uyuz hastalığı

Uyuz hastalığı ile mücadele eden ya da bu hastalığın belirtilerini gösteren kişiler uyuz hastalığı bitkisel tedavisi araştırmaları içine girmektedir. Fakat uyuz hastalığı tedavisi hakkında araştırma yapılmadan önce ‘Uyuz hastalığı nedir? ya da ’Belirtileri nelerdir?’ gibi soruların cevaplarını öğrenmenizi öneririz.

Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei isimli bir akarın neden olduğu hastalık türüdür. Bu akar insan vücudunda da yaşam faaliyeti gösterir. Gözle görülmesi tamamen imkânsız olan bu akar türü, insan cildinin üst dokusuna yerleşir. Akarın yumurtalarını bu alanlara bırakması nedeni ile uyuz oluşur. Bu hastalık, kişilerde sivilce tarzında döküntü oluşturur. Ayrıca oldukça şiddetli kaşıntı görülmesine neden olmaktadır.

Herhangi bir enfeksiyon olmadan uyuz hastalığı oluşur. Akarların insan vücuduna yerleşmesi ile ortaya çıkan bu hastalık için uyuz hastalığı bitkisel tedavisi yöntemi vardır. Ayrıca uyuzun ilaç tedavisi bulunur. Eğer bu saydığımız tedavi yöntemlerine başvurmazsanız, uyuz insanlara temas yolu ile oldukça kolay bir şekilde bulaşır.

Dünya genelinde ve ülkemizde sıklıkla rastlanan bir durum olan uyuz hastalığı özellikle gece saatlerinde daha şiddetli şekilde belirtiler verir. Bu sebeple kişilerin yaşam kalitesinin olumsuz şekilde etkilenmesine neden olmaktadır. Uyuz hastalığının tedavisinde çeşitli yöntemlerden faydalanılmakta ve bitkisel tedavi yöntemleri bu tercihler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Uyuz hastalığında kullanılan bitkisel yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkündür.

uyuz hastalığı

Çay Ağacı Yağı ile Tedavi

Uyuz hastalığı kişilerde şiddetli bir kaşıntı ve döküntü ile ortaya çıkan, gözle görülemeyen akarların neden olduğu bir hastalıktır. Temizlik ile kesinlikle bir alakası olmayan, deri üzerine yerleşen akarların yumurtlaması ve çoğalması sonucu uyuz hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalığın tedavisinde ilaçların yanı sıra bitkilerden de destek alınmaktadır.

Çay ağacı yağı, uyuz hastalığı bitkisel tedavisi sırasında kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, birçok kişinin olumlu sonuç almasını ve hastalığın etkilerinden kurtulmasını sağlamaktadır. Çay ağacı yağının, antifungal, antiparazitik ve antibakteriyel  özellikleri vardır. Böylece deri altına yerleşen ve o bölgede çoğalma gösteren parazitlerin yaşam alanları yok olur.

Uyuz hastalığının tedavi edilmesinde kullanılmak üzere aynı ölçülerde zeytinyağı ve çay ağacı yağı karıştırılarak, etki altında bulunan bölgeye sürülmelidir. Bu uygulama düzenli olarak bir iki hafta kadar kullanılmalıdır. Bölgenin akarlardan tamamen arınması sağlanmalıdır. Uyuz hastalığı tedavisi amacı ile tercih edilen çay ağacı yağı, hamile kişiler ve emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır.

uyuz hastalığı

Beyaz Sirke ile Tedavi

Kişilerin uyuz hastalığı bitkisel tedavisi için kullandığı ürünlerden birisi beyaz sirkedir. Uyuz hastalığında olumlu birçok sonuç elde edilmesini sağlamaktadır. Beyaz sirke antiseptik özelliklere sahiptir. Ayrıca kişilerin cilt yapısındaki PH değerinin değişkenlik göstermesini sağlar.

Cilt üzerine yerleşen akarların ölmesine sebep olan beyaz sirkedir. Uyuz tedavisi sırasında sıklıkla tercih edilmektedir. Uyuz olan bölgeye aynı oransa sirke ve su karıştırılarak bir pamuk yardımı ile sürülmelidir. Bu uygulama deri üzerinde en az beş dakika kadar bekletilmelidir. Daha sonra durulanmalıdır. Beyaz sirke ve su uygulamasından olumlu sonuçlar elde edebilmek için işlem, günde üç defa olacak şekilde en az on gün tekrar edilmelidir.

uyuz hastalığı

Zerdeçal ile Tedavi

Zerdeçal, antienflamatuar  ve antiseptik özelliklerde olması sebebi ile sayısız cilt hastalığının tedavisinde kullanılır. Mucize olarak nitelendirilen işlevsel bir baharattır. Deri üzerine yerleşen parazitlerin neden olduğu uyuz, kişilerin çeşitli kaşıntı ve döküntü problemleri yaşamasına neden olur. Uyuz hastalığı bitkisel tedavisi sırasında da kullanılabilecek olan zerdeçal, kişilerin hastalığın etkilerinden en hızlı şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.

Uyuz hastalığının tedavisi sırasında iki yemek kaşığı zerdeçal, dört beş damla limon suyu ile karıştırın. Karışım, yoğun kıvamlı bir macun haline gelene kadar karıştırmaya devam edin. Uyuz hastalığı etkisi altında olan bölgelere hazırladığınız macunu uygulayın. Macunu en az bir saat bekletin. Hazırladığınız macunu uyuz hastalığının belirtileri ortadan kalkana kullanın.

