin dışarı çıkması gerekiyorsa 11.00 ile 15.00 aralık dilimi dışında kalan saatleri kullanması önerilir. İlla bu zaman dilimlerinde çıkacaksanız klimalı ortamları kullanın. Burada da dikkat etmeniz gereken husus ortamın çok soğuk olmaması. Birden çok soğuk ortama girmeniz durumunda vücudunuzda ani bir şok yaşanabilir. Bunun dışında klima çarpabilir.  Hamam, sauna gibi aşırı sıcak olan ortamlardan uzak durun.

5.      Güneşin Yoğun Olduğu Saatlerde Dışarı Çıkmayın

Hamilelik nedeniyle annenin cildi hassaslaşır. Bu sebeple ciltte kuruluk ve lekelere daha sık rastlanır. Güneş ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanın. Temiz içerikli güneş kremi kullanmak istiyorsanız doktorunuza ya da eczaneye danışarak tavsiye alabilirisiniz.

Güneş kremi sizi güneşin zararlarından ve oluşturacağı lekelerden korur. Güneş ışınları yüzünden kuruyan cildinizi bol bol nemlendirin.  Özellikle güneş ışınlarının dik olduğu zaman dilimlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterin.

6.      Tuz Kullanımını Azaltın

Tuz kullanımını azaltın

Ödem özellikle yaz aylarında daha çok görünür. Vücudunuzda daha fazla ödem oluşmaması için tuz tüketiminizi en aza indirin. Lakin tamamen kesmeyin. Çünkü hem sizin hem bebeğinizin tuza da ihtiyacı var. Bu nedenle dengeli bir şekilde tüketin.

7.      Sık Sık Duş Alın

Yaz aylarında sıcaklığın oluşturduğu bunaltıyı önlemek için ılık bir suyla duş alın. Emin olun ki duş sonrası hem siz hem bebeğiniz rahatlayacaktır. Duş alamıyorsanız bile ayağınızı soğuk suda bekletin. Bunun dışında dışarı çıktığınız zaman yanınıza su ile dolu bir sprey alabilirsiniz. Bunaldığınız zaman bu spreyi yüzünüze, vücudunuza püskürterek ferahlarsınız.

8.      Dengeli ve Hafif Beslenin

Sıcak havalarda gebelik süreci yaşıyorsanız beslenmenize de dikkat etmelisiniz. Az az ama sık sık beslenme düzeni kurun. Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekleri bir süre beslenme listenizden çıkarın. Bunların yerine daha hafif gıdalar tüketin. Sindirimi zor olan ağır yiyecekler gaz, şişkinlik ve kabızlık yapabilir. Özellikle mevsim meyveleri, süt, yeşillik, yumurta ve kuruyemişleri her gün tüketin. Dışarıda yemek yemeniz gerektiğinde de yine yeşillik ağırlıklı yiyecekler tercih edin.

9.      Uyku Kalitenize Dikkat Edin

Uyku kalitesi insan için çok önemli. İnsan uykusunu alamadığı zaman kendini daha stresli hissediyor. Oluşan bu stres tüm gününüzü etkiler. Ayrıca uykusuz kaldığınız için kendinizi çok yorgun hissedersiniz. Bunun dışında uykusuzluk iştahınızı azaltabilir ya da arttırabilir. Eğer uyumakta zorluk çekiyorsanız bitkisel yağlardan faydalanabilirsiniz. Yağların etrafa yaydığı aromatik kokular sizi rahatlatır ve kolay uyumanızı sağlar.

10. Düzenli Egzersizler Yapın

Düzenli egzersizler yapın

Vücudunuzu rahatlatmanın en iyi yöntemlerinden biri hiç kuşkusuz egzersiz yapmak. Egzersiz olarak hafif hareketler yapın ağır sporlar yaparak kendinizi riske atmayın. Yürüyüş, yoga, yüzme gibi fazla efor sarf ettirmeyen sporlar yapın.

Düzenli yapmanız halinde vücut kaslarınız güçlenecektir.  Egzersizlerinizi yaparken kendinizi fazla yormayın ve bol bol dinlenin. Uzmanlar tüm vücudu çalıştırdığı için en çok yüzmeyi öneriyor. Suyun kaldırma kuvvetinden dolayı fazla efor da gerektirmiyor. Yüzeceğiniz denizin ya da havuzun temiz olduğundan emin olun. Çok dalgalı deniz yerine daha durgun denizleri seçin. Üstelik sıcak havalarda gebelik yaşayan anneler için deniz çok ferahlatıcı olur. Eğer yüzme imkânınız yoksa her gün düzenli olarak tempolu yürüyüşler yapın. Güneşten etkilenmemek adına sıcaklığın daha az olduğu akşam saatlerini seçin.

Sıcak havalarda gebelik yaşayan kişilerin normal bir doğum sürecinin olması için hem annenin hem bebeğin sağlıklı olması çok önemli. Elbette ki bu asla dışarı çıkmayın demek değil. Hayatınızı çok kısıtlamanıza gerek yok. İstediğiniz gibi gezip eğlenin. Sadece dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var bunları size açıkladık.  Artık yaz aylarınızı keyifle geçirebilirsiniz.