yağ bezesi neden olur

Bir diğer adı lipom türü olan yağ bezesi kitlelerinin kesin olarak neden oluştuğuna dair uzmanlar da kesin bir görüş belirtmemektedir. Ancak fiziksel travma sonucu oluştuğuna dair bazı tahminler yer alıyor. Bir kısım uzman ise lipom denilen şeyin insan vücudunda zaten var olduğunu, yaralanmalar sonucu görünür hale geldiğini savunmaktadır. Bu nedenle darbeye bağlı olarak oluşan kistlerde de, lipom ile karıştırılma riski bulunmaktadır. Bu yazımızda yağ bezesi hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Yağ Bezesi Nedir?

yağ bezesi nedirLipom ile tümör arasında büyük benzerlik vardır. Ancak bir tanesi daha çok kanserli olurken, diğerinin büyük çoğunluğu zararsızdır. Halk arasında yağ birikmesi olarak bilinir fakat tıp dünyası buna ‘’lipom’’ adını verir. Lipomlar cildin altında ağır bir şekilde büyüyen yağlı doku gelişmeleri olarak da nitelendirilmektedir.

Ulusal Sağlık Servisine göre zarar riski minimumdur ve ameliyat edilmesine gerek duyulmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre ise her 1000 kişiden 1 tanesinde lipom görülme riski bulunmaktadır. Bu nedenle sizler de cildinizde ufak da olsa yumru olduğunu fark ederseniz, direkt olarak doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Zira nadiren de olsa bu yumrular, kanser türü olan liposarkoma ile karıştırılabiliyor. Kadın erkek fark etmeksizin her cinsiyette insanda yağ bezesi görülme riski aynıdır. Bu noktada genetik ve yaş faktörü devreye girer. İlerleyen yaşlardaki insanlarda görülmesi daha yüksektir. Ayrıca anne ve babasında görülenlerde de daha sık görülme ihtimali vardır.

Yağ Bezesi Neden Olur?

Yağ bezesi nasıl geçerYağ yumrusunun her insanda olma ihtimalinin benzer olduğu, uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Ancak yine de genetik unsurların yüksek paydası bulunur. Teyze, anne, baba veya amca gibi kişilerde eğer lipom mevcutsa, bireyde ve sonraki nesilde de görülme riski artmaktadır. ‘Yağ bezesi neden olur?’ sorusuna daha detaylı cevap vermeye devam edelim.

Bunların yanı sıra, lipom denilen şeyler hareketsiz vücudu sever. Vücut pasif olduğunda yağ tabakası görülme riski artmaktadır. Bu nedenle ‘Yağ birikimi neden olur?’ diye soracak olursanız, fazla hareket etmemekten cevabını da vermemiz mümkün olacaktır. Bir diğer noktada bireylerde bazı sağlık sorunlarının olması da yağ tabakası oluşumu görülme riskini artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle sağlıksız vücudu da seven bir yapıya sahip olduğunu lipomlar için söylememiz mümkündür.

Lipom, vücudun her noktasında görülmektedir. Ancak yine de yüz kısmında daha çok kendini belli eder. Bu nedenle de estetik kaygıdan dolayı insanlar, yağ bezesi kitlesinin zararı olmasa da yok etmek isterler. Elbette bu normal karşılanan bir durumdur. Bunun yanı sıra, yağ kaplı tabaka oluştuktan sonra eğer bazı organların görevini uygulamasını engellemektedir. Örneğin göz pınarında çıkan bir beze, görme konusunda sıkıntı yaratacaktır. Bu nedenle dermotolog uzmanı ile görüşülmesi tavsiye edilmektedir.

Lipom Risk Faktörleri

Lipom risk faktörleriLipomonun insan vücudunda nasıl meydana geldiğini araştırmalar bizlere göstermektedir.  Lipom riskini arttıran bazı risk faktörleri ise şu şekilde açıklanmaktadır:

  1. Yetersiz Egzersiz: Fiziksel şekilde aktif olmayan bireylerde, lipomların daha sık görüldüğüne dair araştırmalar yer alıyor. Bu nedenle fazla hareketli bir insan değilseniz, yağ oluşumu görülme ihtimaliniz daha yüksek olmaktadır!
  2. Genetik: Genellikle daha önceki aile bireyleri de lipom görülmüş bireylerin yağ bezi riski de artıyor. Bu nedenle genler de önemli bir faktör olarak göze çarpıyor.
  3. Yaş: Yaş fark etmeksizin herkeste yağ bezesi görülme riski bulunuyor. Ancak yine de 40-60 yaş arası için bu risk en üst düzeyde bulunuyor.
  4. Tıbbi Durumlar: Bazı bireylerde;
  • Gardner Hastalığı
  • Adiposis Dolorosa Hastalığı
  • Ailevi Birden Çok Lipmatozis
  • Madelung Hastalığı gibi hastalıklardan birisi mevcutsa, bir veya birden fazla lipom oluşma riski doğuyor.

Yağ Bezesi Acıyorsa Ne Yapmak Gerekir?

