Vücuttaki dokuların ve organların sahip olduğu pek çok türde protein bulunmaktadır. Farklı tipteki her protein, farklı işlevleriyle beraber uyum içerisinde vücudun sağlıklı kalmasını sağlar.  Kolajen vücuda katkı sağlayan ve farklı tipte bulunan proteinlerden birisidir. Bu protein genel olarak cilt sağlığına olan etkisi ile bilinmektedir. Ayrıca araştırdığınızda tüm vücut için yapısal ve işlevsel olarak ihtiyaç duyulan bir protein çeşidi olduğunu anlarsınız. Temel işlevi bağ dokusunu yapılandırmak ve vücut bütünlüğünü güçlendirmektedir.

İnsan vücudunda bu bileşenin olmaması halinde vücut parçaları bir arada kalamaz. Vücutta bulunan bağ dokusunun yaklaşık olarak %80’ini oluşturmaktadır. Cilde esneklik ve güç kazandırarak cilt yapısının oluşumunda önemli rol oynamaktadır. En genel tanımı bu şekildedir. Gelin hep beraber detaylı bir şekilde ‘Kolajen nedir?’ sorusunun cevabını verelim.

Kolajen (Collagen) Nedir?

Vücudun deri, kemik, tendon başta olacak şekilde pek çok organında bulunan yapısal bir protein türü olarak tanımlanmaktadır. İnsan vücudunun en fazla sahip olduğu proteindir. Ayrıca vücutta bulunan tüm proteinlerin üçte birini oluşturmaktadır. Bağ dokusu için gerekli olan en önemli bileşendir. Adeta dokular üzerinde yapıştırıcı görevi görerek bir arada tutmaktadır. Vücutta oldukça fazla bulunan ve dokuların farklılığına göre birçok görevi olan bu maddenin vücut yapısını koruyan bir işlevi bulunmaktadır.

Kolajen Tipleri

Kolajen tipleri

Farklı tipte olan pek çok kolajen molekülü vücut içerisinde varlığını sürdürmektedir. Tüm tiplerinin temel işlevi bağ dokusunu güçlendirmek olsa da her birinin özelleşmiş birçok işlevi vardır. Bu proteinin 4 farklı tipi ise şu şekildedir:

  • Tip 1: Vücut içerisinde olan collegen’in %90’ını kapsamaktadır. İyice demetlenmiş iplikçik bir yapıdan oluşmaktadır. Kemik, deri, kıkırdak ve tendon gibi yapıların kurulmasını sağlamaktadır.
  • Tip 2: Bu tipteki collagen molekülleri ise Tip 1’e kıyasla daha gevşek bir şekilde paketlenmiştir. Eklemlerin sahip olduğu elastik kıkırdaklarda bulunmaktadır.
  • Tip 3: Organ, damar ve kas yapılarının temelini oluşturmaktadır.
  • Tip 4: Cildin her katmanında yer almaktadır.

Yaş aldıkça vücutta bulunan kolajen üretimi azalmakta ve daha az kaliteye sahip collagenler üretilmektedir. Bu nedenden dolayı ciltteki esneklik kaybolur ve kırışıklıklar ortaya çıkar. Ayrıca kıkırdak dokusunda da zayıflama yaşanır. Eklemler ile alakalı sorunlar meydana gelebilir.

İnsan vücudunda collagen’in azalmasıyla beraber yaşlanma kaçınılmaz bir hale dönüşmektedir. Yaş aldıkça fiziksel hareket yeteneğinin azalması veya yavaşlaması vücuttaki collagen’in yetersizliğinden dolayıdır. Cildin kendisini yenileyip onarması ve genç kalması için en gerekli doğal kaynak olarak görülmektedir. Kişinin vücudu otuzlu yaşlardan sonra her sene belirli oranda azalan collagen molekülü nedeniyle yaşlanmaya başlamaktadır. Ancak içerisinde collagen’in bulunduğu krem, serum ve toz kolajenler ile yaşlanmaya karşı savaşmak ve zamana meydan okumak mümkündür. Bu şekilde alınan yaşlara rağmen collagen eksikliği giderilebilmektedir.

Günümüzde pek çok kozmetik markası işlevlerinden dolayı collagen’e odaklanmıştır. Birçok cilt bakımında kullanılacak ve uygulanacak bir ürün haline dönüştürmek için collagen’in üretimine yoğunlaşılmıştır. Çünkü uzun seneler boyunca genç ve sıkı bir cilde sahip olmak kolajen proteininin fazla oluşu nedeniyledir. Bu sırrın ortaya çıktığı günden beri kozmetik ve medikal estetik sektöründe collagen’in kullanılması popüler bir durum haline gelmiştir.

Kolajen Ne İşe Yarar? Neden Kullanılır?

Fibroblastlar ile diğer hücrelerin bir araya gelmesi sonucu meydana gelen ve bir protein çeşidi olan collagen’in insan sağlığına katkısı çoktur. Collagen’in yapı taşlarından biri olan fibroblast, bağ dokusunun temel hücresidir. Bu hücrenin en önemli işlevi, vücut adına oldukça değerli olan cilde parlaklık ve esneklik veren collagen’in üretimini sağlamaktadır. Peki, kolajen ne işe yarar?

