Prostat kanseri belirtileri, tanı ve tedavisi

Erkeklerde sıklıkla prostatta meydana gelen kanser, her beş ile altı erkekte görülür. Yüksek vaka sayısı olan tehlikeli bir rahatsızlıktır. Uzmanlar birçok prostat kanseri belirtileri ile bu hastalığı erken aşamalarda tespit ve tedavi eder. Doktorlar dünya genelinde her üç dakikada 1 erkeğe prostatta oluşan kanser teşhisi koyar. Her 14 dakikada bir ise bu kanser türüne bağlı ölüm gerçekleşir.

Prostat Kanseri Nedir?

Bu kanser türü, erkeklerin üreme sistemlerinin bir parçasını oluşturan; küçük ve ceviz şeklinde bir bez olan prostatta gelişir. Hastalık; prostat bezinde yer alan hücrelerin kontrolsüz şekilde büyümesi ile ortaya çıkar. Kanserli hücreler ilk olarak kontrolsüz büyüme sergiler. Devamında ise prostat içinde yayılmaya başlar. Bu aşamada prostatın çevresini saran kapsüle uzanır ve bu kapsülü de delerek, prostatın dışından yayılmaya başlar. Uzmanlar,  prostat kanseri belirtileri ile hastalığı takip eder. Böylece hastalığın henüz gelişme aşamasında müdahale ederler.

Prostqat kanseri belirtileri nelerdir?

Prostatta oluşan kanser, prostat bezinin iyi huylu olarak büyümesinden daha farklı bir durumdur. Kapsül yakınında ve merkezden uzak bölgelerde kanserli hücrelerin oluşması sebebi ile bu hastalık meydana gelir. Bu sebeple idrar şikâyetleri, hastalığın daha ileriki evrelerinde kendini göstermeye başlar. Yayılma ve büyüme döneminde; lenf sistemine, yakın organlara ve kan dolaşımı aracılığı ile vücudun kalan bölgelerine sıçrar. Bu kanser türü, yavaş bir seyre sahip olabildiği gibi bazı durumlarda daha agresif karakter sergileyerek kemiklere ve diğer organlara da geçer.

Prostat Kanseri Belirtileri

Hastalığın ilerleyişine bağlı olarak, farklı prostat kanseri belirtileri ortaya çıkar. Bu açıdan sinsi karakterli bir hastalıktır. Özellikle de kanserin ilk evrelerinde hasta hiçbir şikâyet ve belirtiyle karşılaşmaz. Kanserin belirtileri ortaya çıktığı zaman, hastalar birtakım tedavi şanslarını yitirir. Bu nedenle, tedavi başarısı için kişilerin düzenli kontrol yapması hayati bir öneme sahiptir. Hastalığın belirtileri karakteristik özelliğe sahip değildir. Farklı prostat hastalıklarında da ortaya çıkar. En sık görülen prostat kanseri belirtileri aşağıdaki gibidir.

1. İdrar Yapmada Güçlük

Prostatın büyümesi halinde, idrar ile ilgili bulgular ortaya çıkmaya başlar. İdrar yapılırken yanma ve ağrı duymanız durumunda, bu konuyu görmezden gelmeyin. Hemen doktor kontrolüne başvurmanız hayati öneme sahiptir. Özellikle de bu durumu sürekli olarak yaşıyorsanız, muhakkak bir üroloji hekimine gözükmeniz gerekir.

2. Sık İdrara Çıkma

Eskisine kıyasla daha sık idrara çıkıyorsanız, bu durum prostat kanserinin bir belirtisi midir? Gündüzleri sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyuyorsanız dikkatli olmalısınız. Ayrıca gece uykudan sürekli olarak idrar için kalkarsanız, bu durumu önemsemelisiniz. Bu durumun hastalığın bir belirtisi olup olmadığını anlamak için doktora gitmelisiniz.

3. İdrar ya da Menide Kan Bulunması

sık sık idrara çıkma

Prostat bezi, mesanenin hemen alt kısmında bulunmaktadır. Bu sebeple en fazla karşılaşılan prostat kanseri belirtileri de üriner sisteme ilişkin sorunlar olur. Prostatta yaşanan büyüme nedeni ile prostat bezi, idrar ve mesane yollarınızı baskılar. Bunun sonucunda idrar yapılırken kan gelmesi durumuyla karşılaşırsınız.

