Alerji Nedir

Vücuda giren maddelere bağışıklık sisteminin verdiği duyarlı tepki alerji olarak tanımlanır. Alerjiye sebep olan bu maddeler ise alerjen olarak tanımlanmaktadır. Peki alerji nedir? Alerji yapan pek çok madde bulunmaktadır. Bunların en başında ise yiyecekler, polen, toz gibi maddeler gelmektedir. Bir kişinin bir maddeye alerji olması o maddenin zararlı olduğu anlamına gelmez. Sadece o madde insanın bağışıklık sistemi tarafından yabancı olarak algılanır ve duyarlı tepki de bu sebeple verilir. Alerji yapan maddenin etkisi kısa sürede geçebileceği gibi çok uzun yıllar devam edebilir.

Alerji Nedir

Alerji Nedir? Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji kendini pek çok farklı yolla belli edebilir. Bu belirti hastadan hastaya değişebildiği gibi alerji türüne bağlı olarak da farklılık gösterebilir. Genel olarak söylemek gerekirse alerji solunum sıkıntısı, burun kaşıntısı ve ciltte döküntü ya da kızarıklık şeklinde kendini göstermektedir. Ayrıca bazı alerji türlerinin gözde sulanma ve kızarıklık, hapşırma ve saman nezlesi gibi belirtileri de görülebilmektedir. Diğer alerji türlerine göre daha özel bir alerji olan arı v böcek sokmasına karşı olan alerjide ise sokulmuş olan bölgede kızarıklık ve şişlik meydana gelmektedir.

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Alerji her bireyin bağışıklık sistemine bağlı olarak gelişen bir tepki olduğu için alerji çeşitlerinin de oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. Bir kişiye alerji yapacak olan madde oldukça farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak söylemek gerekirse toplumda en yaygın görülen alerji çeşitleri ilaç, besin, böcek, arı, evcil hayvan ve polen alerjisi olarak sayılabilir. Bu noktada besin alerjisi üzerinde durmak önemli. Çünkü besin alerjisi, domates ve çikolata gibi günlük olarak tüketilen ve daha hafif seyreden maddelere karşı gelişebildiği gibi süt ve süt ürünleri gibi belirli bir besin grubuna karşı da gelişebilir.

Alerji Nedir alerji çeşitleri

Alerjiye Ne İyi Gelir?

Alerjiye ne iyi gelir sorusu sıklıkla sorulan bir soru olsa bu soruya verilebilecek net bir yanıt bulunmamaktadır. Ancak alerji hastalarının deneyebileceği birkaç durum olabilir. Bunların başında klima temizliği yapmak, evi havalandırmak, maske takmak ve sık sık burun temizliği yapmak özellikle solunum yollarını rahatlatmak için oldukça önemlidir. Ayrıca daha sağlıklı beslenmenin ve bol bol sıvı tüketmenin de alerjiye iyi geldiği bilinmektedir. Ancak bunlardan çok daha önemlisi, neye karşı alerjinizin olduğunu öğrenmek ve o maddeden uzak durmak en etkili yöntem olacaktır.

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerjinin tespit edilmesi için kan testi ya da cilt testleri yapılmaktadır. Prick testi olarak adlandırılan cilt testi en sık başvurulan testtir. Bu test uygulanırken hastanın derisine bir çizik atılır. 20 ya da 30 tane farklı alerjen için hazırlanan solüsyon bu çiziğin üzerine damlatılır. 30 dakika kadar beklendikten sonra solüsyon damlatılan noktalarda oluşan kızarıklık o alerjene karşı alerjiyi işaret eder.

Bir diğer cilt testi ise Patch testidir. Bu test daha çok egzama hastalığına sebep olan alerjinin tespiti için tercih edilmektedir. Bu test uygulanırken bir bant üzerine kimyasal madde döküldükten sonra bu bant testi yaptıran hastanın sırtına yapıştırılır. İki gün beklendikten sonra kızarıklığın oluştuğu noktalarda alerjen madde tespiti yapılır. Kan testinde ise IgE antikoruna bakılır. Alerjinin tespiti için en etkili yöntem olan bu testte IgE antikorunun miktarına bakılır.

Alerji Tamamen Geçer mi?

Alerji, kişinin bağışıklık sistemi tarafından belirli bir maddeye (alerjen) karşı aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Alerji semptomları çeşitli şekillerde kendini gösterebilir ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjik semptomlar, genellikle alerjenle temasın sonlandırılması veya semptomları hafifletmek için kullanılan ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Ancak, alerjiler tamamen tedavi edilemez. Alerjik reaksiyonların önlenmesi için öncelikle alerjenlerden kaçınmak en etkili yöntemdir. Ancak bazı alerjenler, örneğin polenler veya küf sporları gibi havada bulunan alerjenler, kaçınılamayacak kadar yaygın olabilir. Bu nedenle, semptomların hafifletilmesi için ilaçlar kullanılabilir.

İmmünoterapi (alerji aşıları) gibi uzun vadeli tedaviler, bazı kişilerde semptomları azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir. Ancak bu tedaviler, uzun süreli ve düzenli uygulama gerektirdiğinden, bazı kişiler için uygun olmayabilir. Sonuç olarak, alerji tamamen tedavi edilemez ancak semptomları kontrol altına alınabilir. Alerjik semptomlarla başa çıkmak için, alerjenlerden kaçınma, ilaç tedavisi ve diğer tedavi seçeneklerinin kombinasyonu önerilebilir. En uygun tedavi yöntemleri için bir alerji uzmanıyla görüşmek en iyisidir.