Collagen’in kemik ve kasları bir arada tutması, organları koruması ve cilt esnekliğini artırması gibi özellikleri vardır. Vücudun collagen üretimini ise yaşam biçimi, iklim ve beslenme alışkanlıkları etkilemektedir. Ortalama bir kişinin vücudunda 25 yaşından sonra her sene collagen’de yaklaşık olarak %2 düşüş yaşanmaktadır. 40 yaşına gelindiğinde ise geçmiş yıllara kıyasla vücuttaki collagen’in yüzde 20’si kaybedilmektedir. Tabii ki bu kayıplar, insanın doğası gereği yaşadığı birtakım anların parçası şeklindedir.

Yaş ilerledikçe cilt esnekliğinin azalması, cildin kuruması, sarkması, kırışması gibi olaylar yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra güneş lekeleri oluşmakta ve saç kalitesinde bozulma meydana gelmektedir. Kolajen sayesinde yaşlanma belirtileri hafiflemektedir. Bu protein türü, bireyin daha canlı, genç ve parlak bir cilde ulaşmasına yardımcı olur.

Kolajen Faydaları Nelerdir?

Kolajenin faydaları

Collagen’in insan sağlığı için pek çok faydası bulunmaktadır. İyileştirici özelliği sayesinde genellikle cilt bakımında kullanılmaktadır. Ancak kalp sağlığı, eklem ve kas gibi yapıları koruma konusunda da önemli yararları vardır. Genç ve diri kalmak için bedenin ihtiyaç duyduğu proteinler arasında bulunan kolajenin insan metabolizmasındaki yeri oldukça önemlidir. Peki, tam anlamıyla kolajen faydaları nelerdir?

  • Dokuları güçlendirme özelliği vardır. Vücuttaki bağ dokusunun güçlü olması kişinin yaşamı için gerekli olan bir durumdur. Collagen’in yeterli miktarda olması sonucunda bağ dokusu güçlenmektedir.
  • Collagen’in etkisi sayesinde cilt katmanlarında onarımlar yaşanmaktadır. Vücut üzerindeki tüm dokularda yaşlanmaya karşı bedenin kendisini yenilemesi sağlanmaktadır.
  • Genç bir cildin ışıltı kaynağı olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda en fazla collagen’in bulunduğu dönemler ise yirmili yaşlardır. Bu yıllarda bağ doku esnek olduğundan dolayı cilt canlı ve ışıltılı görünmektedir.
  • Cilt dokularının daha az zarar görmesine yaramaktadır. Cilt sarkması, güneş lekesi gibi sorunların önüne geçmek için önemli bir protein türüdür.
  • Eklem sağlığını korumakla beraber eklem ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır.
  • Kemik erimesinin yaşanmaması için tedavilerde gıda desteği şeklinde alınmaktadır.
  • Hücre sağlığını koruyarak hücre zarını güçlendirmektedir.
  • Kolajen, saç ve tırnakların onarılmasında büyük rol oynamaktadır.
  • Beyin hücrelerinin genç kalmasına yardımcı olur.
  • İnsan ömrünü uzatmakta etkili bir proteindir.
  • Uyku düzeninde iyileşmeler yapmaktadır.

Kolajenin faydaları söz konusu olduğunda bunlardan söz edebiliriz.

Kolajen Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İnsan için bu kadar gerekli olan collagen’i alırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Doğru collagen’i seçmek, sağlık için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Birçok insan tarafından cildi desteklemek ve daha genç görünmek için kullanılmaktadır. Peki, collagen’in neye göre seçilmesi gerekir? İşte bu sorunun cevabını sizlere aktarıyoruz.

Öncelikle kolajen alırken Tip 1 ile Tip 3’ü içerisinde barındıran bir ürün seçmelisiniz. Bunun yanı sıra hyalüronik asit başta olacak şekilde pek çok vitaminle zenginleştirilmiş collagen’in takviyeleri tercih edilmelidir. Kolajenin peptit versiyonu daha iyi emilmektedir. Bu yüzden takviye kullanacaksanız peptit formunu seçtiğinizden emin olun. Bu takviyeler insanlar tarafından çokça kullanılan ve güvenilir olan takviyelerdir. Kullanan kişiler bu zamana kadar ciddi bir yan etki bildirmemiştir. Fakat takviyeler; bazı insanlarda mide yanması ve ishal gibi sorunlara neden olabilmektedir. Ayrıca ağızda kötü tat da bırakabilmektedir. Aynı zamanda deniz ürününe alerjisi olan kişiler marin kaynaklı takviyeler kullanması durumunda alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Bunun için sığır ya da vegan kaynaklı ürünleri seçmesi daha doğru olacaktır. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken bir diğer husus takviyeyi almadan önce içeriğinin incelenmesidir. Takviyeyi kullanacak kişi içerikteki herhangi bir maddeye alerjisi olup olmadığına bakmalıdır. Eğer bir alerjisi yoksa collagen’i kullanmaya başlamalıdır.