Yağ Bezesi Acıyorsa Ne Yapmak GerekirLipomolar büyük oranda acı vermeyen bir yumru şeklinde meydana gelir. Bu nedenle insanların yaşamlarında kozmetik görünüm dışında herhangi bir zararı olmamaktadır. Yağ bezesi acıyorsa kesinlikle sıkılması önerilmemektedir. Sivilce gibi herhangi bir açık noktası olmayan bezeler, sıkıldığı takdirde büyük sorunlar yaşayabilmektedir.

Yağ bezesinin acıması burada bir sorun olduğunun habercisidir. Zira normal şartlarda yağ bezleri ölü yağ tabakasından oluşur. Bu nedenle vücuda acı verecek bir nitelik taşımaz. Bu nedenle herhangi bir şekilde yağ kitlesini sıkmak, ateşle yakmak ve iple kesmek gibi ilkel yöntemlerle başvurulmaması gerekir.

Direkt olarak dermatoloji uzmanı bir doktor ile görüşme sağlanmalıdır. Bu görüşme sonucunda ilaçla tedavi veya ameliyat yöntemlerinden bir tanesi tercih edilmektedir. Muhtemelen acı verdiği için yağ bezinin ameliyat ile alınmasına karar verilecektir. Ameliyat sonrasında tamamen yok olması beklenemez. Yağ bezesi küçülmektedir, daha az alan kaplar ve acı vermeyi bırakır. Fakat asla tamamen yok olmaz. Bu nedenle hastaların sürekli kontrole gitmesi gerekmektedir.

Yağ Bezesi Ameliyatı Hangi Koşulda Yapılır?

Yağ Bezesi Ameliyatı Hangi Koşulda Yapılır‘Lipomo adı da verilen bu ameliyat hangi koşulda yapılır?’ sorusuna net bir cevap verilmektedir. Yağ tabaka ameliyatı, bir diğer adı ile lipoma ameliyatı olarak da bilinmektedir. Bireyin daha önceki aile bireylerinde cilt kanseri teşhisi koyulmuş olması, yağ bezlerine direkt olarak müdahale edilmesini gerektirir. Bazı insanlarda da yine yağ oluşumu birden fazla olduğu durumlarda da cerrahi operasyon gerekmektedir.

Doktor tarafından tümör olarak belirtilmese de bir yağ bezesi olduğuna dair de kesin açıklama yapılamayan yağ kitlesidir. Lokal anestezi ile yapılan operasyonlar sırasında, ufak bir kesik atılmakta ve lipom sıkılarak ameliyat edilmektedir. Ameliyat sonunda ise ufak bir leke kalacaktır. Bununla beraber yağ bezi sizi rahatsız ediyorsa, dermotolog gözetiminde ilaç tedavisi uygulayabilirsiniz. Bu tedavi yöntemi lipomu tamamen ortadan kaldırmaz. Fakat yine de küçülmesine yardımcı olacaktır.

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

‘Yağ bezi nasıl geçer?’ sorusuna da yine kesin bir cevap vermek mümkün değil. Özellikle insan suratını kaplayan yağ bezleri, dışarıdan bakıldığında estetik olarak göze hitap etmeyen şekillere sahip olmaktadır. Bu nedenle onlardan kurtulmak istenmektedir. Aslına bakılırsa yağ bezlerinin büyük çoğunluğu insan sağlığını tehlikeye atmazlar. Dolayısıyla da ameliyat gerektiren lipom sayısı bir hayli düşüktür. Ancak yine de yağ bezinden kurtulmak istemek normal karşılanmaktadır. Ameliyat gerektiren yağ bezesi türleri şu şekildedir:

  • Kanserli
  • Büyük ve de hızlı büyüyen
  • Ağrı verici
  • Vücut fonksiyonlarının doğru çalışmasını engelleyen
  • Kozmetik görünümü çirkin kılan

Yağ Bezesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yağ bezesi ameliyatı nasıl yapılırLipom operasyonu, lokal anestezi şartları altında gerçekleşir. Anestezi altında bekletilen hasta, öncelikle operasyon yapılacak yerin belirlenmesi ile denetim altına alınmaktadır. Sonraki süreçte yağ bezesi, bir kesik atılarak içi açılmaktadır. Açılan kısım doktor gözetiminde sıkılmaktadır. Sıkıldıktan sonra tekrar dikiş ile kapatılan bölgeye ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Operasyondan sonra yağ tabakası, tamamen yok olmayacaktır. Hacim olarak küçülmektedir. Çoğu hastada ameliyat olunmasına rağmen bir süre sonra da tekrar büyüdükleri görülmüştür. Bu nedenle yağ oluşumu ameliyatları kesin bir çözüm üretmez. Sadece hastanın daha iyi hissetmesi ve bir süre de olsa rahatlamasına yardımcı olur.

Özellikle şunu söylemekte fayda vardır: Yağ bezesi genellikle zararsızdır. Bu nedenle acı verici, sağlığı tehdit edici etkisine pek rastlanmamaktadır. Bu durumlar olmadığında eğer estetik kaygı da yoksa ameliyat önerilmemektedir. Zaten ameliyat olursanız dahi, bir süre sonra eski görünümünü almaktadır. Tüm bu süreçleri en iyi şekilde değerlendirmek için, güvenilir bir dermotoloji hekimi ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Sağlık her şeyden önemlidir.