4. Ereksiyon Sorunları ve Ejakülasyon (Boşalma) Esnasında Ağrı

Kanserin, üriner sistem ile doğrudan ilişkisi vardır. Cinsel ilişki ya da mastürbasyon esnasında ortaya çıkan seminal sıvılarda kan görülür. Genellikle kanserin gelişme evresinden sonraki süreçlerde ortaya çıkan bu belirti ile karşılaşılması halinde; bir an önce hekime gidilmesi gerekir.

5. Diğer Prostat Kanseri Belirtileri

Kanserin prostat bezinden çıkarak, farklı organlara yayılması durumunda ise başka prostat kanseri belirtileri çıkar. Bu belirtiler ise genel olarak;

  • Omuz, sırt, kalça ve uyluk gibi kemiklerde ağrı,
  • Ayak ya da bacaklarda ödem oluşması veya ağrı,
  • Beslenme alışkanlığı ya da günlük hayatın değişmemiş olmasına rağmen fazla kilo kaybı yaşama,
  • Bağırsak alışkanlıklarında yorgunluk ya da bozukluk ile karşılaşma olarak sıralanır.
  • Kısırlık sorunu

Bu belirtiler, kanserin diğer dokulara yayılması halinde ortaya çıkmaktadır. Ancak, şunu da belirtelim ki; bu belirtiler her zaman kanser olduğunuz anlamına gelmemektedir. Yapılması gereken şey, bu tarz belirtilerle karşılaştığınızda kontrol ve tedavilerden kaçınmayın.

Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri

Prostat kanserinin tedavisi; kanserin yayılma alanı ve hızı ile genel sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir. Tedavi yöntemleri açısından belirtiler oldukça büyük bir öneme sahiptir. Hastalık erken aşamalarda teşhis edildi ise herhangi bir tedaviye geçmeden önce takip önerilir. Prostat kanseri belirtileri kapsamında tedavi yöntemleri şunlardır:

1. Radikal Prostatektomi

Uzmanlar, kanserin prostat kapsülünün içerisinde sınırlı şekilde geliştiği durumlarda bu tedaviyi uygular. Bu tedavi yönteminde cerrahlar, prostatı bütün kapsül ve arkasında yer alan veziküla seminalisler ile çıkarır. Devamında ise mesane boynu, idrar yolunu tekrar düzenlerler. Doktorlar çıkardıkları parça üzerinde patalojik inceleme yapar. Kanser bütünüyle prostat kapsülü içerisinde sınırlıysa, uzmanlar hastalığın tedavisini bitirirler. Ayrıca, açık, robotik ya da laparoskopik yöntem ile cerrahi işlem yaparlar.

2. Radyoterapi (Işın) Tedavisi

Eğer kişide prostat kanseri belirtileri varsa, doktorların uyguladığı bir diğer yöntem ise radyoterapi tedavisidir. Bu tedaviyi uzmanlar özellikle kapsül dışına taşan fakat kapsülün hala kanserli dokular ile sınırlı olduğu vakalarda uygular. İdrar yapmada zorluk, ani idrar sıkışmaları ve sık idrara çıkma gibi yan etkiler ile karşılaşırsınız.

3. Hormonal Tedavi

Prostat kanserinde, kanserli hücrelerin çoğu testosterona bağlı olarak çoğalmaktadır. Bu sebeple hastanın hormon tedavisi alması faydalıdır. Küratif bir tedavi olmayan bu yöntemde, uzmanların asıl amacı kanserli hücreleri geçici olarak yavaşlatmaktır. Doktorlar hormon tedavisini genel olarak, kanserli hücrelerin prostat dışına yayılması halinde kullanır. Yani, genellikle tıp dünyası sistemik yayılım sergileyen vakalarda bunu kullanır. Bu tedavideki asıl amaç, vücutta bulunan testosteron hormonunu kaldırmak ya da baskılamaktır. Bu işlem de doktorlar ya medikal yolla hormon verir ya da cerrahi işlem ile testislerin alır. Bu durum hastada ereksiyon kaybı ve cinsel isteksizliğe yol açar.

Görüldüğü üzere, prostat kanseri belirtileri fark ettiğinizde dikkate almalısınız. Böylece erken tedaviye başlarsınız. Kanser ile daha kolay ve etkili şekilde mücadele edersiniz. Bu sebeple, yukarıda dile getirdiğimiz belirtiler ile karşılaşmanızda bir an önce üroloji bölümüne başvurmanızı şiddetle tavsiye ederiz.