Karanfil Yağı ile Tedavi

Karanfil yağı, uyuz hastalığı için kullanılan etkili bir yağdır. Böcek öldürücü olarak bilinen ve kullanılmakta olan bir yağdır. Yapılan deneyler sırasında uyuz akarlarının da ölmesini sağlamıştır. Ayrıca kekik ya da lavanta gibi yağlarında uyuz hastalığı bitkisel tedavisi sırasında kullanabilirsiniz.

uyuz hastalığı

Aloe Vera ile Tedavi

Uzmanlar yapılan çalışmalar sonucunda, aloe vera bitkisinin uyuz tedavisi sırasında son derece etkili olduğunu kanıtlamıştır. Uyuz akarlarının ölmesini sağlayan aloe vera bitkisinden beklenilen etkinin alınabilmesi için, kullanılan aloe veranın saf ve katkısız olması gerekmektedir. Kişilerin alerjisi yoksa aloe verayı, jel, losyon ya da bitkisini cilt üzerini doğrudan uygulamaktadır.
Tuz

Uyuz hastalığı için kullanılan bir diğer etkili yöntemde tuzlu sudur. Su içine atılan ve karıştırılarak erimesi sağlanan tuzlu suyun vücuda sürülmesi gerekir. Ayrıca uyuz olan bölgenin tuzlu su içinde bekletilmesi, uyuz hastalığından kısa süre içinde kurtulmanızı sağlayacaktır.

Uyuz hastalığının tedavisi sırasında kişiler ilaç kullanımını da tercih etmelidir. Fakat ilaçların tek başına yeterli olmayacağı bilinmelidir. İlaçlara ek olarak uygulanan uyuz hastalığı bitkisel tedavisi kişilerin son derece hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Ayrıca hastaların vücutlarındaki parazitler ölür.

uyuz hastalığı

Sabun Çeşitleri

Uyuz hastalığının tedavisi sırasında kullanılması uygun görülen bir diğer yöntemde sabun çeşitleridir. Kükürtlü sabun, özellikle uyuz hastalığı için oldukça etkili bir sabun çeşididir. Tespih ağacı yaprakları, kabukları ve tohumları içinde bulunan aktif haldeki bileşenler, akarların hızlıca ölmesini sağlamaktadır. Bu nedenle tespih ağacından yapılan krem, sabun ve yağlar uyuz hastalığı bitkisel tedavisi sırasında uyuza neden olan akarların ortadan kaybolmasını sağlamaktadır.
Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Uyuz, mikroskop ile görülebilen bir akarın, deri altına yerleşmesi ve burada yumurtlaması ile birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. Cilt üzerinde yara, döküntü ya da kaşıntı gibi çeşitli belirtiler ile kendini gösteren uyuz hastalığı, temas yolu ile kişiden kişiye bulaşabilmektedir.

Ayrıca cinsel yolla da bulaşabilen bir hastalık olan akar, kalabalık ortamlarda ya da ev ortamındaki kişiler arasında hızlıca yayılma göstermektedir. Daha sıklıkla okul, cezaevi, huzur evi, kreş gibi kalabalık ortamlarda görülen  uyuz hastalığı bitkisel tedavisi bulunan ve ilaç yoluyla da tedavi edilebilen bir hastalık türüdür.

uyuz hastalığı

Cinsiyet, yaş, ırk gibi herhangi bir sınıf ayrımı gözetmeden herkese bulaşabilen uyuz hastalığı, bazı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Uyuz hastalığı belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Uyuz paraziti, genel olarak bilek kenarındaki deri büklümlerinde, parmak aralarında, dirseklerde, omuz ya da göğüs bıçaklarında yaşamını sürdürmektedir.
  • Uyuz hastalığı etkileri daha çok gece saatlerinde ortaya çıkmaktadır. Şiddetli kaşıntı eşliğinde kendini göstermektedir.
  • Uyuz akarları bel, kalça, dirsek, bilek, koltuk altı, parmak arası gibi bölgelerde sivilce benzeri kabarcıklar, döküntüler ve yaralar şeklinde görülmektedir.
  • Ayrıca uyuz akarları bazı durumlarda kızarıklık, döküntü, sivilce ya da yara aksine küçük oyuklar şeklinde de kendini göstermektedir.

Uyuz Hastalığından Korunmanızı Sağlayacak Öneriler

Uyuz; dokunma, temas ya da cinsel yolla bulaşan ve oldukça hızlı bir şekilde yayılım göstermekte olan bir hastalıktır. Uyuz hastalığı hızlı bir şekilde yayılım gösterse de, uyuz hastalığı bitkisel tedavisi ve ilaç tedavisi bulunmaktadır.

İlaç ya da bitkisel tedavilere ek olarak kişiler kendilerini uyuz hastalığından ve hastalığın yayılma göstermesinden korumak için bazı önlemler almalıdır. Uyuz hastalığından korunmak için yapılması gereken ilk şey hasta olan kişi ile teması kesmektir.

Daha sonra hastaların tüm kişisel eşyaları, kıyafetleri, havluları makineye atılmalıdır. Kaynar su ile yıkanarak, eşyaların akarlardan arınması sağlanmalıdır. Ayrıca uyuz hastalığı ile mücadele eden kişilerin kaldığı oda ve bulunduğu ev çok dikkatli bir şekilde temizlenmelidir.